|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [r75] gdzie trzymacie telefon w roverkach
dawidd - Sob Lip 15, 2017 12:26 Temat postu: [r75] gdzie trzymacie telefon w roverkach Cześć, pytanie banalne a jednak idealnego rozwiązania nie znalazłem. Smartfony są na tyle duże że na środkowych kratkach nawiewu się nie mieszczą w pionie, jak leży koło lewarka zmiany biegów to często go nie słyszę bo muza zagłusza, a w kieszeni to znów problem z wyciąganiem itd. Ma ktoś jakiś super pasujący uchwyt który pasuje do r 75 albo jakieś inne rozwiązanie?
nanab - Sob Lip 15, 2017 13:03
Przyssawka na szybę? Albo to samo tylko przykręcone do deski
MD - Sob Lip 15, 2017 13:45
Przyssawka na szybę z uchwytem w lewym, dolnym rogu. Szyba jest mocno pochylona w naszych autkach, mam telefon 5,5 cala (Meizu M3 Note, wymiary samego smartfona prawie identyczne jak w iPhone 7 Plus) i mieści się idealnie. Choć osobiście myślę, czy nie zrobić uchwytu w słupku na stałe. Ale to tylko wtedy, gdy zachce mi się je jakimś skajem jak i boczki okleić. Wtedy kupiłbym po prostu uchwyt przykręcany, zmontował go ładnie ze słupkiem i od razu poprowadził tam ładowanie.
Noooo chyba, że telefonem łączysz się przez BT ze stacją dedykowaną i nie jest Ci potrzebny na wierzchu. To polecam rozwiązanie z najnowszego BMW 7, czyli schowek na telefon w podłokietniku. Przerobienie tego schowka to jeden z moich planów. Kieszeń na kasety jest nam nie potrzebna. Wolałbym usunąć oryginalne wytłoczenia i zmienić swój schowek w znacznie pojemniejsze pudło.
dawidd - Sob Lip 15, 2017 14:54
w słupkach będą u mnie tweetery wiec odpada. Na szybie nieraz woziłem, tez kiepsko bo zmniejsza widoczność
MD - Sob Lip 15, 2017 15:01
dawidd, Ja umieszczam bardzo nisko telefon, Zasłania tylko róg, a on sam jest bardziej nad kokpitem. Wyjąłem też wkładkę podłokietnika. Niestety, fabryczny otwór jest za mały by jakiś zmieścić tam 5,5 calowca i nie mam zbytnio pomysłu, jak to mądrze przerobić.
Choć w sumie... gdyby przesunąć przedni wkręt bliżej krawędzi i wyciąć większy otwór w tunelu, to można by przedłużyć główną kieszeń podłokietnika. Na wysokość jest super. W takim wypadku nawet Galaxy S8 zmieściłby się równolegle do ścianki.
MaReK - Sob Lip 15, 2017 18:02
U mnie na szybie przedniej, w lewej części tak aby całość podstawy w którą wchodzi telefon wisiała nad kratką nawiewu, a ucho klejone do szyby było jak najbliżej krawędzi. Nie znoszę jak mi w polu widzenia wiszą jakieś wynalazki. Kamerę rejestrującą trasę mam zamontowaną za lusterkiem wstecznym, tak aby nie zasłaniała czujnika światła i nie wyłaziła poza obrys.
A jak nie montuję telefonu na uchwycie, to kładę na półeczce pod deską. Włączam bluetooth'a i na stacji 2DIN ogarniam połączenia telefoniczne
longer86 - Sob Lip 15, 2017 21:40
Ja mam rozwiązanie idealne, radio 1DIN i cudowna półka nad radiem
Nie wygląda juz tak pięknie, ale jest mega praktyczne
janio - Sob Lip 15, 2017 21:47
Mam ten sam problem. Przyklejam do szyby na przyssawkę specjalny uchwyt, ale już ze trzy razy mi się oderwał. Spadając, pękła plastikowa obramówka w telefonie, już mnie to denerwuje, na gwiazdkę sprawię sobie chyba coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/store/product/XTRONS-7-Octa-Core-4G-Android-6-0-64bit-32GB-2G-RAM-Car-DVD-Player-with/524056_32791169005.html
lub może coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/9-Android-6-0-Octa-Core-Head-Unti-Car-DVD-Player-For-BMW-E46-M3-MG/32794585347.html?spm=2114.56010208.4.1.fbwHqk
Jedno i drugie fajne, nie wiem co wybrać?
MaReK - Nie Lip 16, 2017 00:24
janio napisał/a: | na gwiazdkę sprawię sobie chyba coś takiego: |
Może spróbuj najpierw umyć dobrze szybę od środka
Ja też walczyłem z oklejającymi się przyssawkami. W końcu użyłem roztworu wody z octem (po uprzednim porządnym umyciu płynem) i nie odpada mi nic. A co do stacji 2DIN - polecam.
0L0 - Nie Lip 16, 2017 09:22
Ja zainwestowałem w taki uchwyt:
https://www.x-kom.pl/p/29...ne-touch-3.html
Zamontowany na desce z mocowaniem telefonu spuszczonym do wysokości kratek/zegarka. W efekcie praktycznie w ogóle nie ogranicza widoczności.
thorgalxxx - Nie Lip 16, 2017 10:53
Ja zaś polecam taki
https://pl.aliexpress.com/item/New-Auto-Car-Holder-Mini-Air-Vent-Mount-Magnet-Magnetic-Phone-Mobile-Holder-Universal-For-iPhone/32774432159.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.CuLQ7k
Link z ali bo tam brałem i nie chce mi się szukać w google. Ale sam uchwyt bajka. Jakość i wygląd super. Mam włożony w nawiew nada radiem. W zestawie dwie blaszki. Ja akurat przykleiłem do swojego htc one m8, ale można włożyć pod etui. Przez silikonowe etui trzyma super, przez plastik już słabiej. Uchwyt pokryty jakby gumą i telefon się nie przesuwa, ani nie przekręca. Można ustawić w każdej pozycji. Jedną ręką montuje tel i jedną ściągam. Wystarczy przyłożyć
Wziąłem jeszcze taki, ale używam tylko ten magnetyczny.
https://pl.aliexpress.com/item/Car-Holder-Mini-Air-Vent-Mount-Magnet-Magnetic-Cell-Phone-Mobile-Holder-Universal-For-iPhone-5/32795049492.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.CuLQ7k
nanab - Nie Lip 16, 2017 15:11
Zawsze można odkręcić przyssawkę i przykręcić śrubką do słupka/deski.
EDIT:
Tych wyżej montowanych w kratki nie polecam, poprzedni właściciel używał takich i taki efekt że teraz nie mam środkowych kratek, bo się połamały.
karolj - Nie Lip 16, 2017 18:11
nanab napisał/a: | Zawsze można odkręcić przyssawkę i przykręcić śrubką do słupka/deski. |
Albo przewiercić się przez przednią szybę i złapać nakrętką od zewnątrz
rafalmis1 - Nie Lip 16, 2017 18:14
również polecam rozwiązanie thorgalxxx, mam w 2 autach i jestem zadowolony bardzo
thorgalxxx - Nie Lip 16, 2017 20:25
nanab napisał/a: | Tych wyżej montowanych w kratki nie polecam, poprzedni właściciel używał takich i taki efekt że teraz nie mam środkowych kratek, bo się połamały. |
Nie wiem jak on to montował, ale trzeba być wybitnie uzdolnionym żeby połamać kratkę nawiewu.
nanab - Nie Lip 16, 2017 21:37
Wystarczy zamontować duży telefon i pojeździć po polskich drogach
dawidd - Pon Lip 17, 2017 06:51
ja tez kupiłem pare dni temu ten co poleca thorgalxxx, bo byly akurat w auchan po 9 zl - nie jest jakiś b zly, pewnie sie trzyma w kratce i pewnie trzyma tel LG k10. Nie jest to moze rozwiązanie idealne ale zawsze lepsze niz nic. Jeszcze ciekawi mnie jak trzyma ten magnetyczny, czy tel sie z niego nie oderwie ?
thorgalxxx - Pon Lip 17, 2017 07:22
Właśnie w tym rozsuwanym sie trochę telepał. A w tym magnetycznym nawet nie drgnie, a one m8 do lekkich nie należy. W każdym bądź razie jestem mega zadowolony, a wcześniej używałem uchwytu na szybę.
dawidd - Pon Lip 17, 2017 10:58
no to tez sobie go zamówię, tylko znów ze 2 m-ce czekania. Ja nie wiem co ostatnio w tych chinach tak wolno paczki ida...
thorgalxxx - Pon Lip 17, 2017 11:33
Chyba popularność Ali się dosyć zwiększyła. A te uchwyty chyba 14dni szły tak, że całkiem fajnie. Ciekawe jak takie tylko na przegubie kulowym by sie sprawowały.
j0zek - Pon Lip 17, 2017 12:28
a zimą jak będzie mocno ciepły nawiew włączony, to też tak telefony na tych kratkach będziecie eksponować?
AdaskoC - Pon Lip 17, 2017 12:59
j0zek napisał/a: | a zimą jak będzie mocno ciepły nawiew włączony, to też tak telefony na tych kratkach będziecie eksponować? |
Zasada nawiewów jest prosta i w nowszych autach już nawet są to domyślne ustawienia.
Ciepły nawiew na szybę przednią lub/i nogi
Zimny nawiew na twarz lub/i nogi
Dlaczego?!
Ciepły - ustawiając ciepły nawiew na twarz otumania Cię stajesz się senny.
Zimny - ustawiając na szybę zimny nawiew w lato, wiadomo co się może stać, dodatkowo klimatyzacja jest wtedy o wiele mniej wydajna.
Teraz już wiesz czemu montaż telefonów na kratkach jest sensowny
j0zek - Pon Lip 17, 2017 17:39
Może z tego względu sensowny, jednak nie w każdym aucie są tej samej jakości i wytrzymałości kratki.
Uważam, że kratki w r75 są akurat na tyle giętkie, że przy większym telefonie mogą się połamać, gdy telefon będzie podskakiwać itp.
MD - Pon Lip 17, 2017 18:25
Też tak myślę. Dlatego na razie wożę na szybie, przy czym przyssawka jest w lewym, dolnym rogu, a sam telefon sięga dołem do górnej krawędzi kratki. W efekcie więcej zasłania lusterko wsteczne niż moje 5,5 cala smartphona.
Ale wciąż rozważam przerobienie schowka podłokietnika tak, aby mieścił się tam mój sprzęt. Przy ewentualnej stacji dedykowanej nie ma potrzeby, aby telefon pozostawał na wierzchu.
thorgalxxx - Pon Lip 17, 2017 19:13
https://youtu.be/Yro4BM1_GeM
Mały sampelek z użytkowania
AdaskoC - Pon Lip 17, 2017 19:22
Z kolei telefon umieszczony na szybie nagrzewa się przez cały rok. W lato od słońca a w zimę od nawiewu.
Ja niestety w każdym aucie mam umieszczony telefon na szybie. Jedynie jak czasami jakieś 75/ZT użytkuję to trzymam pod popielniczką, za lewarkiem biegów
MD - Pon Lip 17, 2017 19:30
thorgalxxx, wizualnie bardzo mi się to nie podoba.
AdaskoC, masz 100% rację. Dlatego chcę dedykowany schowek w podłokietniku jak w BMW G11 zrobić.
Majkel1993 - Pon Lip 17, 2017 19:35
Ja ze swojej strony dorzucę się z innym linkiem:
https://pl.aliexpress.com/item/Baseus-360-Degree-Rotation-Magnetic-Mount-Car-Holder-Stand-For-iPhone7-6-6s-Plus-Samsung-Galaxy/32694707035.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.jaTsW8
też uchwyt magnetyczny. Bardzo, ale to bardzo dobrze spasowany, przyssawka dobrej jakości. Jeżeli cokolwiek się stanie w zestawie jest nie tylko drugi krążek magnetyczny, ale też i druga przyssawka. U mnie na P9 spełnia swoją rolę jak na razie idealnie. Co do umiejscowienia mam go idealnie pod drewnianym "daszkiem" od radia. Ze względu na to, że pokrętło głośności nie działa, a używam tylko sterowania z kierownicy.
thorgalxxx - Pon Lip 17, 2017 19:38
Też fajny. Chodzi o sam fakt wygody takiego rozwiązania jak magnes. A gdzie jest umiejscowiony to już druga sprawa. Mi akurat pasuje w tym miejscu A ta głowica ruchoma jest w miarę sztywna? Nic się nie przekręca? Też sobie taką sprawię, a co.
Majkel1993 - Pon Lip 17, 2017 19:39
thorgalxxx napisał/a: | Też fajny. Chodzi o sam fakt wygody takiego rozwiązania jak magnes. A gdzie jest umiejscowiony to już druga sprawa. Mi akurat pasuje w tym miejscu A ta głowica ruchoma jest w miarę sztywna? Nic się nie przekręca? Też sobie taką sprawię, a co. |
Sztywna jak pałka łysego z Brazzers. Nie ma się do czego przyczepić, naprawdę feedback z Ali nie jest tutaj z kosmosu
thorgalxxx - Pon Lip 17, 2017 19:56
Majkel1993 napisał/a: |
Sztywna jak pałka łysego z Brazzers.) |
Tu mnie przekonałeś . Biorę.
Majkel1993 - Pon Lip 17, 2017 20:01
thorgalxxx napisał/a: | Majkel1993 napisał/a: |
Sztywna jak pałka łysego z Brazzers.) |
Tu mnie przekonałeś . Biorę. |
Cieszę się za 2/3 tygodnie czekam na opinię!
j0zek - Pon Lip 17, 2017 20:33
AdaskoC napisał/a: | Z kolei telefon umieszczony na szybie nagrzewa się przez cały rok. W lato od słońca a w zimę od nawiewu.
Ja niestety w każdym aucie mam umieszczony telefon na szybie. Jedynie jak czasami jakieś 75/ZT użytkuję to trzymam pod popielniczką, za lewarkiem biegów |
Więc dlatego najczęsciej telefon mam w kieszeni, albo na tej małej półce pod przełącznikiem świateł.
prebenny - Wto Lip 18, 2017 09:41
Od 3 lat jeżdżę z telefonem w uchwycie na kratkach i jeszcze nic się nie połamało mimo, że przez dobry rok tam lumię 820, która waży tyle co czołg woziłem Nie szukajmy problemów tam gdzie ich nie ma.
|
|