Zobacz temat - [R75] Rover 75 2.5 V6 Częste Awarie, Wysprżeglik, HGF? KUPNO

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Rover 75 2.5 V6 Częste Awarie, Wysprżeglik, HGF? KUPNO

norbert1710 - Wto Wrz 13, 2016 14:46
Temat postu: [R75] Rover 75 2.5 V6 Częste Awarie, Wysprżeglik, HGF? KUPNO
Cześć, jestem dość szczęśliwym posiadaczem R214si, przyszedł czas na zmianę... Od dłuższego czasu myślę o 75, chciałbym coś kupić w okolicach Grudnia/Stycznia. Rover 214 niestety mnie niemile zaskoczył zaraz po kupnie (HGF) nic nie wiedziałem, o tym samochodzie dlatego i pewnie pewnych objawów nie zauważyłem. Tak samo ja Piston-Scuff. Dlatego pytanie... na co uważać w 75 poza HGF-em? Ma często jakieś kosztowne wady? Wyczytałem coś o sprzegle/wysprzegliku. Czym będzie się charakteryzował jego fatalny stan? Słyszałem też o problemach z chłodnicą oleju. Płyt chłodniczy się miesza.

2.5 dobrze znosi LPG? Automat nie wchodzi w grę. Ma ktoś, albo będzie miał jakiś dobry egzemplarz na sprzedaż do 10tys. Pozdrawiam Norbert :)

rafalmis1 - Wto Wrz 13, 2016 19:17

silniki v6 bardzo rzadko łapią HGF, przy zakupie trzeb sprawdzić wentylator czy pracuje na pierwszym biegu, najprościej włączyć tryb AUTO i obniżyć temperaturę na low. innym sposobem pobrać program TOAF, kupić kabel i tak się przyda i tak. Gaz to jedyne paliwo do naszych R :mrgreen:
karol77787 - Wto Wrz 13, 2016 19:27

rafalmis1 napisał/a:
silniki v6 bardzo rzadko łapią HGF, przy zakupie trzeb sprawdzić wentylator czy pracuje na pierwszym biegu, najprościej włączyć tryb AUTO i obniżyć temperaturę na low. innym sposobem pobrać program TOAF, kupić kabel i tak się przyda i tak. Gaz to jedyne paliwo do naszych R :mrgreen:

Dokładnie tak. No i oczywiście przyjrzeć się jak sprzęgło chodzi czy pedał nie zostaje w podłodze ale nawet jeśli się sypnie to zamiennik TAZU rozwiązuje problem pompki sprzęgła w naszych R.

czort - Wto Wrz 13, 2016 19:35

norbert1710 napisał/a:
Wyczytałem coś o sprzegle/wysprzegliku. Czym będzie się charakteryzował jego fatalny stan?

Wysprzęglik, jak i pompka sprzęgła, która mieści się przy pedale sprzęgła,
Prawie wszyscy użytkownicy R75 mają z tymi elementami problem i prawie wszyscy wymieniają na metalowe TAZU,
Fatalny stan będzię się charakteryzował brakiem sprzęgła, tzn pedał zostanie w podłodze,nie wbijesz żadnego biegu, albo obiaw, że sprzęgło będzie łapać zaraz przy podłodze, będzie ubywać płyn sprzęgła.
Możesz się nachylić, włożyć głowę w nogi kierowcy i zerknąć na pompkę zbiorniczek, czy nie jest jakis mokry, nie poci się gdzieś na mocowaniu wężyka.
Może cieknąć z wysprzęglika, to czasem widać wyciek na mocowaniu skrzyni biegów z silnikiem od dołu.
Ale sumując, jeśli obecny właściciel nic nie robił, to Ty na pewno to wymienisz prędzej czy później.
Wysprzęglik jak i pompka metalowe po 350zł i robota max 500zł..

Możesz zobaczyć czy działają zamki drzwi, czy wszystkie zamykają i otwierają. Czesta usterka.

1. Wentylator chłodnicy,
2. Sprzęgło,
3. Zamki.

To są częste tematy na forum, to możesz jako pierwsze oglądać..

R75 - Wto Wrz 13, 2016 19:37

kiedyś pisałem w dziale kupie, wkleję tez tutaj:)

sprawdzić auto toafem (visy, przebieg, vin, wentylator), wykonać na stacji test co2 w układzie chłodzenia, zwrócić uwagę na sprzęgło, klimę, sprawdzić czy są dwa kluczyki

w zakorkowanym mieście musisz liczyć spalanie 13-15l, 2.0 to nie odrzutowiec, zwłaszcza w niskim zakresie obrotów, jak się rozkręci to już jest ok

koszty ważniejszych prac:

rozrząd ~2k
sprzęgło ~2k
visy ~600-800
wentylator - różnie, zależy od usterki, nowy 1k, ale nowego (prawie) nikt nie kupuje

ps.
ja z TAZU jestem niezadowolony w porównaniu do oryginału, jeżeli to faktycznie wina pompy albo wysprzeglika

https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=103345

longer86 - Wto Wrz 13, 2016 19:43

Nie wiem po co rozwijacie ten temat, wyważacie otwarte drzwi, skoro na co zwrócić uwagę przy zakupie 75 bylo juz pisane wiele razy
norbert1710 - Sro Wrz 14, 2016 10:56

Do TOAF-a wystarczy kabelek, podłączam go do gniazda w samochodzie i do laptopa instalując wcześniej wymieniony program i wtedy wysypuje błędy. Tak? Jestem laikiem także z góry przepraszam... W moim R214 rzeczy czysto mechaniczne udawało mi się robić z sukcesem ale niestety elektronika samochodowa jest mi obca.
czort - Sro Wrz 14, 2016 13:10

norbert1710 napisał/a:
Do TOAF-a wystarczy kabelek, podłączam go do gniazda w samochodzie i do laptopa instalując wcześniej wymieniony program i wtedy wysypuje błędy. Tak?

Toaf jest bardzo łatwy w obsłudze,
Sam zobaczysz, jak podłączysz, wybierzesz język polski, Wszystko jest czarno na białym, dasz radę.

norbert1710 - Czw Wrz 15, 2016 17:56

http://www.olx.pl/oferta/...html#a5992dad88

Co myślicie o tym? 500km musiałbym po niego jechać... Ciekawy jestem czy drzwi są niedomknięte, czy tak bity... uszczelka od drzwi kierowcy ewidentnie rozdarta. Nie jest to składak? Tak fachowym okiem :)

Tutaj jeszcze jeden.
http://www.olx.pl/oferta/...html#a5992dad88

Nic innego nie widać... Koniecznie manual

prebenny - Czw Wrz 15, 2016 21:47

v6 za 6 tysięcy nie wróży nic dobrego. Kupić 75 jest łatwo ale koszta utrzymania są dużo wyższe jak innych Roverków czy popularnych tanich samochodów jak Astra G itp.
norbert1710 - Nie Paź 30, 2016 20:37

https://www.olx.pl/oferta...html#b57d991c64

Oglądał ktoś może?

prebenny - Nie Paź 30, 2016 22:32

No cóż... Stwierdzam tylko, że ludzie nie uczą się na błędach innych. Na prawdę wierzysz, że kupisz zadbane 2.5 v6 za 3 tysiące w momencie kiedy sam silnik w dobrym stanie kosztuje 4 tyś?
norbert1710 - Nie Paź 30, 2016 22:48

Myślałem o remoncie. Równie dobrze mogę kupić trupa w tym samym stanie za 10tys z poukrywanymi dobrze wadami :)
adam_26 - Pon Paź 31, 2016 08:53

Skoro masz takie pomysły to twój wybór nikt ci na tym forum trupa za 3 tys nie poleci.
AdaskoC - Pon Paź 31, 2016 17:19

tu masz za 2 i też do remontu :)
http://otomoto.pl/oferta/...r-ID6yDc6n.html

bochas - Sro Lis 02, 2016 14:59

Ja bym jeszcze poszukal. Pomijajac wszystko, ze zdjec wynika, ze ten jest goly - brak podgrzewanych siedzen, tempomatu, kontroli trakcji, tylnej rolety, manualna klimatyzacja, uszkodzone ogrzewanie tylnej szyby.

Nawet jak chcesz w niego cos wlozyc, to ja bym poszukal jakiejs bogatszej wersji.