Zobacz temat - [R45] Zawieszenie MG ZS 2.5 V6 vs Rover 45 2.0 idT - różnice

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Zawieszenie MG ZS 2.5 V6 vs Rover 45 2.0 idT - różnice

Excalibue - Nie Maj 29, 2016 13:14
Temat postu: [R45] Zawieszenie MG ZS 2.5 V6 vs Rover 45 2.0 idT - różnice
Witam.
Chciałbym zmienić zawieszenie w swoim roverku 45.
Zamontowane mam w tej chwili sprężyny obniżające H&R -35mm od serii, modelowo są niby takie same zarówno do Benz jak i diesla jednak wydaje mi się, że diesel za bardzo je dociska z przodu, miska jest dosłownie parę centymetrów od ziemi.
K-seria jest leciutka więc w takim wariancie powinno być ok.
W tej chwili nawet cieżko jest mi wjechać do domu, mam lipną drogę dojazdową z kamieniami w drodze, czasami zdarza się mi zaszlifować :/
Samochód też dziwnie się prowadzi, drogi co prawda są połatane po zimie, dziur nie ma jednak droga to trochę taka sinusoida, przy predkosciach wiekszych niz 70-80km/h czuje się jakbym siedział na hustawcę równoważnej, buja przód-tył strasznie.

I teraz pytanie..
Czy Amortyzatory wraz ze sprężynami podejdą bez problemu z MG ZS 180 do R45 w dieslu ? Trzeba by coś jeszcze zmieniać w zawieszeniu ?

Pozdrawiam.

bociannielot - Nie Maj 29, 2016 18:39

Excalibue, a nie możesz poszukac po prostu dedykowanych z ZS 2.0iDT?
Excalibue - Czw Cze 02, 2016 21:43

Ogólnie ciężko o zawieszenie z MG ZS, albo zle szukam.
Upatrzyłem zawieche z modelu 180, teraz kwestia tego czy pasuje.
Sprawdzałem dzisiaj w katalogu xparts tym z 2011r i nr amorów i sprezyn są niby takie same dla diesla i V6, jednak nie wiadomo czy reszta bedzie pasować, czy geometria nie bedzie zmieniona :/

[ Dodano: Czw Cze 02, 2016 22:43 ]
Sprężyny i amortyzatory w drodzę.
Do zimy będę jeździł na obecnych sprężynach.
Zawieszenie z MG ZS 180 to kompletny beton czy jednak trochę tłumi te nasze polskie drogi ?

Remigiusz - Czw Cze 02, 2016 21:53

Excalibue, Tłumi nie ma naprawdę tragedii i warto brać orig z ZS :P
Kozik - Pią Cze 03, 2016 06:30

Excalibue napisał/a:
Zawieszenie z MG ZS 180 to kompletny beton czy jednak trochę tłumi te nasze polskie drogi ?

ja mam ori zawias ZS do tego nowe amory kayaba, najlepszy kompromis do tego auta