|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] podwójne wysprzeglanie sprzegla
tmk752 - Nie Sty 29, 2017 16:23 Temat postu: [R75] podwójne wysprzeglanie sprzegla Cześć. Mam problemy z trudnością przy wbijaniu biegow. Żeby nie szarpać się ze skrzynią póki co jeżdżę na zasadzie podwójnego wysprzeglania. Do diagnozy mam na pewno pomke/wysprzeglik. Co ciekawe plynu mi w ogole nie ubywa.zastanawiam się jak długo mogę przetrzymać taką sytuację. Potrzebuje pokonać w piątek około 500km. A z mechanikiem jestem umówiony na sobotę.
groszek_76 - Nie Sty 29, 2017 16:30 Temat postu: r75 uszczelka ci przepuszcza albo zapowietrzyła się pompka. spróbuj odpowietrzyć i zobacz jak pracuje.
0L0 - Nie Sty 29, 2017 17:23
Wciśnij sprzęgło do oporu, wrzuć bieg i trzymając wciśnięte sprzęgło czekaj... jak auto zacznie jechać to znaczy, że masz nieszczelny tłoczek.
groszek_76 - Nie Sty 29, 2017 18:02 Temat postu: r75 właśnie z OLO jesteśmy w fazie testów nowej uszczelki do regeneracji pompki. Dzisiaj założyłem u siebie i jak na razie OK. Problem tkwi w uszczelce która jest z plastiku przez co przepuszcza płyn lub jak podejdzie jakiś śmieć to ją uszkadza i też przepuszcza.
tmk752 - Nie Sty 29, 2017 20:38
W takim razie przydalby sie jakis tutorial. Dajcie znac co i jak. Sprawdzalem teraz. Zarowno na zimnym i cieplym silniku samochod nie rusza na wbitym biegu 1 i wcisnietym sprzegle. Powoli jestem zmuszony wciskac juz trzy razy sprzeglo zanim wbije bieg. W srode podjade odpowietrzyc. A na weekebd ustawiam sie na grubsza robote jesli to nie pomoze.
Jak podlacze Toaf to od dluzszego czasu pojawia sie blad czujnika pod pedalem sprzegla. Ale z uwagi ze jest on juz od dluzszego czasu nie wiem czy ma on wplyw na jego prace.
groszek_76 - Nie Sty 29, 2017 22:03 Temat postu: r75 Problem jest w samej uszczelce gumowej która jest niedostępna na rynku jako zamiennik do regeneracji. Mam je z odzysku , pracuje jeszcze z wyeliminowaniem oringów zielonych choć w niczym nie przeszkadzają. Jeżeli wszystko byłoby OK to taka regeneracja jest w minimum inwazyjna w budowę oryginału pompki AP . Sam dzisiaj wymieniałem bez demontażu korpusu, wyciągamy tłoczek, wymieniamy uszczelnienie, zakładamy, odpowietrzamy i to wszystko.
|
|