|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR 160] Wymieszany płyn chłodniczy z olejem
Radical - Wto Maj 08, 2018 21:07 Temat postu: [MG ZR 160] Wymieszany płyn chłodniczy z olejem Witam,
Jakiś czas temu zauważyłem że ubywa mi płynu chłodniczego, teraz doszło do tego jeszcze olej w zbiorniczku wyrównawczym i wydaje mi się że przybyło oleju w silniku jak sprawdzam na bagnecie, w lutym olej i filtry zostały wymienione.
Kontrolka od silnika się zapaliła( mam wycięty katalizator), a tak po za tym nic się nie dzieje. Chodzi równo, nie brakuje mu mocy, jak jest płyn to się nie grzeje jakoś specjalnie wskazówka nie przekracza połowy, węże od chłodnicy są miękkie czyli chyba nie do końca oznacza to HGF.
Gdzieś przeczytałem że może to być wina chłodnicy oleju, czy w MG ZR 160 jest takowa chłodnica oleju???
seraph - Wto Maj 08, 2018 22:24
Nie ma chłodnic oleju (do tego mokrych) w MG.
HGF i już a nic się narazie nie dzieje z silnikiem, bo niby co ma się dziać skoro cylindry są szczelne, a układ chłodzenia się nie zapowietrza? Będziesz tak dalej jeździł i zaklinał rzeczywistość to zatrzesz silnik olejem z wodą.
Koder - Sro Maj 09, 2018 05:42
Uszczelka pod głowicą do wymiany kolego.
Radical - Sro Maj 09, 2018 07:53
seraph napisał/a: | Nie ma chłodnic oleju (do tego mokrych) w MG.
HGF i już a nic się narazie nie dzieje z silnikiem, bo niby co ma się dziać skoro cylindry są szczelne, a układ chłodzenia się nie zapowietrza? Będziesz tak dalej jeździł i zaklinał rzeczywistość to zatrzesz silnik olejem z wodą. |
Układ chłodzenia jest ok. Nie zaklinam rzeczywistości tylko nie mam zamiaru wyrzucić 1500zł, a może się okazać że to jakaś pierdołka za 150zł. oprócz tego oleju w układzie chłodzenia to nic nie pasuje do HGF, tym bardziej że nie mam w okolicy mechanika który się zna na tych autkach.
seraph - Sro Maj 09, 2018 08:52
Wszyscy wszystko rozumiemy, ale żeby stwierdzić HGF nie trzeba wcale wszystkich objawów, a Twój jest akurat bardzo charkterystyczny, bo niby skąd olej w płynie i odwrotnie skoro w innym miejscu niż kanały w głowicy te płyny się wymieszać nie mogą?
Układ chłodzenia nie jest ok skoro ubywa płynu i dostaje się do niego olej.
bociannielot - Sro Maj 09, 2018 09:29
Radical, nie masz zamiaru wydawać na auto 1500zł, bo nikt nie ma, ale masz ewidentnie objawy uszczelki więc i tak Cię to czeka, wybierz dobry warsztat i nie zwlekaj z naprawą bo będzie tylko gorzej jak seraph, napisał.
Radical - Sro Maj 09, 2018 09:39
Ok. więc tak zrobię:)
Dzięki.
|
|