|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Kontrolka ABS a webasto
groszek_76 - Pon Lut 01, 2016 16:10 Temat postu: [R75] Kontrolka ABS a webasto Witam wszystkich. Od 2 dni zauważyłem że po odpaleniu samochodu normalnie załącza się webasto i grzeje do pewnego momentu i się wyłącza , a po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu zapala mi się kontrolka ABS na pulpicie i ciągle świeci, ale po ponownym zapaleniu na drugi dzień niema jej. Czy istnieje jakaś zależność pomiędzy webasto a kontrolką ABS czy jest to tylko czysty przypadek że tak się dzieje. Co do webasto to zauważyłem również że pracowało ciągle po osiągnięciu temperatury niezależnie ile bym nie jeździł- nawet godzinę. Co wy na to ?
longer86 - Pon Lut 01, 2016 16:19
Webasto po osiągnięciu zadanej temperatury przechodzi w tryb czuwania więc nadal może być słyszalna jego praca. Czy podczas jazdy wskazówką od temperatury utrzymuje poziom? Może niedomaga termostat i webasto pracuje by utrzymać temperaturę?
Jeśli podejrzewasz webasto a ABS zapala sie w określonych okolicznościach, to odłącz webasto i sprawdź czy sytuacja sie powtórzy. Zawezisz wtedy krąg poszukiwań.
groszek_76 - Wto Lut 02, 2016 17:49 Temat postu: kontrolka ABS a webasto kontrolka temperatury stoi idealnie więc termostat jest ok , ale to czuwanie mnie zastanawia czy niezbyt długo. Jak będę jechał 5 godzin nonstop to też będzie pracować? podjadę na kompa i zobaczę co mi pokaże ale dziwne objawy z tym abs-em. prawy czujnik jest ok bo pokazuje prędkość , w drodze do pracy sprawdzę lewy załączając tempomat więc pozostanie mi tył w razie czego.
[ Dodano: Wto Lut 02, 2016 17:49 ]
wczoraj i dzisiaj jeździłem bez webasta i ani razu kontrolka się nie zaświeciła. ma ktoś pomysł jaki czujnik jest powiązany " ABS I WEBASTO"
longer86 - Wto Lut 02, 2016 18:37
odłącz biało czerwony przewód (CAN) z 6cio pinowej wtyczki webasto.... pewnie sieje błędami
|
|