|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Alarm, centralny
hanka - Sro Kwi 04, 2007 20:52 Temat postu: [R400] Alarm, centralny Witam, mam problem z alarmem i od niedawna z centralnym w moim Rowerku, mianowicie, po załączeniu alarmu z pilota bardzo często (prawie zawsze) włącza się po chwili alarm i wyje. dodatkowo od nie dawna centralny nie reaguje na przekręcenie zamka kluczykiem, zamyka tylko drzwi kierowcy, a jeszcze jedno, co mnie niepokoi, to wyczytałem, że migacze powinny mrugnąć po zamknięciu samochodu pilotem, dziś mi się to pierwszy raz zdarzyło, a samochód mam od pół roku. sprawdziłem wiązkę w tylnej klapie, jest ok, rozebrałem drzwi kierowcy, wszystko wygląda ok, co to może być? jeszcze jedno, kilka dni temu zauważyłem że wypieła się wtyczka z czujnika przy klapie silnika, lecz po zpięciu problem nie ustąpił, Synchronizacja pilota też nie pomaga, co wię mi zostało zrobić??
jest to Rover 400 2.0 DT z 98 roku.
Takie tematy piszemy w dziale "Usterki i porady techniczne", poczytaj regulamin forum i zasady na poszczególnych Kącikach //brt
sTERYD - Sro Kwi 04, 2007 21:44 Temat postu: Re: [R400 SDi 98]alarm, centralny
a to ja tez witam
Cytat: | mam problem z alarmem i od niedawna z centralnym w moim Rowerku, mianowicie, po załączeniu alarmu z pilota bardzo często (prawie zawsze) włącza się po chwili alarm i wyje. dodatkowo od nie dawna centralny nie reaguje na przekręcenie zamka kluczykiem, zamyka tylko drzwi kierowcy, a jeszcze jedno, co mnie niepokoi, to wyczytałem, że migacze powinny mrugnąć po zamknięciu samochodu pilotem, dziś mi się to pierwszy raz zdarzyło, a samochód mam od pół roku. sprawdziłem wiązkę w tylnej klapie, jest ok, rozebrałem drzwi kierowcy, wszystko wygląda ok, co to może być? jeszcze jedno, kilka dni temu zauważyłem że wypieła się wtyczka z czujnika przy klapie silnika, lecz po zpięciu problem nie ustąpił, Synchronizacja pilota też nie pomaga, co wię mi zostało zrobić?? |
wygląda na to że ktoryś z czujników otwarcia drzwi/klapy bagażnika/maski sygnalizuje otwarcie, jeśli centralny nie zamyka to chyba ktoreś drzwi, ale może i któryś inny.
Ta kostka jeśli byla nie podpięta to alarm myślał że maska jest cały czas otwarta
pewnie dlatego migacze nie migały.
Posprawdzaj na początek czy jak otwierasz wszystkie drzwi to się zapala światło i to samo z bagażnikiem, jeśli za którymś razem się nie zapali to najprawdopodobniej tam coś siedzi, a nawet jeśli nie to na wszelki wypadek przejrzałbym wszystkie (to nie jest duzo roboty), a ten przy masce to tak czy inaczej wartoby było skontrolować.
Jeśli to nie pomoże to już niestety czeka Cię gmeranie przy alarmie ale wydaje mi się że masz duże szanse
pozdROVienia
piter34 - Czw Kwi 05, 2007 11:23
hanka napisał/a: | jeszcze jedno, kilka dni temu zauważyłem że wypieła się wtyczka z czujnika przy klapie silnika, lecz po zpięciu problem nie ustąpił |
Moim zdaniem ta czujka jest uszkodzona i sygnalizuje otwarcie maski za każdym razem.
Dlatego nie migają kierunki i alarm wyje...
hanka - Czw Kwi 05, 2007 19:28
wielkie dzięki panowie, szczerze powiem, że się nie spodziewałem, że właśnie to będzie przyczyną ale jak na razie wszystko jest jak książka pisze, kierunki migają, alarm nie włącza się sam a nawet po raz pierwszy zadziałał z czujki ruchu jestem wdzięczny i mam nadzieję, że to było na pewno to i juto nie okaże się, że znów jest jak było pozdrawiam
[ Dodano: Czw Kwi 05, 2007 8:30 pm ]
a cha, nie powiedziałem najważniejszego, ta kostka, od zamknięcia klapy silnika była bardzo zabrudzona i zaśniedziała, czujnik jest dobry
[ Dodano: Sob Kwi 14, 2007 6:11 pm ]
jeszcze trzy pytania mam, jak wcześniej napisałem, głównym problemem z alarmem, była czujka od klapy, jednak teraz wszystkie czujki są ok, a kierunki raz migają, kilka razy nie migają, czy powodem tego może być słaba bateria w pilocie??
następne pytanie to gdzie jest zamontowany główny układ alarmu?? szukam go od kilku dni i znaleźć nie mogę. czy ktoś wie??
ostatnie, dla czego jak kierunki migną, to kluczem mogę otworzyć centralnie wszystkie drzwi, a jak nie migną, to otwierają się tylko drzwi kierowcy?? czujniki w drzwiach i przy zamku są ok, sprawdzałem:/
|
|