Zobacz temat - [R 25] Szumi coś po paru dniach od wymiany łożysk przy kole.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 25] Szumi coś po paru dniach od wymiany łożysk przy kole.

CEDZIOR - Pią Kwi 14, 2017 16:59
Temat postu: [R 25] Szumi coś po paru dniach od wymiany łożysk przy kole.
Cześć, 4 dni temu, mechanik wymieniał mi łożyska przy kole, bo strasznie szumiły, po 4 dniach znowu coś szumi.. Kolejne łożyska mogą szumieć, czy te co robił? Wstawił najtańsze łożyska, za dwa nie całe 130 wyszło, ale i tak powinny dłużej wytrzymać. Dokręcał kluczem dynamo. Bo od zepsutego przegubu to raczej nie szumi co nie? Proszę o pomoc...
NoPE - Pią Kwi 14, 2017 23:58

Przegub nie szumi.
Koła przednie czy tylne? Pytam, bo co on niby dokręcał dynamometrycznym, kiedy łożysko trzeba wprasować w zwrotnicę, a potem piastę.
Na tylnej osi owszem całą piastę się wymienia i jeśli za obie zapłaciłeś 130zł (kiedy jedna na allegro tyle kosztuje) to na pewno one szumią.
I pytasz czy kolejne łożyska mogą szumieć. Mogą ale to Ty jeździsz autem i chyba nie trudno zlokalizować źródło (przód, tył) kiedy wiesz, na której osi były wymienione.
Sprawdź czy któraś osłona tarczy nie ociera albo luźne elementy nadkola o oponę.

abuk888 - Sob Kwi 15, 2017 17:13

Nie chce byc nie mily ale tak to jest jak robi sie auto po taniosci. Tak jak kolega wyzej, jak nic nie obciera a szum dochodzi z tego samego miejsca no to lozyska na gwarancje. Druga sprawa ze moze jestes wyczulony i spodziewales sie blogiej ciszy po wymianie lozysk a to oponki szumia?
Jesli chodzi o tanie zamienniki to np ja 2 tygodnie temu wymienilem cewke na jakiegos chinola za 60€, auto naprawiona choc potrafilo czasem szarpnac (ledwie wyczuwalne), oddalem cewke i wymienilem na ori beru za 68€, pszczulka bzyka jak z fabryki. Moral jest taki ze czasem nie warto oszczedzac. Szczegolnie na czesciach z ktorymi jest wiecej zabawy niz dwie srubki i zrobione.
Sprawdz jeszcze blocki/okladziny czy ktoras sie nie odkleila i nie trze o tarcze/beben. Pozdrawiam

CEDZIOR - Sob Kwi 15, 2017 18:33

Po rozebraniu, okazało się, że łożyko przednie prawe na piaście nie kręci się wogole. No taniocha, ale jakoś lewe łożysko śmiga normalnie, więc albo mechanik zjebał, albo wadliwa sztuka.
NoPE - Sob Kwi 15, 2017 23:47

Mechanik zjebał i podejrzewam w jaki sposób.
Nie ściągną z piasty starej bieżni tylko na nią osadził nowe łożysko. Po wprasowaniu się zacisnęło i tyle.
Albo krzywo wprasował - swoją drogą miał prasę? Bo młotem też się da ale takie kowalstwo właśnie skutkuje opisywanymi przygodami.

A co do taniochy to też mam takie za 46zł i jest ok. Dobrej jakości na już nie idzie dostać.

abuk888 - Nie Kwi 16, 2017 09:55

XXI wiek a niejeden kowal nie ma w budzie prasy. NoPe nie powiesz mi ze zamiennik za 46zl jest porownywalny jakosciowo z ori (rzadko kiedy idzie dostac) lub najwyzsza polka zamiennika ;) rozumiem kasa ale za granica czesto jest to 10 czy 20 €.

Kolego, jak mechanior zamawial te lozyska to jedz do niego i mow "panie nie dziala" i niech robi na gwarancje. Do skurtku. Tylko nic nie rozbieraj bo powie ze ty popsules.

CEDZIOR - Sro Kwi 19, 2017 20:18

Akurat jestem uziemiony, bo jestem u rodziny na drugim końcu polski i musze wymienić je, żeby do domu wrócić. Ale dzwoniłem do niego i mu powiedziałem, że znowu źłe chodzi. We wtorek odbieram nowe łożysko i jadę z piastą do mechanika, żeby wprasował nowe.

[ Dodano: Sro Kwi 19, 2017 21:18 ]
Wymiana łożyska na nowe pomogła z szumieniem i "trzaskaniem/zgrzytaniem w kole tak jakby to by przegub był rozwalony.