Zobacz temat - [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach

arleta90 - Czw Mar 10, 2016 09:35
Temat postu: [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach
Witam, co jakiś czas dzieje się tak, że głośniki od strony przestają grać natomiast zaczynają piszczeć, świszczeć. Najdziwniejsze jest to, że przy rozpędzaniu auta one świszczą coraz bardziej. Czasem tak się dzieje z 2-3 dni i zaczynają normalnie działać (nie wiem od czego to zależy może wilgotność?). Co się dzieje? Nie styka coś?
christopher7 - Czw Mar 10, 2016 10:19
Ciekawy objaw...
W radiu oprócz tych zakłóceń słychać sygnał z radia czy nie?
Czy jak zrobisz głośniej radio to świszczenie tez jest głośniejsze?
Możesz nagrać i wrzucić link do nagrania?
Jeśli ten dziwny dźwięk wydobywa się faktycznie z głośników to zacząłbym od zdjęcia tapicerki drzwi i obejrzenia jak wygląda sytuacja wewnątrz. Świszczenie (skorelowane z prędkością zazwyczaj generowane jest przez lusterko kierowcy, uszkodzone mocowania, brak gąbki w lusterku, uszkodzona uszczelka w drzwiach, źle założona/uszkodzona uszczelka przy szybie, niedomknięta szyba, nieprzylegający boczek drzwi)

arleta90 - Czw Mar 10, 2016 10:37
Temat postu: Re: [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach
christopher7 napisał/a:
Ciekawy objaw...
W radiu oprócz tych zakłóceń słychać sygnał z radia czy nie?
Czy jak zrobisz głośniej radio to świszczenie tez jest głośniejsze?
Możesz nagrać i wrzucić link do nagrania?
Jeśli ten dziwny dźwięk wydobywa się faktycznie z głośników to zacząłbym od zdjęcia tapicerki drzwi i obejrzenia jak wygląda sytuacja wewnątrz. Świszczenie (skorelowane z prędkością zazwyczaj generowane jest przez lusterko kierowcy, uszkodzone mocowania, brak gąbki w lusterku, uszkodzona uszczelka w drzwiach, źle założona/uszkodzona uszczelka przy szybie, niedomknięta szyba, nieprzylegający boczek drzwi)

Nie, nie jak świszczy to głośniki od strony kierowcy nie grają. Jeśli normalnie działają to nie ma takiego świszczenia. Jak daje głośniej to piszczy głośniej. Sądzę, że jest to związane tylko z głośnikami, bo jak grają normalnie to nic nie piszczy, nie szumi. Postaram się to nagrać i wrzucić.

Ricardus - Czw Mar 10, 2016 12:38

Miałem kiedyś podobny objaw i u mnie był spowodowany zalanym wzmacniaczem w bagażniku. Przetarł mi się wąż tylnego spryskiwacza i zalało wzmacniacz. Po wysuszeniu problem już nie wystąpił.
christopher7 - Czw Mar 10, 2016 12:49

arleta90, czyli wygląda ewidentnie na problem z caraudio. A jaki masz system audio? W sensie radio z przodu głośniki w drzwiach i tyle?. Czy wersję z nawigacją gdzie masz tylko monitor z przodu, a radio, nawigację, zmieniarkę w bagażniku?. Możesz mieć też wzmacniacz Harman Kardon po prawej stronie za boczkiem w bagażniku a nawet subwoofer H&K w tylnej półce w sedanie (lub z boku w kombi).
arleta90 - Czw Mar 10, 2016 13:02

Hmm tzn mam zmieniarkę w schowku, nawigację w bagażniku, podobno jakiś wzmacniacz ;) Głośniki z przodu. Chciałam nagrać co się dzieje, ale jak na złość zaczęło działać :P Tak myślę o tym zalewaniu, bo zauważyłam, że w bagażniku często mam mokro, otwieram klapę i normalnie wola mi się wlewa do bagażnika. Może to od tego coś..
christopher7 - Czw Mar 10, 2016 13:10
Niestety woda w bagażniku to temat woda. Leje się listwami chromowanymi, lampami tylnymi. Jak masz tam wodę to i elektronika może dostać. Ty masz kombi czy sedana?
Zajrzyj w wolnej chwili tam gdzie masz wzmacniacz i nawigację. Jak uzbiera się więcej wody to może ci elektronikę zupełnie spalić a byłoby szkoda. Przypuszczam, ze jak wysuszysz, rozłączysz wtyczki od wzmacniacza, nawigacji, skrzynki radia w bagażniku sikniesz tam Kontaktem lub Elektrosolem to będziesz mieć spokój na jakiś czas. Wyświetlacza w kabinie nie musisz ruszać tam rzadko coś się dzieje z wodą.

arleta90 - Czw Mar 10, 2016 13:22

Mam kombiaka
aimp12 - Czw Mar 10, 2016 14:42

Tez tak mam czasem tylko przy tablecie. Wyłączenie zapłonu i powtórny rozruch pomaga. To raczej nie jest sprawa samego głośnika. Raz na bardzo długo tak mi się zdarza.
Szukałbym przyczyny we wzmacniaczu albo kostkach. może gdzieś brakuje pełnego styku

Ricardus - Czw Mar 10, 2016 17:43

Jak masz dużą nawigację, to wzmacniacz jest schowany pod czytnikiem navi w bagażniku. W innych wersjach nie wiem gdzie może być wzmacniacz.
sknerko - Czw Mar 10, 2016 21:00

pod czytnikiem jest tylko jak jest Harman Cardon, bez H?K jest na tylnej ścianie bagażnika za osłoną chyba pierwszy od lewej
christopher7 - Czw Mar 10, 2016 22:16
Interesujące cię moduły możesz też znaleźć koło koła zapasowego. Tam warto sprawdzić styki ewentualnie wylać kilka litrów wody :mrgreen:
Na fotkach załączam jeszcze widok ogólny i jak wygląda sam wzmacniacz

sknerko - Czw Mar 10, 2016 22:25

Jasny gwint! :o co to jest? te trytytki mnie po prostu dobijają :evil:
christopher7 - Czw Mar 10, 2016 22:29

sknerko, to na szczęście nie u mnie taki bajzel :wink:
U mnie profesjonalnie jest na taśmę samoprzylepną...

sknerko - Czw Mar 10, 2016 22:43

christopher7 napisał/a:
U mnie profesjonalnie jest na taśmę samoprzylepną...
:hahaha:
arleta90 - Pią Mar 11, 2016 08:41

Tak jak piszecie wzmacniacz jest pod navi. Próbowałam nagrać te świsty, ale nie wiem czy coś będzie słychać przez muzykę. Zaraz postaram się wrzucić.
christopher7 - Pią Mar 11, 2016 08:48

arleta90, zlikwiduj ślady wody (nie tylko koło wzmacniacza ale również na tunerze radiowym koło koła zapasowego) rozepnij wtyczki użyj jednego z preparatów do czyszczenia styków i może nagrywanie nie będzie potrzebne...
arleta90 - Pią Mar 11, 2016 09:02

OK będę działać. Jak tylko przestanie padać...