Zobacz temat - [MG ZS180] Tylne zaciski hamulcowe

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS180] Tylne zaciski hamulcowe

Markzo - Sro Cze 22, 2016 22:57
Temat postu: [MG ZS180] Tylne zaciski hamulcowe
cześć!

Mam problem z hamulcami na tylnej osi - ręczny ledwo łapie na prawe koło, lewe w ogóle nie chce hamować. Chce to ogarnąć raz a dobrze, kupiłem nowe linki hamulcowe na obie strony, nowe klocki i mam problem z prowadnicami zacisków. Z jednej strony chodzą bardzo ciężko - z oporem mogę je wcisnąć ręką. Z drugiej jedna puściła dopiero w imadle, druga ledwo się rusza. Zaciski żyją, w jednym wymieniłem gumki i przesmarowałem łożysko igiełkowe - chodzi to lekko, w palcach. Moje pytanie brzmi: czy prowadnice powinny być czymś smarowane? U mnie jest susza i trochę rdzy.

Z kolei przednie zaciski pracują mi od zawsze idealnie (zrobiłem tym autem ponad 70kkm) ale wszystkie prowadniczki są posmarowane (chyba fabrycznie, bo nikt przy mnie tego nie robił), ruszają się w palcach. Co radzicie? Wyczyścić wszystko, jeśli zajdzie potrzeba to wymienić prowadnice i konkretnie nasmarować? czy na sucho? Mam nadzieje, że razem z nowymi linkami da to wreszcie porządny ręczny...

Kozik - Czw Cze 23, 2016 07:54

na porządny ręczny nie licz przy tych zaciskach ;)
wyczyścić odrdzewić i przesmarować troszkę żeby poślizg miało i żeby za miesiąc znowu nie stanęły ;) smar PFG106 (TRW) w tym artykule polecają ;)
http://www.intercars.com....datek25_WWW.pdf

marcinmarcin - Czw Cze 23, 2016 08:44

Miałem słaby ręczny w ZRce przy tych zaciskach - powodem było obrdzewiałe miejsce mocowania osłony gumowej w zacisku - po wyjęciu tłoczka (jak nowy) i wyczyszczeniu syfu pod gumką ręczny x3 no i przestało lekko blokować to koło
iktorn73 - Czw Cze 23, 2016 10:06

A nie jest tak jak w Civic ,że wyrabiają się półksiężyce i nie napinają? Jeszcze nie rozbierałem zacisków w MG ale w Civic to powszechne zjawisko.
Markzo - Czw Cze 23, 2016 10:49

Wyczyszcze wsio i zobaczymy... co to sa te polksiezyce?? Jak je sprawdzic?
Remigiusz - Czw Cze 23, 2016 12:55

Markzo napisał/a:
czy prowadnice powinny być czymś smarowane?

Co wy pod tym rozumiecie ?? chodzi o śruby pływające ?