Zobacz temat - [R25] Przyspieszenie i skrzynia biegów

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Przyspieszenie i skrzynia biegów

kophura - Czw Lis 12, 2015 01:03
Temat postu: [R25] Przyspieszenie i skrzynia biegów
3 tygodnie temu kupiłem Rover 25 dziewczynie jako pierwsze auto, żeby miała czym jeździć. Ja zrobiłem nim jakieś 200 km i bardzo fajnie się autem jeździ, bardzo ładnie wygląda, ale dwie rzeczy: czy ciężko chodząca skrzynia biegów to urok tego modelu? Trzeba użyć trochę siły żeby zmienić biegi, dla mnie to nie problem, ale dziewczyna trochę się musi wysilić. Po drugie - przyspieszenie, szczerze mówiąc liczyłem na dużo więcej po 103 KM w dość małym aucie. Auto jest bardzo ślamazarne, o ile na pierwszym biegu i dwójce jakoś przyspiesza to przyspieszenie z 50 km/h do 80 km/h trwa już wieczność, ten model już tak ma, czy może to być spowodowane jakąś usterką? Dawno temu jeździłem meganem 1,4 75 KM i był dużo bardziej zrywny niż Rover 25, dlatego obawiam się, że może coś być z autem nie tak, chociaż mechanik uznał że wszystko jest ok...
wlodzimierz_10 - Czw Lis 12, 2015 07:25

Jeśli chodzi o trudności w zmianie biegów to możesz obadać wybierak znajdujący się u podstawy dźwini zmiany biegów, chociaż wiele nie zwojujesz. ten typ tak ma. Jeśli chodzi o przyspirszenie to trzeba się przyzwyczaić że jest to silnik który lubi wysokie obroty. Sprubój na dwójce docinąć do 80 km/h a zobaczysz że zmienisz zdanie na temat dynamiki Roverka.
robsson78 - Czw Lis 12, 2015 18:55

Tylko rób to na rozgrzanym silniku :wink:
NoPE - Czw Lis 12, 2015 21:05

kophura napisał/a:
czy ciężko chodząca skrzynia biegów to urok tego modelu?

pewnie ktoś wlał do skrzyni 80W90 zamiast 75W80 - przerabiałem różnica jest znaczna.
kophura napisał/a:
Auto jest bardzo ślamazarne

angielska inżynieria
wg mnie źle dobrane przełożenia w skrzyni R65, bo jak słusznie zauważyłeś inne auta dużo mniejszej mocy wciskają w fotel...