Zobacz temat - [R200 i 400] Zagłówki tylne

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 i 400] Zagłówki tylne

slaszysz - Czw Kwi 12, 2007 22:23
Temat postu: [R200 i 400] Zagłówki tylne
Witam,

z tego co zauważyłem, w większości sprzedawanych używanych Roverach 200/400 nie ma tylnych zagłówków. Czy jest jakiś problem, żeby potem je założyć? Tzn. czy można bez problemu kupić je i czy kanapa jest dostosowana do montażu? Czy z tyłu da się zamontować 3 sztuki?

W archiwum zajrzałem, o zagłówkach w 45 czytałem :) ale interesują mnie modele 200/400.

Tacowski - Pią Kwi 13, 2007 05:32

Z tylu jest miejsce na dwie sztuki
String - Pią Kwi 13, 2007 07:11

w mojej 400 mam 2 tylne zagłówki - nawet nie wiedziałem ze zdarza sie że nie ma zagłówków w tym modelu. hmmm.....
Moloch - Pią Kwi 13, 2007 07:34

Ja w swojej 200 mam 3 zagłówki dzięki którym nic nie widać do tyłu :roll:
Kozik - Pią Kwi 13, 2007 08:07

Ja w swojej 200 nie mam zagłówków i przyglądałem się chyba nawet nie ma miejsca na nie :cry:
Paul - Pią Kwi 13, 2007 08:14

Kozik napisał/a:
przyglądałem się chyba nawet nie ma miejsca na nie

Miejsce jest..... przynajmniej u mnie :) Pod tapicerką oparcia można wyczuć prowadnice do osadzenia zagłówków (dość głęboko). Nie wiem tylko, czy te plastyki ustalające zagłówek będą takie same jak z przodu? :( Może już ktoś to ćwiczył i wie?
Jakieś 2 lata temu w serwisie w Komornikach krzyczeli za 1 szt. kompletną 700 złych ! :shock: . A co dziwniejsze - komplet :!: do LR kosztował ok. 350 pln'ów.

Viniu - Pią Kwi 13, 2007 08:16

Kozik napisał/a:
Ja w swojej 200 nie mam zagłówków i przyglądałem się chyba nawet nie ma miejsca na nie
U mnie również... trochę to w sumie dziwne... bo wyposażenie z zakresu bezpieczeństwa nie jest takie skromne... 2xairbag, ABS, napinacze... a na zagłówkach zaoszczędzili... :???:
PTE - Pią Kwi 13, 2007 09:00

Ha, też się tym zagadnieniem interesowałem, bo chciałem sobie dołożyć... Tyle że przeglądając zdjęcia roverków 200/25 przeznaczonych do sprzedaży na części widzę, że żaden z nich nie ma tylnych zagłówków :???:
Paul - Pią Kwi 13, 2007 09:02

PTE napisał/a:
żaden z nich nie ma tylnych zagłówków

Ja mam nadzieję, że przednie będą pasowały :D

Moloch - Pią Kwi 13, 2007 09:42

Czy tylko ja miałem takie szczęście, że dostałem samochodzik z tylnymi zagłówkami :?:

Przednie i tylne zagłówki są podobne mocowanie to samo tylko nie wiem jak z wielkościami musiałbym się przyjżeć :roll:

Viniu - Pią Kwi 13, 2007 09:50

Moloch napisał/a:
Czy tylko ja miałem takie szczęście, że dostałem samochodzik z tylnymi zagłówkami
Czynników może być kilka.. rocznik, silnik, kraj do którego eksportowano... Ja najbardziej stawiałbym na to ostatnie... z jakiego kraju ściągany był Twój R??
Paul - Pią Kwi 13, 2007 09:52

Moloch napisał/a:
musiałbym się przyjżeć

Jak będziesz mógł, to sprawdź - rozstaw i średnicę prętów(?) zagłówków.
Jeszcze tylko pytanie, czy były dokładane, czy fabryczne?
Na pewno nie tylko ja będę wdzięczny :D

[ Dodano: Pią Kwi 13, 2007 10:53 am ]
Viniu napisał/a:
rocznik, silnik, kraj do którego eksportowano

Rocznik, kraj - OK, ale silnik? ;)

Tomi - Pią Kwi 13, 2007 10:20

Większość Roverków z prywatnego importu (szczególnie wcześniejsze modele) nie ma zagłówków. Wynika to tylko z przepisów obowiązujących na tamtych rynkach. Jeśli dobrze pamiętam, wymóg posiadania zagłówków w połączenie z 3-punktowymi pasami na tylnej kanapie obowiązywał tylko w Polsce i krajach skandynawskich.
Moloch - Pią Kwi 13, 2007 11:02

Viniu napisał/a:
Moloch napisał/a:
Czy tylko ja miałem takie szczęście, że dostałem samochodzik z tylnymi zagłówkami
Czynników może być kilka.. rocznik, silnik, kraj do którego eksportowano... Ja najbardziej stawiałbym na to ostatnie... z jakiego kraju ściągany był Twój R??

Mój Roverek był zakupiony w Belgii ale człowiek który go do Belgii zawiózł zakupił autko na specjalne zamówienie do Szwecji (podgrzewane siedzenia, światła mijania włączone zawsze i zbędny bajer spryskiwacze świateł które wyrzuciłem) :roll:

Paul napisał/a:
Moloch napisał/a:
musiałbym się przyjżeć

Jak będziesz mógł, to sprawdź - rozstaw i średnicę prętów(?) zagłówków.
Jeszcze tylko pytanie, czy były dokładane, czy fabryczne?
Na pewno nie tylko ja będę wdzięczny :D

Pomierze sprawdze wszystko :lol: a zagłówki miałem w oryginale fabryczne

Tomi napisał/a:
Większość Roverków z prywatnego importu (szczególnie wcześniejsze modele) nie ma zagłówków. Wynika to tylko z przepisów obowiązujących na tamtych rynkach. Jeśli dobrze pamiętam, wymóg posiadania zagłówków w połączenie z 3-punktowymi pasami na tylnej kanapie obowiązywał tylko w Polsce i krajach skandynawskich.

No i dlatego zapewne ja mam fabryczne zagłówki :o

jerzu - Sob Kwi 14, 2007 22:45

Tez sie jakos ostatnio zastanawialem na tymi zaglowkami :P Myslalem ze mi ktos wyjal ale zauwazylem ze nie ma na nie miejsca :P Mam 3 pasy 3 punktowe ale na montaz zaglowkow juz nie wpadli :P Mam autko sciagane z Niemiec.
Paul - Sob Kwi 14, 2007 22:53

jerzu napisał/a:
Mam autko sciagane z Niemiec.

No to mamy ten sam ból :D
Ja mam 2 zagłówki z mocowaniami, ale są od przednich foteli i nie wiem na 100%, czy przypasują. Na razie nie mam czasu się za to zabrać :(

[ Dodano: Sob Kwi 14, 2007 11:54 pm ]
Wow, widzę, że setka postów mi stuknęła :D

Szymon - Nie Kwi 15, 2007 09:51

U mnie nie ma nawet otworów na tylne zagłówki. Ale to chyba spowodowane tylko szacunkiem dla skórzanych foteli :cool:
Paul - Nie Kwi 15, 2007 13:19

Szymon napisał/a:
U mnie nie ma nawet otworów na tylne zagłówki.

U mnie też nie ma. Dopiero trzeba zrobić. Same prowadnice są pod skórą prawdopodobnie.

Moloch - Pon Kwi 16, 2007 06:19

No to wam odpowiadam ;]

Zagłówki z tyłu są odrobine mniejsze niż z przodu (wymiarów narazie nie mam bo czasu nie miałem może dziś lub jutro zmierze :roll: ). Mocowania są te same co z przodu czyli takie małe fajne plasticzki, które jak się przekręci to blokują zagłówek. Co do prowadnic nie wiem czy macie wbudowane je automatycznie czy też byście musieli sobie je dokupić... Pręty zagłówków mają tylko jedne nacięcie nie tak jak z przodu kilka.

Dziś postaram się wszytko piomierzyć i powiem wam dokładniej :roll:

Tomi - Pon Kwi 16, 2007 07:47

Moloch napisał/a:
Co do prowadnic nie wiem czy macie wbudowane je automatycznie czy też byście musieli sobie je dokupić...

Prowadnice są chyba w każdej kanapie. Miejsca montażu powinny być łatwo wyczuwalne palcem, gdyż pod wierzchnią warstwą materiału (w miejscu gdzie wchodzą pręty zagłówka) będzie dziura.

Moloch - Pon Kwi 16, 2007 08:48

Tomi napisał/a:
Moloch napisał/a:
Co do prowadnic nie wiem czy macie wbudowane je automatycznie czy też byście musieli sobie je dokupić...

Prowadnice są chyba w każdej kanapie. Miejsca montażu powinny być łatwo wyczuwalne palcem, gdyż pod wierzchnią warstwą materiału (w miejscu gdzie wchodzą pręty zagłówka) będzie dziura.

Właśnie tego pewien nie jestem miejsca w kanapie napewno są (dziury) ale prowadnice :?: Gdy zdejmowałem zagłówki to zauważyłem, że w dzurach są jeszcze plastiki (nie wiem jak długie nie wyjmowałem) plastiki są połączone z tym kapslem który się kręci :roll: :mrgreen: :mrgreen:

Paul - Pon Kwi 16, 2007 09:14

Moloch napisał/a:
Gdy zdejmowałem zagłówki to zauważyłem, że w dzurach są jeszcze plastiki (nie wiem jak długie nie wyjmowałem) plastiki są połączone z tym kapslem który się kręci

Zgadza się :D ale te plastyki też w czymś muszą siedzieć ;) - to są właśnie prowadnice. Kawałek rurki przymocowany go konstrukcji oparcia. Jak będziesz kupował zagłówki, to koniecznie z tymi 'plastykami' - inaczej ich nie zamontujesz :(

JaroChomicz - Wto Cze 12, 2007 15:34

Względy estetyczne i bezpieczeństwo to jedna sprawa. Mi nie podpisał gość przeglądu z powodu braku tylnych zagłówków. Dopiero co kupiłem autko i już mam spory problem :/ Dajcie jakiś namiar na, w miarę, tanie zagłówki lub może kanapy?
P.S. Otworów w kanapie nie ma, więc tymczasem pójdę i sprawdzę czy są prowadnice, czy da się wymacać jakiekolwiek miejsce na nagłówki :/

Kozik - Wto Cze 12, 2007 15:37

Nie mam zagłówków i przegląd mam podbity
Brt - Wto Cze 12, 2007 16:45

Jak to qr... nie podpisał ?? ?? skoro fabrycznie nie było zagłówków to moze Ci skoczyć. niech Ci poda podstawe prawną uzasadniającą takie postępowanie. Mój R odwiedzał 2 punkty rejestracyjne i nawet nie spojrzeli na tylną kanapę.
giewu - Wto Cze 12, 2007 17:09

Brt napisał/a:
Jak to qr... nie podpisał ?? ?? skoro fabrycznie nie było zagłówków to moze Ci skoczyć. niech Ci poda podstawe prawną uzasadniającą takie postępowanie.

niestety w przypadku JaroChomicz pan diagnosta okazał się nadgorliwcem, ale niestety miał do tego podstawę prawną:

otóż ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia z późniejszymi zmianami

wyraźnie mówi o niezbędnym wyposażeniu samochodu:
" w zagłówki na siedzeniach wyposażonych w pasy bezpieczeństwa mocowane w co najmniej trzech punktach, z wyjątkiem siedzeń w pojeździe z nadwoziem otwartym oraz siedzeń tylnych w pojeździe z nadwoziem rodzaju coupe o układzie siedzeń "2+2"; dopuszcza się możliwość wyposażenia w zagłówki siedzeń tylnych środkowych; przepis stosuje się do pojazdów wyprodukowanych po dniu 31 grudnia 1995 r."

z tego co się zorientowałem to Roverek kolegi JaroChomicz jest z 1997 roku
Czyli wyjątek stanowiło by auto nie wyposażone w pasy bezpieczeństwa na tylnej kanapie. Natomiast jeśli są pasy muszą być zagłówki ... lub inna stacja diagnostyczna ;)
Swoją drogą ja również nie mam zagłówków na tylnych siedzeniach, a pasy bezpieczeństwa oczywiście są :D

Kozik - Wto Cze 12, 2007 17:13

No to mam nie sprawny samochód???
giewu - Wto Cze 12, 2007 17:19

Kozik napisał/a:
No to mam nie sprawny samochód???

ja bym raczej napisał, że nie całkiem zgodny z polskimi, bzdurnymi przepisami drogowymi :mrgreen: ... tak jak i mój ;)

JaroChomicz - Wto Cze 12, 2007 19:16

No był najwryaźniej nadgorliwy, ale za to nie pierwszy, który niechciał podpisać. Może jestem za mało przekonujący :???: Może w takim razie ktoś poda punkt w Warszawie lub bliskiej okolicy, w którym Mister nie będzie zwracał uwagi na nagłówki, albo jak zwróci uwagę to i tak przymknie oko.
Artus2000 - Sro Cze 13, 2007 15:10

Ja w swoim Roverku nie mam zagłówków z tyłu, a przegląd mi podbito bez dodatkowych opłat :) na ul. Kłobuckiej w Warszawie.
Goonies - Czw Cze 14, 2007 08:35

W moim roverku 200 tez nie ma z tylu zagłówków a mam wersje iS czyle ze skora , klima , alusami i wszystkimi innymi bajerami ale brak zaglowkow byl dla mnie poniekad dziwny teraz widze ze to jednak standard.
piter34 - Czw Cze 14, 2007 09:51

giewu napisał/a:
ja bym raczej napisał, że nie całkiem zgodny z polskimi, bzdurnymi przepisami drogowymi :mrgreen: ... tak jak i mój ;)

Dlaczego bzdurnymi?
Ja uważam, że to jest bardzo dobry przepis.

giewu - Czw Cze 14, 2007 12:17

piter34 napisał/a:
Dlaczego bzdurnymi?
Ja uważam, że to jest bardzo dobry przepis.

Piotr ja nigdzie nie napisałem, że się z nimi nie zgadzam lub, że to nie jest dobry przepis :mrgreen: Wręcz przeciwnie podobnie jak i Ty uważam, że jest dobry, bo wpływa na nasze bezpieczeństwo. W moim zdaniu bzdurne odnosiło się bardziej do tego, że ktoś wprowadził sztuczną granicę w postaci roku produkcji samochodu do stosowania tego właśnie przepisu. Czy jest jakaś różnica w działaniu pasa bezpieczeństwa we współpracy z zagłówkiem w autku np. z 1993 r. ?

piter34 - Czw Cze 14, 2007 13:35

No nie ma. Rozumiem o co Tobie chodziło. ;-)
Moim zdaniem zagłówki powinny być zawsze, jeśli tylko są pasy.

tomcy - Czw Cze 14, 2007 13:56

niby tak - ale zle ustawiony zaglowek (lamie) usmierca - a kto po wjesciu do samochodu ustawia sobie z tylu naglowek - bo ja sie jeszcze z tym nie spotkalem

po za tym jesli jest taki przepis to wydaje mi sie logiczne ze samochody produkowane po 95 z pasami z tylu wszystkie powinny byc wyposarzone w zaglowki - a tak nie jest

giewu - Czw Cze 14, 2007 14:07

tomcy napisał/a:
a kto po wjesciu do samochodu ustawia sobie z tylu naglowek

jedna z pierwszych rzeczy jakie robię wsiadając do nowego auta to ustawienie fotela, lusterek i właśnie zagłówka ... logicznym jest, że nie robię tego za każdym razem u siebie, bo tylko ja kieruję moim autem ;)
tomcy napisał/a:
po za tym jesli jest taki przepis to wydaje mi sie logiczne ze samochody produkowane po 95 z pasami z tylu wszystkie powinny byc wyposarzone w zaglowki

a dlaczego nie po 1990 roku lub np. 2000 :twisted: ? to jest właśnie ta bzdura ... ja uważam podobnie jak i piter34
Cytat:
Moim zdaniem zagłówki powinny być zawsze, jeśli tylko są pasy.

tomcy - Pią Cze 15, 2007 09:48

Cytat:
jedna z pierwszych rzeczy jakie robię wsiadając do nowego auta to ustawienie fotela, lusterek i właśnie zagłówka ...

ale ja mam na mysli tylna kanape (bo dyskusja sie toczy o tyl) - bo z przodu to sie rozumie i tez tak robie :razz:

Paul - Pon Lip 09, 2007 23:24

Temat zagłówków z tyłu R200 został wydzielony tam
kurtki - Sob Lip 18, 2015 21:59

Jako, że podany wyżej link do strony o zagłówkach nie działa pozwolę sobie zadać pytanie tutaj, czy zagłówki na tylną z Civic'a powiedzmy 95 r. pasują do Roverka 200 ?