Zobacz temat - [R 75] problem z odpalaniem i kontrola trakcji

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R 75] problem z odpalaniem i kontrola trakcji

tomkos - Czw Lis 24, 2016 08:38
Temat postu: [R 75] problem z odpalaniem i kontrola trakcji
Witam, za wszelką cenę próbowałem dojść do rozwiązania mojego problemu sam ale nie mam już pomysłu. Problem mam taki że gdy wchodzę do auta wlaczam zapłon chce odpalić auto i wszystko do tego etapu jest ok poza tym że czasem auto milczy. Przekrecam zapłon kontrolki świecą, chce odpalać auto i tu jest loteria. Raz zapali bez problemu a innym razem jest kompletna cisza, kontrolki świecą wszystko jak powinno być poza tym jakby stacyjka prądu nie wypuszczala? Trudno mi to zdiagnozowac gdyz nie ma na to reguły. Czasem wejdę do auta i po 10tym przekręceniu kluczyka nagle odpala. Dodam że rozrusznik ma wymieniony elektromagnes i te miedziane zwory, auto dostało też nowy akumulator. Jest może jakiś przekaźnik między stacyjka a rozrusznikiem który może szwankować? Bardzo proszę o jakieś sugestie. Aha nie wiem czy to może mieć coś wspólnego ale czasem podczas jazdy nagle Zapała się i świeci cały czas lub po prostu Zapała się i gaśnie kontrolka kontroli trakcji przy czym automatycznie przychamowuje auto. Z waszą wiedzą na pewno nakierujecie mnie gdzie szukać przyczyny, przekonałem forum ale nie natrafiłem na nic podobnego :-/
longer86 - Czw Lis 24, 2016 09:13

Moze przekaźnik od EWS, moze główny pod maską. Skoro tak intensywnie kopales i probowales sam, to napisz co juz sprawdziłeś, zrobiłeś?
tomkos - Czw Lis 24, 2016 10:12

Przekopałem cała instalacje pod względem uszkodzeń mechanicznych, wszystkie złącza masowe odkrecalem, czyscilem i poprawialem, oraz po kolei moduły a dokładniej wtyczki wydmuchiwalem sprężonym powietrzem, kontakt sprejem itp :/
mocu - Czw Lis 24, 2016 10:23

Sprawdź czy dochodzi napięcie do elektromagnesu. Podepnij miernik pod ten cienki kabelek a ktoś niech kręci stacyjką. Jak jest tam napięcie tzn, że prawdopodobnie rozrusznik ma awarie. Jak nie masz miernika to żarówkę.
christopher7 - Czw Lis 24, 2016 14:03

A pompa paliwa pod maską ci chodzi jak przekręcisz kluczyk?