Zobacz temat - [R75] opona obciera nadkole przy skręcie w lewo

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] opona obciera nadkole przy skręcie w lewo

mondigo - Sro Wrz 21, 2016 22:29
Temat postu: [R75] opona obciera nadkole przy skręcie w lewo
Od jakiegoś czasu ok 1 miesiąc mam dziwne odgłosy przy skręcaniu
Po diagnozie u mechanika okazało się, że przednie prawe koło przy skręcaniu w lewo obciera o nadkole (bok). Poradzono mi większe ciśnienie w oponach nie pomogło
Opony mam 225 55 R16 jednak już na nich śmigam z 4 lata

Oczywiście jest ślad/przetarcie na nadkolu i nawet lekko przecięte. Problem jest przy większym skręcie ale czasem też mniejszym ale kątach nachyłu
Na przeglądzie powiedzieli żeby usztywnić jakoś może nadkole na początek diagnozy (wygląda stabilnie)

Jedne skojarzenie to może być powiązane z faktem, że na wiosce przy zjezdzie z drogi (na bok ustąpienie wąska droga) przetarłem samochodu z prawej o trawę/ ziemię i lekko coś jakby chrupnęło

Czy macie pomysły co z tym mogę zrobić ?

karol77787 - Czw Wrz 22, 2016 06:52

A to nadkole jest prawidłowo ułożone? Czy może odkształcone że ociera? jakas przyczyna musi być bo przy prawidłowym ułożeniu i ogumieniu nic takiego się nie dzieje..
sknerko - Czw Wrz 22, 2016 07:49

Przy oponach 225 na fabrycznej feldze minimalnie obciera niestety mam tak samo w 2 autach, na 195 nie obcierało nic
dzelo23 - Czw Wrz 22, 2016 08:20

Ja mam fabryczne felgi, opony 225/45/17 i zawieszenie silverstone (30mm niżej od standardowego) i nic nie obciera. Widziałem za to 75 na oponach 195 na feldze 15 oryginalnej i nadkola po obu stronach były wytarte.
Może spinki mocowania nadkola puściły? To że jest sztywne nie znaczy że jest wszystko ok

longer86 - Czw Wrz 22, 2016 08:33

Mam 225/55/17 czyli obwód opony jak przy 18 calach, nic nie obciera, z tym ze felga ma inne ET niz standard i jest wysunięta na zewnątrz.

Natomiast jesli opona obciera i to tylko przy skręcie w jedna stronę, a nadkola sa zamocowane właściwie, to może (ale to juz skrajny przypadek) jak ktos ustawial zbieżność, moze magiel byl troche przekręcony i na końcówkach drążków jest dziwnie wyregulowane

adam_26 - Czw Wrz 22, 2016 17:48

Tu właśnie ET może robić robotę, jakie masz felgi i jakie ET mają ?? Może się poluzowały jakoś nadkola albo dobrze nie są wpasowane teraz.