|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover200]Pilot nie działa, immo blokada, brak kodu i zamków
Prim - Pią Paź 21, 2016 15:01 Temat postu: [Rover200]Pilot nie działa, immo blokada, brak kodu i zamków Witajcie,
Nie mogę wyłączyć imobilajzera.
Pilot nie działa (sprawdzone przez elektryka)
Nie posiadam Kodu EKA, ale nawet jakbym posiadał to nic z tego, bo nie mam działającego zamku w drzwiach.
Nie mam jak ruszyć autem.
Kupienie nowego pilota u elektryka 500zł.
Ktoś z Was zna tańszy sposób?
sknerko - Pią Paź 21, 2016 17:16
Przelutuj pilot u jakiegoś elektronika lub samemu i potem z nową baterią zsynchronizuj pilot i powinien ruszyć
Prim - Pią Paź 21, 2016 18:39
To takie proste?
Elektryk mówił, że robił co mógł i że to tyle. Trzeba będzie kupić nowego pilota (co prawda u niego, więc to może budzić wątpliwości).
Przelutować? Opisz dokładniej jak to zrobić.
sknerko - Pią Paź 21, 2016 18:52
a kto ci dopisze nowego pilota? to nie jest takie proste, trzeba kompem się z autem połączyć a jak ma kompa to może ci odczytać kod EKA więc raczej ściemnia. Twój pilot jest jak najbardziej do naprawy miałem/mam 9 pilotów do tych aut i praktycznie każdy lutowałem bo po upadku przestawał działać
[ Dodano: Pią Paź 21, 2016 19:52 ]
Przelutowanie polega na przegrzaniu lutownicą wszystkich lutowań na płytce pilota i dobrze by było wymienić mikroswitche/przyciski bo one najczęściej zdychają. Ja zdejmowałem starą cynę i wymieniałem na nową (ołowiową bo jest pewniejsza). Trzeba bardzo dobrze przylutowac koszyk bateryjki bo to też najczęściej jest przyczyna.
Prim - Pią Paź 21, 2016 19:34
No to może wyśle Ci pilota. Podejmiesz się?
Może kogoś polecisz?
sknerko - Pią Paź 21, 2016 19:49
Wymienić cynę mogę ale obiecać ze zadziała, nie, bo może być więcej przyczyn a ja i tak nie mam jak sprawdzić. Nie ma co polecać taka usługę za 20pln powinien ci zrobić każdy porządny serwis RTV lub komputerowy
[ Dodano: Pią Paź 21, 2016 20:49 ]
jak byś był w Poznaniu to może by udało się to załatwić jak jestem w pracy ale to już do ustalenia przez telefon ewentualnie
AndrewS - Pią Paź 21, 2016 20:01
bateria w pilocie sprawna próbowałeś synchronizacji dopiero po tych zabiegach, spróbuj naprawić pilota, albo go oddaj elektronikowi, tematów o pilotach jest na forum sporo
m166 - Sob Paź 22, 2016 04:01
Cyt"Przelutuj pilot u jakiegoś elektronika lub samemu i potem z nową baterią zsynchronizuj pilot i powinien ruszyć" - tak trzeba zrobić , pierwszy zakład naprawy RTV za parę groszy to zrobi większość z nich mają testery pilotów i sprawdza czy pilot działa po przelutowaniu styków
pozdrawiam
Prim - Sob Paź 22, 2016 13:24
Widzę same ukryte posty. Nie wiem jakie odpowiedzi pisaliście. Jakby co piszczcie na priv.
Rozmawiając z elektrykiem było też coś dziwnego.
Mówił, że podłączenie kompa do auta to 50% szans na poznanie kodu EKA czyli ten czterocyfrowy odblokowujący immo.
A skoro go nie pozna to rozumiem, że nie zaprogramuje kluczyka tak?
sknerko - Sob Paź 22, 2016 15:01
nie odczytanie EKA to brak połączenia z autem kompem czyli brak możliwości dopisania pilota. Jak się połączy to odczyta i dopisze tylko po co jak twój raczej jest sprawny.
Napisz do admina żeby posty odblokowal
Prim - Wto Paź 25, 2016 14:39
W takim razie jeszcze jedno pytanie.
Jeśli zakupię na allegro pilot, to idąc z kodem EKA do gościa od kodowania, ile taka usługa zakodowania kluczyka może kosztować?
sknerko - Wto Paź 25, 2016 17:35
nie wiem ile biorą za zakodowanie pilota ja na zlocie za flaszkę dopisałem. Taniej naprawisz swój na pewno.
[ Dodano: Wto Paź 25, 2016 18:35 ]
Kod EKA nie jest potrzebny do dopisania pilota, on jest dla ciebie żebyś mógł odpalić w razie awarii pilota.
Prim - Wto Paź 25, 2016 19:06
Zapytam inaczej. Co jest potrzebne, aby pilot zakupiony w sieci został zaprogramowany do mojego auta.
sknerko - Wto Paź 25, 2016 19:16
komputer który połączy sie z twoim autem i szpec co umie sie nim posłużyć w celu dopisania pilota
[ Dodano: Wto Paź 25, 2016 20:16 ]
Może inaczej do ciebie dotrze: dopisanie pilota na allegro wyceniają na 350pln plus pilot pewnie też ok 50pln kosztuje.
Naprawa twojego pilota w pierwszym lepszym serwisie RTV pewnie z 20 no max 50pln jak będą chcieli więcej szukać innego zakładu albo daj to mi i za piwo mogę przelutować a jak potrzeba będzie wymienić przyciski to pewnie czteropak wyjdzie tyle że nie wiem czy naprawię jak by było auto to można wtedy próbować sprawdzić.
Prim - Sro Paź 26, 2016 12:15
Po prostu potrzebuję drugi kluczyk na zabezpieczenie.
sknerko - Sro Paź 26, 2016 12:48
czyli dorobić i dopisać drugiego pilota
|
|