|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 25] Nie odpala na benzynie, od filtra nie dochodzi benzyn
CEDZIOR - Sob Kwi 15, 2017 18:41 Temat postu: [R 25] Nie odpala na benzynie, od filtra nie dochodzi benzyn Witam, nie chce mi odpalić na benzynie. Dochodzi ona do filtra, i przez filtr przechodzi, ale na gazie mi odpala. Więc pytanie, jak rozebrać ten przewód benzyny co dochodzi do silnika? Może się tam coś zatkało więc chce go rozręcić.
ADI-mistrzu - Sob Kwi 15, 2017 20:05
Jeśli masz na listwie ciśnienie to wtryski nie są otwierane.
Najpewniej coś sterownik gazu poknocił, ponieważ komputer benzyny nimi steruje (komputer LPG bierze z nich sygnał i go ciut modyfikuje, gdyby nie taktował benzynowymi to i na gazie byś nie odpalił).
Rozumiem że sprawdzałeś czy jest ciśnienie na listwie?
CEDZIOR - Sob Kwi 15, 2017 20:15
Nic takiego nie sprawdzalem, jestem zielony w tych tematach.
ADI-mistrzu - Sob Kwi 15, 2017 21:32
To może Ci po prostu pompa paliwa nie pracować.
Ile masz paliwa w baku?
CEDZIOR - Sob Kwi 15, 2017 21:47
wskazówka pokazuje połowe, gdy odkręciłem góry przewód od filtru paliwa i próbowałem odkręcić paliwno normalnie z filtra wypływało.
seraph - Nie Kwi 16, 2017 10:10
Jak przekręcisz kluczyk to słyszysz jak się pompa paliwa załącza?
CEDZIOR - Nie Kwi 16, 2017 10:39
Nie wiem wgl jak powinna pompa paliwa dzwięk wydawać, ale jeżeli benzyna cały czas wypływa z filtra, to pompa działa.
Ale na pewno chciałbym odkręcić ten przewód, żeby zobaczyć czy przechodzi przez niego benzyna.
AndrewS - Nie Kwi 16, 2017 10:42
dzwiek to takie hmmm bzyczenie w okolicy zbiornika paliwa, samo wyplywanie nie oznacza prawidlowego cisnienia, podczas pracy pompy paliwo ma ostro sikac
CEDZIOR - Nie Kwi 16, 2017 10:54
AndrewS napisał/a: | dzwiek to takie hmmm bzyczenie w okolicy zbiornika paliwa, samo wyplywanie nie oznacza prawidlowego cisnienia, podczas pracy pompy paliwo ma ostro sikac |
Myślisz, że jeżeli pompa jest pod nad zbiornikiem to będzie ją słychać? Jak odpalał normalnie to też nie słyszałem jakiegoś bzyczenia w okolicy tylnej kanapy.
seraph - Nie Kwi 16, 2017 12:00
Jak przekręcasz kluczyk na zapłon jeszcze przed odpaleniem to słychać pompę spod tylnej kanapy przez chwilę - takie ciche buczenie i już. Potem przestaje działać aż do próby odpalenia.
Po odkręceniu przewodu paliwowego i przekręceniu kluczyka paliwo powinno wręcz wystrzelić. Jeśli tak się dzieje, to może regulator ciśnienia Ci padł - to jest taki podciśnieniowy zaworek na końcu listwy wtryskowej.
CEDZIOR - Nie Kwi 16, 2017 17:13
Jak przekręce na I to nie słychać nic, a jak odkręcę filtr od przewodu z pompy to wylatuje benzyna ale tak słabo, nie pryska tak jak piszesz. Gdzie jest czujnik ciśnienia? Nie mogę na necie znaleść jego położenia, a widzialem na allegro jak on wygląda.
ADI-mistrzu - Pon Kwi 17, 2017 07:55
CEDZIOR, Pompa przecież nie pracuje całą dobę... odkręcasz przewód od filtra i przekręcasz na 2 pozycję stacyjkę. Wtedy przez jakieś 3s pracuje pompa.
Ale po Twoich odpowiedziach powątpiewam czy to zrobisz, masz chyba znacząco za małą wiedzę...
abuk888 - Pon Kwi 17, 2017 15:46
A moze sprobuj pokrecic dluzsza chwile (cyklicznie zeby nie spalic rozrusznika) bo takie odkrecaniem i przykrecaniem filtrow przewodow i cholera wie czego pewnie niezle zapowietrzyles uklad
CEDZIOR - Wto Kwi 18, 2017 17:23
Z tego co czytałem to benzyniaka nie da się zapowietrzyć. Próbowałem pare razy odpalić i teraz przez filtr nie przechodzi, jakby za małe ciśnienie.
seraph - Wto Kwi 18, 2017 18:11
Nie da się w takim sensie jak Diesla, ale jak się opróżni układ z benzyny np. jak się skończy, albo zrobi się coś takiego jak Ty to zanim paliwo wypełni układ i doleci do silnika to potrzeba chwili.
Dlatego też trzeba trochę pokręcić zanim odpali, a nie tak jak zwykle "od kopa".
Kunce - Wto Kwi 18, 2017 19:07
Wężyk raczej się nie przytkał, ale jak go koniecznie chcesz ściągnąć to od strony filtra masz taką szybkozłączkę, trzeba lekko poruszyć tym wężykiem i wcisnąć na szybkozłączce takie jak dobrze pamiętam zielone (lub żółte wypustki), a od strony listwy masz dwie śrubki, jak odkręcisz to uważaj na oring, żeby nie uszkodzić.
Jak chcesz sprawdzić czy podaje pompa i jest ciśnienie na listwie to na powrocie z listwy wtryskowej masz wężyk powrotny i opaskę, ściągnij go a na jego miejsce załóż wężyk przeźroczysty i przekręć zapłon. Jak pompa podaje to tryśnie paliwo jak nie to masz do zrzucenia zbiornik paliwa i wymiana pompy.
Sprawdź jeszcze zamieniając przekaźniki pod maską w skrzynce bezpieczników i pod autem za zbiornikiem paliwa czy kostka się nie wypięła (mało prawdopodobne).
Adrian - Wto Kwi 18, 2017 21:26
Jeśli nie słychać pompy, to ja bym jeszcze sprawdził czujnik zderzeniowy. Może dziad wyskoczył, czy cuś.
herobot - Sro Kwi 19, 2017 07:49
Kolega świeżo po wymianie pompy paliwa lecz nie wiadomo czy tamten "mechanik" czegoś nie poknocił :X
CEDZIOR - Wto Maj 02, 2017 08:53
w sumie czujnik sprawdzę.
[ Dodano: Wto Maj 02, 2017 09:53 ]
Okazało się, że był źle założona oring gdzieś na pompie i lewe powietrze się dostawało.
|
|