|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Trzęsie od około 140km/h
Saaphyri - Pon Maj 01, 2017 13:28 Temat postu: [R214] Trzęsie od około 140km/h Witam, gdy jadę 140 i więcej jest takie coś:
Narasta trzęsienie tak około 2 sekundy, i spada, ucicha na około sekunde i znowu wzrasta tak z 2sekundy i opada, i znowu wzrasta i opada. Trzęsie całym autem. Taka sinusoida.
Czemu tak może być ? Od kół raczej nie bo przy takiej prędkości to kręcą się one dość szybko, może od nierówności drogi ? Od potwietrza ? Hmm ?
sebeks - Wto Maj 02, 2017 11:00
Sprawdź czy nie masz luzów na półosiach. Nie pamiętam czy w Roverze też jest odważnik na jednej z półosi montowany. Kiedyś znajomy miał coś takiego w Ibizie ( podobne objawy do twoich). Okazało się że odpadł ten odważnik ( był gumowy) i biło. Zalepił to na jakimś dobrym kleju na swoim miejscu i problem ustał.
longer86 - Wto Maj 02, 2017 11:23
dużo niewiadomych
mi pomogła wymiana łączników stalbilizatora i telepanie od 120 w górę ustało, krzywe felgi też własnie dają o sobie znać przy wyższych prędkościach
Sk133 - Wto Maj 02, 2017 13:44
U mnie tak się działo od uszkodzonej piasty. Im Większa prędkość tym bardziej telepalo. Po wymianie ustało.
nanab - Wto Maj 02, 2017 14:36
Saaphyri napisał/a: | Od kół raczej nie bo przy takiej prędkości to kręcą się one dość szybko, |
Czym szybciej kreci się niewyważony element tym bardziej telepie.
Zobacz cz masz całe tłumiki na półosiach, może jakiś jest naderwany albo zdeformowany i odgina się w czasie jazdy.
Saaphyri - Wto Maj 02, 2017 16:27
nanab tak ale:
2 sekundy trzęsienie wzrasta, po 2 sekundach osiąga maksymalny poziom i opada, jak opadnie to z sekunde jest spokój i znowu narasta 2 sekundy do pewnego poziomu i znowu opada przez 2 sekundy i znowu jest spokój.
Dodam, że kierownicą nie bije ani nic porpsotu trzęsie autem.
O mam ! To jest coś takiego, jakbyśmy w zakręt wjechali z wysoką prędkością przednie koła zaczną nam jechać do przodu będąc bokiem, tak jakby bok koła jechał prosto, coś takiego, tego tpu to jest trzęsienie, z tym że ja jechałem autostradą po prostej drodze
nanab - Wto Maj 02, 2017 18:15
Jakie masz koła? Może masz od vw/seat/skoda/audi albo opel/szitwrolet/vauxhall?
Raczej biłoby równomiernie a nie raz trzepie raz nie, ale warto sprawdzić dla spokoju.
|
|