Zobacz temat - [Rover 200Vi] Młynki VVC

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 200Vi] Młynki VVC

Aful89 - Pon Gru 28, 2015 17:06
Temat postu: [Rover 200Vi] Młynki VVC
Witam. Mam pytanie odnośnie VVC. Mianowicie czy jest szansa zlikwidować zregenerować jakoś VVC?? Padła mi uszczelka pod głowicą i chcę oddać ją przy okazji do regeneracji. Dodam, że VVC chodzi bardzo głośno.
flapjck1 - Pon Gru 28, 2015 18:45

musisz zobaczyc co jest przyczyna, ale generalnie nie bylo czesci do mlynkow jako takich, tylko kompletne

z drugiej strony sprawdz jakie masz cisnienie oleju, prawidlowa praca vvc zalezy od tego

edit. spojrzalem z ciekawosci na rimmerbros jakie koszta, MATKOBOSKOKOCHANO !

Aful89 - Pon Gru 28, 2015 18:53

Teraz ciśnienie i tak będzie nieprawidłowe skoro uszczelka jest palnieta. Ogarniam pieniądze i oddaję auto do Pana Mariusza z britischcars-u. Mam tylko nadzieję że głowica nie pękła. Nowa uszczelka + reszta uszczelnień + regeneracja głowicy jeżeli będzie taka potrzeba i powinno być lepiej. Swoją drogą zastanawiam się czy byłaby możliwość regeneracji młynków, czy jakaś firma by się tego podjęła.
MultecFSO - Sro Gru 30, 2015 15:14

Nie sądzę. Zużywa się albo łożysko w korpusie (niewymienne, brak w ogóle takiego w sprzedaży) albo tarcze napędzające kostki, przez co pojawia się luz wywołujący ruch wałka przód-tył (w kierunku obrotu krzywki) słyszalny jako klekot. Łatwo to sprawdzić... zdejmujesz pokrywkę i łapiesz palcami za krzywki, jak jest duży i klekocze to masz winowajcę.
Ja mam dwa młynki kompletne wyjęte ze swojego silnika. Tylny klepał, przedni był cicho, jest opcja poskładania jednego z dwóch. Jakiś miesiąc temu robiłem taką operację.
Przed :
https://www.youtube.com/watch?v=FCo1o9-049M
Po :
https://www.youtube.com/watch?v=lp_smB7S1wo
;)

Aful89 - Sro Gru 30, 2015 18:08

Dzięki za konkretną odpowiedź. Ale jeżeli luz jest na tarczy i kostkach a łożysko byłoby w miarę dobre to myślę że dałoby radę to jakoś zregenerować. W każdym bądź razie będę poszukiwał młynków z silnika z mniejszym przebiegiem i spróbuję to ogarnąć tak jak Ty.