|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45/ZS] Tuleje poliuretanowe
ADI-mistrzu - Pon Lis 07, 2016 20:20 Temat postu: [R45/ZS] Tuleje poliuretanowe Cześć wam,
W przednim lewym (od strony kierowcy) zawieszeniu poszła mi któraś tuleja wahacza, jeszcze nie sprawdzałem która dokładnie ale jakieś 4 lata temu wymieniałem wszystkie (stare były pozrywane).
Chciał bym ją przed zimą wymienić i zastanawiam się na poliuretanowymi, czytając w sieci opinie są różne i nie koniecznie niby są trwalsze.
Może wypowiecie się coś na ten temat?
Czytałem w temacie o R75, ale wciąż jestem głodny wiedzy
Szukałem do R45/ZS ale jest niewiele tego i zazwyczaj na tył, jest za to sporo do Civic VI, teoretycznie to samo ale czy na pewno podejdzie?
flapjck1 - Wto Lis 08, 2016 00:01
Mialem w 400 poli i zrobilem na nim prawie 100 tys km, i tylko 1 tuleja w tylnym wahaczu zaczela delikatnie sie ruszac
Potem auto sprzedalem
Jezdzilem na wyrobach bikopur/ strongflex. Moge polecic, mimo ze drozsze od deutera, mnie przekonal ich sposob na duzy cukierek z tylu
ADI-mistrzu - Wto Lis 08, 2016 06:52
A nie za sztywno?
Zastanawiam się czy ładować się w to czy poszukać po prostu jakiś lepszych gumowych tulei.
Za agresywnie nie jeżdżę więc wolę komfort na ewentualnych dziurach niż sztywność w zakrętach
flapjck1 - Wto Lis 08, 2016 09:05
Dla mnie nie bylo za sztywno, generalnie roverek fantastycznie sie prowadzil ( a teraz jezdze taka kobyla saab 93 - toto wogole sie nie prowadzi )
iktorn73 - Wto Lis 08, 2016 09:35
Przecież czerwone poli są o podobnej sztywności co zwykłe gumowe,żółte są twardsze. Mają być tylko trwalsze niż gumowe. Pasują od Civic VI.
ADI-mistrzu - Wto Lis 08, 2016 09:48
Czyli w gruncie rzeczy biorąc czerwone poli* ma się parametry zbliżone do gumowych ale wytrzymalsze?
bociannielot - Wto Lis 08, 2016 09:54
ADI-mistrzu, to zalezy od częsci, z reguły jest opisane co jest odpowiednikiem ori, ja mam np niebieski kolor w 25 na stabilizatorze poprzecznym jako oryginału odpowiednik
Raptile - Wto Lis 08, 2016 15:35
mam prawie całe zawieszenie na poliuteranie z olkusza ( oprócz małych cukierków i gum stabilizatora). Niema co sie zastanawiac , wkladaj pu.
ADI-mistrzu - Wto Lis 08, 2016 16:46
Raptile, miękkie czy twarde założyłeś? (kolor?)
Jak na dziurach się sprawuje? Czuć bardziej?
bociannielot - Wto Lis 08, 2016 16:46
nawet odpowiednik serii będziesz miał Adi twardszy niż masz teraz
Raptile - Wto Lis 08, 2016 16:52
ciezko powiedzieć ja mam jeszcze zmienione amortyzatory na kayaby agx-y z regulacja twardosci które fajnie wybierają . Napewno zrobiło sie sztywniej i bardziej bezobsługowo od 2 lat jest spokoj z zawieszeniem , czy bardziej czuć dziury , to juz raczej kwestia amorów.
tak wygląda mój zestaw
flapjck1 - Sro Lis 09, 2016 18:22
Ja jezdzilem na zoltych bikopurach. ( 90 SHa ) tylko cukierki mialem czerwone 80 SHa
ADI-mistrzu - Czw Lis 10, 2016 07:20
W weekend postaram się zlokalizować które tuleje do wymiany i najwyżej zaryzykuję i wstawię poli, tylko miękkie
Ricardus - Czw Lis 10, 2016 09:15
W ZT miałem na przodzie Poliuretany z Olkusza i i nie miałem zastrzeżeń. Bałwanek skrzyni też miałem na Pol. i zapomniałem o jakichkolwiek problemach. Pamiętaj tylko, żeby dobrze posmarować wszyskie elementy dołączonym smarem i skrecaj wszysko po postawieniu auta na kołach. Miałem poliuretany w kilku autach i jeszcze nigdy nie miałem problemu, jedynie podczas długich upałów w Lancii Lybrze tył czasami skrzypiał.
|
|