Zobacz temat - [MG ZTT] ustawienia komputer pokładowy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [MG ZTT] ustawienia komputer pokładowy

arleta90 - Sro Lut 03, 2016 10:42
Temat postu: [MG ZTT] ustawienia komputer pokładowy
Może mi ktoś napisać co to za ustawienia, o czym informują? I jak je wyzerować?
sTERYD - Sro Lut 03, 2016 11:02

1 Trip (2)
2 zasięg
3 spalanie (średnie od ostatniego zerowania)
4 prędkość średnia (od ostatniego zerowania)
5 brzęczyk ostrzegający o przekroczeniu zadanej prędkości
Normalnie te wartości występują kolejno na górnym wyświetlaczu w liczniku i żeby skasować trzeba przytrzymać przycisk zmiany komunikatu (w manetce kierunkowskazów) przez ok. 2 sekundy

arleta90 - Sro Lut 03, 2016 11:06

Ok rozumiem przejechana droga, średnia prędkość, średnie spalanie, ale co to jest ten "zasięg"?
prebenny - Sro Lut 03, 2016 11:12

Zasięg - ile możesz przejechać km na pozostałym w zbiorniku paliwie (chodzi o benzynę - lpg raczej nie liczy).
arleta90 - Sro Lut 03, 2016 11:15

Czyli tutaj akurat nie pokazuje mi właściwie, bo to jeszcze pomiary po ostatnim właścicielu. Cos nie mogłam tego wyzerować :( Ciekawe to jest jak to sobie oblicza, wychodzi na to, że po każdym tankowaniu powinnam to zerować? Jak to wylicza ile akurat zalałam benzyny?
prebenny - Sro Lut 03, 2016 11:25

W zbiorniku jest czujnik ilości paliwa (choćby z niego masz dane na wskaźniku w liczniku). A oblicza to na podstawie średniego spalania.

Zasięgu raczej nie będzie Ci dobrze pokazywać, bo komputer nie posiada wskaźnika poziomu gazu (pokazuje ile przejedziesz tylko na ilości benzyny co masz w baku).

sknerko - Sro Lut 03, 2016 11:26

arleta90 napisał/a:
Jak to wylicza ile akurat zalałam benzyny?
Nic nie wylicza elektronika wie ile jest beny w baku i na podstawie chwilowego zużycia paliwa w danym momencie pokazuje, i tak jak na zimnym silniku zasięg będzie np. 100km to po rozgrzaniu już pokaże 130-150km
arleta90 - Sro Lut 03, 2016 11:32

Tak na lpg wiem, że nie pokaże właściwie, ale teraz jeżdżę na benzynie więc powinno.
sknerko - Sro Lut 03, 2016 12:35

Komp nie jest idealny to raz, nie ma gwarancji że zegary są od tego auta a współczynnik zużycia paliwa jest w nich ustawiany i jeszcze zależy od wielkości kół/opon.