Zobacz temat - [ MG ZT] silnik

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [ MG ZT] silnik

Blazej1978 - Sob Wrz 26, 2015 19:01
Temat postu: [ MG ZT] silnik
Witam.
mam nietypową sprawę a mianowicie zauważyłem że z miejsca gdzie mocuje się pokrywę silnika z lewej strony leci olej przy dodawaniu gazu. co może być przyczyną?

longer86 - Sob Wrz 26, 2015 19:56

Wkrec śrubę, bylo o tym gdzies na forum. Nie każdy tak ma
AdaskoC - Sob Wrz 26, 2015 20:15

Ja inaczej rozwiązałem ten problem w dieslu klienta. Wkręciłem tam na klej taki 3-4mm gwint ze śruby. Tylko wkręciłem tak głęboko żeby sie schował i można bylo przykręcić jeszcze śrubę trzymając pokrywę. A żeby łatwiej było go wkręcić na odpowiednią głębokość to od góry naciąłem ten gwint cienkim brzeszczotem i za pomocą płaskiego śrubokręta wkręcił sie bez problemu :-)

Mysle ze zrozumiałeś. Bo samo wkręcenie śruby powodowało ze się olej sączył i zalewał silnik od góry.

MaReK - Sob Wrz 26, 2015 21:37

AdaskoC napisał/a:
Mysle ze zrozumiałeś. Bo samo wkręcenie śruby powodowało ze się olej sączył i zalewał silnik od góry.

To dziwne ;)
Generalnie taki krater powstaje jak jakiś mało rozgarnięty osobnik wkręca na siłę śrubę o długości przekraczającej długość slotu. Jednak wystarczy kilka cm gwintu na śrubie i olej już nie cieknie.

AdaskoC - Sob Wrz 26, 2015 22:52

MaReK napisał/a:
Generalnie taki krater powstaje jak jakiś mało rozgarnięty osobnik wkręca na siłę śrubę o długości przekraczającej długość slotu.

Dokładnie

MaReK napisał/a:
Jednak wystarczy kilka cm gwintu na śrubie i olej już nie cieknie.

Tak, ale czasami ktos ściąga pokrywę na pracującym silniku itp. Wtedy przez nieuwagę pryska olejem. A po naprawieniu tego porządnie, ten problem nie wystąpi. Mam teraz też takiego jednego dieselka z tym problemem

Blazej1978 - Nie Wrz 27, 2015 05:11

oki problem rozwiązany! dziękuje za rady!!