Zobacz temat - [R75] radio(a) rozładowują akumulator

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] radio(a) rozładowują akumulator

marek501 - Czw Sty 17, 2019 22:11
Temat postu: [R75] radio(a) rozładowują akumulator
Odkąd kupiłem R75 miałem problem z akumulatorem, jak nie jeździłem padał po kilku dniach. Z pomocą kolegów z forum odkryłem że to radio kradło prąd - niefabryczny blaupunkt z navi, brało ok 0,25A. Oba plusy podłączyłem do kabla po stacyjce, radio niekodowane czyli nie przeszkadzało to za bardzo. Teraz kupiłem sobie fabryczne m3-100 Iovox kodowane niestety i przy tym rozwiązaniu za każdym razem trzeba kodować i od nowa programować . Jak podłącze "normalnie" też ciągnie 0,25A (po odłączeniu ok 0,05A) Wychodzi na to że to nie wina radia tylko coś jest nie tak w elektryce roverka, tylko co ? Oba radia podłączałem też do swojego R45 i przy pomiarach nie ujawniają żadnego "mierzalnego" poboru prądu czy radio jest podłączone czy nie miernik pokazuje 0,04A. Może ktoś miał podobny problem?
marcin.misek - Sob Sty 19, 2019 00:15

marek501 napisał/a:
Wychodzi na to że to nie wina radia tylko coś jest nie tak w elektryce roverka, tylko co ?

A jakie miales oryginalne radio ?
Idz po kablu od radia i dojdz do pierwszych kostek, sprawdz czy tam cos nie jest namieszane.

marek501 - Sob Sty 19, 2019 22:23

Bladego pojęcia nie mam co było w oryginale - kupiłem już z niefabrycznym blaupunktem 1 din z navi. Jedyne co mnie zastanawia to ta wtyczka (zdjęcie poniżej) przewody od niej są wplecione w ori. wiązkę tak jakby były fabryczne- do czego to jest nie mam pojęcia.