Zobacz temat - [R25] Instalacja immo pektron(04') i nowsze-jak obejść?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Instalacja immo pektron(04') i nowsze-jak obejść?

lukasgo - Pią Wrz 01, 2017 22:30
Temat postu: [R25] Instalacja immo pektron(04') i nowsze-jak obejść?
Chcę kupić Streetwise'a z padniętym immobiliserem pektron. Pewny siebie, uzbrojony w schematy(dopiero potem zauważyłem że do modelu 2003) pojechałem dzisiaj na miejsce, zobaczyłem, walczyliśmy wspólnie ze sprzedającym, ale sukces jest tylko połowiczny.

Mimo zamontowania sterownika silnika immo-off, który wcześniej bezproblemowo śmigał u mnie w aucie, auto nie chciało palić... Po kilku seriach prób i błędów i zreflektowaniu się, że nasze schematy techniczne mają się nijak do rzeczywistości, znaleźliśmy pin, który należy zmostkować i jest sukces. Samochód zapala.

Tu temat mógłby się zakończyć, ale... w roverach poliftowych nie można od tak odpiąć pomarańczowej wtyczki od modułu immo - wtedy traci się poza centralnym zamkiem, szybami i wycieraczkami np. kierunkowskazy:( Z kolei, przy podłączonym module, auto nadal nam zapala, ale brzęczyk immobilisera nie daje żyć...

W ten sposób nie jestem w stanie przetransportować auto do siebie, bo mam jakieś 100km drogi do zrobienia.

Czy ktoś z Was przerabiał podobny problem?

Ewentualnie, czy ktoś możecie podesłać mi schematy elektryczne dla instalacji w R25 po liftingu i wersje przejściowe. Samochód ma jeszcze stare wnętrzne i przyciski starego typu. Instalacja jest już niestety nowa:(

EDIT

Znalazłem działający bez instalacji RAVE z nowszymi schematami. Znalazłem wyjścia ze sterownika immobilisera do przekaźnika rozrusznika(ten pin, który dzisiaj znalazłem metodą prób i błędów). Znalazłem też dwa piny z masą do których mogę to zmostkować, mam pin którym moduł podaje napięcie na diodę - wystarczy przeciąć i po sprawie.

Zostaje sprawa brzęczyka - czy ktoś z Was dysponuje schematem płytki drukowanej modułu immobilisera PEKTRON - część YWC001540? Wydaje mi się, że mogę bezkarnie wlutować brzęczyk i stracę tylko powiadamianie o pozostawionych włączonych światłach.