|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Błędy OBDII i opoźniony zapłon na zimnym
mariuszstyczen1 - Nie Lis 03, 2024 11:04 Temat postu: [R75] Błędy OBDII i opoźniony zapłon na zimnym Witam, silnik benzyna 1.8 T
po podlaczeniu pod Toafa wyskakuja mi bledy DDE/ DME:
P0234 - Unknown error
P0133 - 02 Sensor circuit slow response (bank 1 sensor 1)
P1316 - Misfire causing excess emissions
co moge sprawdzic oprocz swiec, cewek, przewodow, jezeli to sonda lambda to ta pierwsza przez katalizatorem?
nie wiem czy bledy maja cos wspolnego ale ogolnie to auto czesto odpala za drugim razem (jakby opozniony zaplon -dluzej wchodzi na obroty), nieraz odpala odrazu nawet za pierwszym razem na zimnym; na cieplym odpala odrazu
birkl - Pon Lis 04, 2024 10:43
Z opisu obstawiam, że ciężko będzie się obejść bez warsztatu.
sTERYD - Wto Lis 05, 2024 10:06
Zaczął bym od wymiany świec, a przede wszystkim ich obejrzenia.
Przydałoby się też popatrzeć na podciśnienie i przepływ powietrza. Problemy z tym będą zaburzać mieszankę, a moga wystąpić jak już jest stary pasek rozrządu np.
mariuszstyczen1 - Wto Lis 05, 2024 23:49
rozumiem, zawor podcisnienia znajduje sie kolo obudowy filtra powietrza? tzn.jest przypiety mocowaniem do obudowy, czy to chodzi o te podcisnienie? filtr powietrza nowy, swiece i pasek rozrzadu wymieniany byl
sTERYD - Sro Lis 06, 2024 13:15
Podcisnienie, czyli wartość ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym.
mariuszstyczen1 - Sro Lis 06, 2024 18:57
chodzi o czujnik MAP sensor i silniczek krokowy?
sTERYD - Czw Lis 07, 2024 09:41
Przeczytaj co napisałem powyżej. Jeśli podciśnienie jest ok. To nie ma czego szukać, jesli nie jest ok, to wtedy trzeba zacząć od nieszczelności, potem ewentualnie szukać dalej, a nie losowo wymieniać elementy.
mariuszstyczen1 - Czw Lis 07, 2024 22:00
Dziękuję, rozumiem ze tylko map sensor sprawdzam czy czyjnik jest sprawny i czy dobrze pokazuje podcisnienie w kolektorze?
sTERYD - Pią Lis 08, 2024 09:15
Po prostu sprawdzasz jakie masz podciśnienie w kolektorze ssącym,
|
|