|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 45 1.6] - jakie luzy zaworowe?
zapaxs - Sro Wrz 28, 2016 15:49 Temat postu: [Rover 45 1.6] - jakie luzy zaworowe? Witam. Od miesiąca jestem zadowolonym użytkownikiem Rovera 45 z 2000 roku. Moje pytanie jest następujące. Jakie powinny być właściwe luzy zaworowe na zimnym i ciepłym silniku? Przeszukałem całe forum i nie mogłem nigdzie na to trafić. A pytam ponieważ z silnika po odpaleniu wydobywa się głośny stukot, który wraz ze wzrostem obrotów zwiększa swoją intensywność i częstotliwość. Na ciepłym silniku natomiast stukanie jest dużo cichsze jednak nadal jest słyszalne. Co więcej po zakupie auta i przez ostatni czas eksploatacji nie było tego dźwięku na ciepłym silniku. Dodam jeszcze że auto ma instalacje LPG.
Narazie chce sprawdzić czy luzy zaworowe są w porządku. Nie wiem kiedy ostatni właściciel to robił.
Jeśli się powtórzyłem z tematem to przepraszam.
Liczę na konkretne i szybkie odpowiedzi
slax - Sro Wrz 28, 2016 15:55
zapaxs, Masz silnik serii K wyposażony w popychacze hydrauliczne, nic tam nie regulujesz piszesz ze wcześniej nie było tego, wymieniałeś olej? Jeśli nie to wymiana może pomóc, jeśli tak to na jaki?
generalnie popychacze w tych silnikach lubią klepać, natomiast jeśli wcześniej nie było tego problemu albo nie w takim stopniu to często pomaga zalanie dobrego oleju.
zapaxs - Sro Wrz 28, 2016 19:31
Dzięki wielkie. Właśnie kupiłem bańkę oleju półsyntetyk 10W40. Jutro zmiana i zobaczymy jak będzie. Miałem cichą nadzieję, że jednak jest tam możliwość regulacji tego luzu. No ale cóż. Technika to technika.
Jutro dam znać czy jest poprawa
ADI-mistrzu - Czw Wrz 29, 2016 05:54
Dzięki Bogu że niema, nie trzeba się z tym pierniczyć i ciszej.
Jakiej marki kupiłeś olej? Olej olejowi nie równy.
dzelo23 - Czw Wrz 29, 2016 06:48
Jak kupiłeś castrola to go nie wlewaj. Dlaczego? Poczytaj na forum albo uwierz mi ma słowo że na tym oleju popychacze często klepią dużo głośniej niż na innych.
sknerko - Czw Wrz 29, 2016 07:40
jak klepia popychacze to tylko Valvoline max life 10W40 z moich obserwacji najlepiej ucisza
zapaxs - Czw Wrz 29, 2016 22:18
Powiem tak ROVERowcy. Kupiłem olej z grupy Orlen Oli 10W-40 w wersji do aut z LPG. Może to i chwyt marketingowy ale po wymianie jest cisza w silniku. Tak więc jak zostało napisane olej olejowi nierówny
sknerko - Pią Wrz 30, 2016 10:07
Olej zły nie jest ale musisz go co ok 10kkm zmieniać niestety bo zaszlamia nieco silnik przy większych przebiegach
Heron - Sob Paź 01, 2016 19:33
Jaka jest najlepsza metoda czyszczenia w tedy sinika?
Mi wiadoma jest taka: Wlać odpowiedni olej, który jest przeznaczony do odklejania tych śmieci itd. odpowiednia chemia w oleju, a następnie po jakimś czasie tak jeżdżąc wymienić olej znów na świeży, a ze starym zleci ten brud).
A inne metody bez rozbierania silnika? Chyba to jedyny sposób?
zacekpl - Nie Paź 02, 2016 11:30
Płukanka.
sknerko - Nie Paź 02, 2016 11:58
tak jak zacekpl pisze. najlepszy sposób. Po Castrolu wręcz niezbędny. Z tego co czytałem i sam sprawdziłem dobre oleje co nie zostawiają szlamu to Liqui Molly ,Valvoline, elf, mobil, i na pewno Valvoline ucisza zawory.
zacekpl - Nie Paź 02, 2016 13:25
sknerko napisał/a: | dobre oleje co nie zostawiają szlamu |
Oczywiście zmieniane na czas, nawet najlepszy olej bedzie sie przypalał po 20tys km.
Heron - Nie Paź 02, 2016 20:04
Dzięki chłopaki. Przy wymianie kupię tym razem Valvoline. Sprawdzę chętnie ten produkt.
Moglibyście jeszcze opisać płukankę? Nie wiem na czym polega i zapewne wielu ludzi również tego zagadnienia nie zna.
sknerko - Nie Paź 02, 2016 20:08
zacekpl napisał/a: | Oczywiście zmieniane na czas, nawet najlepszy olej bedzie sie przypalał po 20tys km. | wyobraź sobie że zdarzyło mi się na mobilu zrobić 20kkm i spuszczany był stosunkowo czysty i silnika nie zaszlamił. Nie wiem jak inne bo zawsze zmieniam przy 15/16 tys km. Niestety Castrol nie dość że zaszlamił michę olejową to jeszcze rozszczelnił mi silnik w landku po 10 tys km. W drugim aucie Castrol spuszczaliśmy po 5 tys i był czarny i mętny ale to poprzedni właściciel wlał i jak kupiliśmy auto to zmienialiśmy więc już nigdy więcej bo po zalaniu mobilem i 15kkm olej był ciemny ale przeźroczysty
zacekpl - Nie Paź 02, 2016 20:09
Płukanka to taki płyn sprzedawany w opakowaniach ok 100ml. Dolewa sie tego do oleju przed zmiana i zostawia na biegu jałowym na 10-15 min. Ma za zadanie rozpuścić zanieczyszczenia.
sknerko - Nie Paź 02, 2016 20:14
Płukankę wlewasz przed zmianą oleju, odpalasz i jeździsz ileś tam, patrz na opakowaniu, potem zlewasz olej i zalewasz nowym. prebenny jakąś dobrą płukankę sprawdził ale nie pamiętam jaką
Heron - Nie Paź 02, 2016 22:06
A poszukałem na forum zalecaną płukankę:
prebenny napisał/a: | (płukanka Archoil 2820 - 59 zł;) |
zacekpl - Nie Paź 02, 2016 22:42
Za to kupisz 3 płukanki liqui moly albo 4 millers oil
|
|