Zobacz temat - [R216] aparat a cewka, przeszczep.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R216] aparat a cewka, przeszczep.

1111michi - Sro Cze 15, 2016 15:02
Temat postu: [R216] aparat a cewka, przeszczep.
Witam Panowie.
Jestem nowy na forum ale to też wynik niedawnego zakupu w/w roverka :)
Otóż problem jest następujący- w starym silniku prawdopodobnie pęknięcie bloku w zwiazku z czym przeszczep i tu pytanie. Stary silnik był na aparacie zapłonowym (również 1.6) zaś znajomy mechanik zamówił także 1.6 z tym, że na cewce i tu pojawia się pytanie czy jest możliwość w jakiś sposób przerobienia tego? Proszę o wyrozumiałość bo nie jestem w 100% biegły jeśli chodzi o mechanike ale na forach innych marek (o roverach nie znalazłem takiego przypadku) były opcję iż wszystko bylo na zasadzie plug&play zaś w niektórych jedynie wymiana całej instalacji plus komputer a to mi sie zdecydowanie nie uśmiecha zważywszy ile już zostało zainwestowane...
Pozdrawiam Serdecznie i mam nadzieje, że coś doradzicie.. :cry:
Michał

Harry - Sro Cze 15, 2016 15:08

oba silniki masz na cewce, tylko 2 16 masz rozdzielacz i palec, a w 25 masz dwie cewki
Jak dla mnie lepiej poszukaj takiego silnika jak miałeś, przekładasz i już

1111michi - Sro Cze 15, 2016 15:21

zważywszy że silnik jest już zapłacony przywieziony i spoczywa w garażu to raczej cieżko może być ze zwrotem, wiem z tym że jak już mówiłem szukam opcji co trzeba by przerobić żeby to chodziło na tym konkretnym silniczku
Harry - Sro Cze 15, 2016 15:31

Ty zamówiłeś silnik czy mechanik ? Jak mechanik to niech szuka rozwiązania skoro nie wiedział co kupuje
1111michi - Sro Cze 15, 2016 15:34

Proszę dojść do meritum i skupić na tym co z tym fantem zrobić czyli jakie będą potrzebne przeróbki a nie bawić w wujka dobra rada, prosiłem o poradę tylko i wyłacznie techniczną i właśnie takiej potrzebuje
Harry - Sro Cze 15, 2016 15:37

wszystko jest opisane na forum wystarczy poszukać

albo niech się pobawi i powymienia kilka elementów, żeby działało :wink:

1111michi - Sro Cze 15, 2016 15:43

wśród 280 stron ciężko coś znaleźć nawet wyszukując przez wyszukiwarkę,- proszę mnie do google nie odsyłać gdyż gdym coś znalazł tam to nie zadawałbym tu glupich pytań :) , w takim razie prosiłbym o sprecyzowanie o jakie elementy chodzi.
Pozdrawiam

iktorn73 - Pią Cze 17, 2016 15:47

Wymieniasz wałki rozrządu,bo w nowszym nie ma wyjścia na palec rozdzielacza. Wymieniasz dekiel zaworów. I to chyba wszystko.
sTERYD - Pią Cze 17, 2016 19:11

I wszystko. Na przyszłość proszę szukać. Zamykam.