|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 75, MG ZT - [R75 CDT] wyciek z tyłu silnika znad korka spust chłodziwa
cin1391 - Pon Lut 15, 2016 08:48 Temat postu: [R75 CDT] wyciek z tyłu silnika znad korka spust chłodziwa Witajcie, Forumowicze.
Ostatnio zauważyłem w garażu mokrą plamę. Spojrzałem pod auto - miska olejowa mokra.
Sprawdziłem, czy to z korka spustowego oleju - nie, tu szczelnie. Z wysprzęglika? Nie, w pompce full stoi od paru miesięcy.
Wjechałem na kanał. Okazuje się, że wyciek jest gdzieś o wiele wyżej z tyłu silnika. Niestety, nie mogę dokładnie odnaleźć miejsca, bo przeszkadzają kable, węże, etc.
Wyciek prowadzi jednak (patrząc na tył silnika) gdzieś na lewo (w przeciwną stronę od turbosprężarki) ponad korek spustowy chłodziwa z bloku silnika.
Zastanawiające to jest o tyle, że ten wyciekający płyn jest oleistego koloru, lekko tłusty, praktycznie bez zapachu, dość rzadki. Myślałem, że może chłodziwo, ale raczej nie, sam nie wiem.
Zacząłem zastanawiać się czy to nie uszczelka pod głowicą, mam nadzieję, że nie, bo innych objawów uszczelkowych brak.
prebenny - Pon Lut 15, 2016 09:06
Płyn hamulcowy Ci nie ubywa (albo nie ubywał)?
U mnie w maju miałem przegnite rurki a jak spojrzysz od dołu to nadal wszystko pod zbiorniczkiem mam 'mokre' od płynu.
cin1391 - Pon Lut 15, 2016 09:43
prebenny napisał/a: | Płyn hamulcowy Ci nie ubywa (albo nie ubywał)? |
Właśnie nie
Choć ta ciecz przypomina nieco płyn hamulcowy. Ale za cholerę nie mam pojęcia, co to i skąd.
A jakie są objawy HGF w CDT?
sTERYD - Pon Lut 15, 2016 10:51
to nie jest przypadkiem ropa z pompy wtryskowej, albo z przewodów WC? Ona może sikać taką dziurką, że będzie widać dopiero tam, gdzie w coś trafi.
a objawy HGF są takie same przy każdym silniku, ale pod tym względem to CDT są raczej pancerne.
cin1391 - Pon Lut 15, 2016 11:27
sTERYD napisał/a: | to nie jest przypadkiem ropa z pompy wtryskowej, albo z przewodów WC? Ona może sikać taką dziurką, że będzie widać dopiero tam, gdzie w coś trafi. |
Masz na myśli te rurki odchodzące z pompy wtryskowej do listwy wysokiego ciśnienia i do poszczególnych wtryskiwaczy? Ale jakim cudem waliłoby to po tylnej ścianie silnika?
sTERYD - Pon Lut 15, 2016 15:13
Z tym korkiem mnie zmyliło automatycznie pomyślałem o zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy... z tamtej strony to tylko ewentualnie z przewodów nagrzewnicy, wspomagania, albo z powrotu z wtryskiwaczy.
|
|