Zobacz temat - [MG ZS] brak ładowania, alternator ok

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS] brak ładowania, alternator ok

daniello - Nie Kwi 24, 2016 11:56
Temat postu: [MG ZS] brak ładowania, alternator ok
Koledzy, wczoraj padło mi ładowanie w ZS-ie. Obstawialem akumulator bo auto stalo 3 miesiące, ale jednak diagnoza to brak ladowania. Wydaje mi się że altek jest ok, pasek nowy, wszystko ok, ale przy włączeniu stacyjki w pozycji zapłon nie świeci mi się kontrolka od ładowania, a przecież powinna. Wczoraj również, jak dojeżdżałem bez świateł już praktycznie do domu, ładowanie mi nie świeciło. Gdzie szukać winnych??? Jakaś przerwa w obwodzie? Co wzbudza altek do pracy??
sknerko - Nie Kwi 24, 2016 12:25

alternator można sprawdzić podając 12V na cienki przewód i kręcąc altkiem zmierzyć czy wytwarza napięcie na grubym przewodzie. Z tego co piszesz alternator is deth
daniello - Nie Kwi 24, 2016 12:51

Jesli alternator nie domaga to powinna zapalic sie kontrolka w czasie jazdy, tak? A u mnie ona wcale sie nie zapala, a czytalem ze jesli zarowka padnie to nie wzbudzi altka do pracy. Ktory przewod z alternatora idzie na zegary? Sprawdzilbym czy zarowka jest dobra.
sknerko - Nie Kwi 24, 2016 13:25

Najpewniejszym sposobem jest pomiar multimetrem na klemach. Żarówka gaśnie jak jest ładowanie bo nie dostaje z drugiej strony masy jak się nie mylę. w alternatorze jest styk podający masę jak nie ładuje.

[ Dodano: Nie Kwi 24, 2016 14:25 ]
z alternatora kabel na lampke idzie brązowo-żółty i po przejściu przez skrzynke bezpieczników wychodzi biało-niebieski i faktycznie bez żarówki nie ma ładowania.

AndrewS - Pon Kwi 25, 2016 22:18

Właśnie przez żarówkę jest realizowane wzbudzenie, warto nadmienić że żarówka ta, z reguły ma inną moc niż inne. Do sprawdzenia cały obwód wzbudzenia czyli wirnik, szczotki, żarówka, no i oczywiście przewody, które to wszystko łączą.
sTERYD - Pon Kwi 25, 2016 22:39

Mi ostatnio jak się rozlecial regulator napięcia, to było tak, że żarówka w ogóle nie świeciła mimo, że była dobra. Sprawdź miernikiem ładowanie.