|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Łożysko oporowe czy łożysko w skrzyni
orzelgorskiego - Pon Maj 23, 2016 17:03 Temat postu: [R45] Łożysko oporowe czy łożysko w skrzyni Witam,
Mam przejechane 140 tys.km, 20 tys km temu wymieniłem całe sprzęgło. Mam wrażenie, że od momentu wymiany słychać było ciche szmery spod maski, które się teraz znacznie nasiliły.
Oczywiście szmery słychać na zapalonym silniku, na luzie.
Nie wiem czy mam uszkodzone jakieś łożysko w skrzyni czy łożysko oporowe.
Jeśli to łożysko oporowe czy muszę wymieniać całe sprzęgło? Dlaczego tak szybko się zużyło?
Z góry dziękuję za pomoc
jerzy53 - Sro Maj 25, 2016 19:11
Łożysko oporowe pracuje tylko w momencie wciśnięcia sprzęgła . Jeśli po wciśnięciu sprzęgła szmery cichną , to wina łożyska w skrzyni . Jeśli zaś " szmery " nasilają się po wciśnięciu sprzęgła , to wina łożyska oporowego .
iktorn73 - Wto Maj 31, 2016 09:31
Jeżeli szum słychać przy puszczonym sprzęgle a po wciśnięciu cichnie to łożysko oporowe do wymiany. Jeżeli po wciśnięciu sprzęgła jeszcze hałas się nasila to łożysko jest trup kompletny.
polofix - Sob Cze 04, 2016 09:16 Temat postu: Re: [R45] Łożysko oporowe czy łożysko w skrzyni
orzelgorskiego napisał/a: | Witam,
Mam przejechane 140 tys.km, 20 tys km temu wymieniłem całe sprzęgło. Mam wrażenie, że od momentu wymiany słychać było ciche szmery spod maski, które się teraz znacznie nasiliły.
Oczywiście szmery słychać na zapalonym silniku, na luzie.
Nie wiem czy mam uszkodzone jakieś łożysko w skrzyni czy łożysko oporowe.
Jeśli to łożysko oporowe czy muszę wymieniać całe sprzęgło? Dlaczego tak szybko się zużyło?
Z góry dziękuję za pomoc | Jakiej firmy było sprzęgło? Ile kosztowało?
|
|