Zobacz temat - [R400] Alarm, centralny

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Alarm, centralny

hanka - Sro Kwi 04, 2007 20:52
Temat postu: [R400] Alarm, centralny
Witam, mam problem z alarmem i od niedawna z centralnym w moim Rowerku, mianowicie, po załączeniu alarmu z pilota bardzo często (prawie zawsze) włącza się po chwili alarm i wyje. dodatkowo od nie dawna centralny nie reaguje na przekręcenie zamka kluczykiem, zamyka tylko drzwi kierowcy, a jeszcze jedno, co mnie niepokoi, to wyczytałem, że migacze powinny mrugnąć po zamknięciu samochodu pilotem, dziś mi się to pierwszy raz zdarzyło, a samochód mam od pół roku. sprawdziłem wiązkę w tylnej klapie, jest ok, rozebrałem drzwi kierowcy, wszystko wygląda ok, co to może być? jeszcze jedno, kilka dni temu zauważyłem że wypieła się wtyczka z czujnika przy klapie silnika, lecz po zpięciu problem nie ustąpił, Synchronizacja pilota też nie pomaga, co wię mi zostało zrobić??
jest to Rover 400 2.0 DT z 98 roku.

Takie tematy piszemy w dziale "Usterki i porady techniczne", poczytaj regulamin forum i zasady na poszczególnych Kącikach //brt

sTERYD - Sro Kwi 04, 2007 21:44
Temat postu: Re: [R400 SDi 98]alarm, centralny
hanka napisał/a:
Witam,

a to ja tez witam :wink:

Cytat:
mam problem z alarmem i od niedawna z centralnym w moim Rowerku, mianowicie, po załączeniu alarmu z pilota bardzo często (prawie zawsze) włącza się po chwili alarm i wyje. dodatkowo od nie dawna centralny nie reaguje na przekręcenie zamka kluczykiem, zamyka tylko drzwi kierowcy, a jeszcze jedno, co mnie niepokoi, to wyczytałem, że migacze powinny mrugnąć po zamknięciu samochodu pilotem, dziś mi się to pierwszy raz zdarzyło, a samochód mam od pół roku. sprawdziłem wiązkę w tylnej klapie, jest ok, rozebrałem drzwi kierowcy, wszystko wygląda ok, co to może być? jeszcze jedno, kilka dni temu zauważyłem że wypieła się wtyczka z czujnika przy klapie silnika, lecz po zpięciu problem nie ustąpił, Synchronizacja pilota też nie pomaga, co wię mi zostało zrobić??

wygląda na to że ktoryś z czujników otwarcia drzwi/klapy bagażnika/maski sygnalizuje otwarcie, jeśli centralny nie zamyka to chyba ktoreś drzwi, ale może i któryś inny.
Ta kostka jeśli byla nie podpięta to alarm myślał że maska jest cały czas otwarta :sad:
pewnie dlatego migacze nie migały.
Posprawdzaj na początek czy jak otwierasz wszystkie drzwi to się zapala światło i to samo z bagażnikiem, jeśli za którymś razem się nie zapali to najprawdopodobniej tam coś siedzi, a nawet jeśli nie to na wszelki wypadek przejrzałbym wszystkie (to nie jest duzo roboty), a ten przy masce to tak czy inaczej wartoby było skontrolować.

Jeśli to nie pomoże to już niestety czeka Cię gmeranie przy alarmie :sad: ale wydaje mi się że masz duże szanse :wink:

pozdROVienia :wink:

piter34 - Czw Kwi 05, 2007 11:23

hanka napisał/a:
jeszcze jedno, kilka dni temu zauważyłem że wypieła się wtyczka z czujnika przy klapie silnika, lecz po zpięciu problem nie ustąpił

Moim zdaniem ta czujka jest uszkodzona i sygnalizuje otwarcie maski za każdym razem.
Dlatego nie migają kierunki i alarm wyje...

hanka - Czw Kwi 05, 2007 19:28

wielkie dzięki panowie, szczerze powiem, że się nie spodziewałem, że właśnie to będzie przyczyną ale jak na razie wszystko jest jak książka pisze, kierunki migają, alarm nie włącza się sam a nawet po raz pierwszy zadziałał z czujki ruchu :shock: :mrgreen: jestem wdzięczny i mam nadzieję, że to było na pewno to i juto nie okaże się, że znów jest jak było :grin: pozdrawiam

[ Dodano: Czw Kwi 05, 2007 8:30 pm ]
a cha, nie powiedziałem najważniejszego, ta kostka, od zamknięcia klapy silnika była bardzo zabrudzona i zaśniedziała, czujnik jest dobry :cool:

[ Dodano: Sob Kwi 14, 2007 6:11 pm ]
jeszcze trzy pytania mam, jak wcześniej napisałem, głównym problemem z alarmem, była czujka od klapy, jednak teraz wszystkie czujki są ok, a kierunki raz migają, kilka razy nie migają, czy powodem tego może być słaba bateria w pilocie??
następne pytanie to gdzie jest zamontowany główny układ alarmu?? szukam go od kilku dni i znaleźć nie mogę. czy ktoś wie??
ostatnie, dla czego jak kierunki migną, to kluczem mogę otworzyć centralnie wszystkie drzwi, a jak nie migną, to otwierają się tylko drzwi kierowcy?? czujniki w drzwiach i przy zamku są ok, sprawdzałem:/