|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25]Ubytek płynu chłodzącego
marcinm - Sro Kwi 18, 2007 19:07 Temat postu: [R25]Ubytek płynu chłodzącego [R25 2.0 ITD 2003]Mam przejechane zaledwie 60 000 i mam problem z ubytkiem płynu chłodzącego dolałem na 700 km 2l płynu.Wycieku nie ma bo byłem u mechanika. Auto mi sie nie grzej, płyn jest czysty, poziom oleju się nie podnosi i korek od oleju jest też czysty.To o co chodzi
Paul - Sro Kwi 18, 2007 19:44
marcinm napisał/a: | To o co chodzi |
Było niedawno, poczytaj tematy z kwietnia i już będziesz mądrzejszy.
ZANIM zapytasz SZUKAJ i CZYTAJ.
A co do meritum - w takiej sytuacji najlepiej zrobić próbę ciśnieniową - wtedy będzie widać, gdzie leci. Może uszczelniaczem pompy?
marcinm - Sro Kwi 18, 2007 20:53
Paul napisał/a: | marcinm napisał/a: | To o co chodzi |
Było niedawno, poczytaj tematy z kwietnia i już będziesz mądrzejszy.
ZANIM zapytasz SZUKAJ i CZYTAJ.
A co do meritum - w takiej sytuacji najlepiej zrobić próbę ciśnieniową - wtedy będzie widać, gdzie leci. Może uszczelniaczem pompy? |
Przeglądałem ale są opisane inne objawy i moje auto ma przejechane mało, a wycieku nie ma bo bym widział w garażu na posadce
Paul - Sro Kwi 18, 2007 21:02
Jak wycieka tylko pod ciśnieniem, np. przez pompę, na gorący silnik, to w garażu będzie sucho, bo po drodze odparuje
Obejrzyj dokładnie silnik i okolice, czy nie ma zacieków pod pompą wody.
Inaczej zostaje próba pod ciśnieniem - dopompować powietrza do zbiorniczka i patrzeć gdzie poleci. Bystry mechanes sobie poradzi.
Nie napisałeś, jakie spaliny? Może to uszczelka kolektora poszła i spalasz płyn?
marcinm - Czw Kwi 19, 2007 16:45
Paul napisał/a: | Jak wycieka tylko pod ciśnieniem, np. przez pompę, na gorący silnik, to w garażu będzie sucho, bo po drodze odparuje
Obejrzyj dokładnie silnik i okolice, czy nie ma zacieków pod pompą wody.
Inaczej zostaje próba pod ciśnieniem - dopompować powietrza do zbiorniczka i patrzeć gdzie poleci. Bystry mechanes sobie poradzi.
Nie napisałeś, jakie spaliny? Może to uszczelka kolektora poszła i spalasz płyn? |
[marcinm] Spaliny są bez dymne.Silnik i okolice suche bo serwis sprawdzał
Paul - Czw Kwi 19, 2007 16:53
marcinm napisał/a: | Spaliny są bez dymne.Silnik i okolice suche bo serwis sprawdzał |
Hmmmm, to ja widzę 2 możliwości:
1. Cudów nie ma - serwis się nie przyłożył. Gdyby dokładnie sprawdzili i chcieli znaleźć, to by znaleźli.
2. Cuda jednak są i płyn znika bez powodu
Nie napisałeś, co to za serwis, na ile wiarygodni są?
piter34 - Czw Kwi 19, 2007 17:01
Paul napisał/a: | 1. Cudów nie ma - serwis się nie przyłożył. Gdyby dokładnie sprawdzili i chcieli znaleźć, to by znaleźli.
2. Cuda jednak są i płyn znika bez powodu |
Popieram. Dobrze napisane.
Paul - Czw Kwi 19, 2007 17:09
Jeszcze coś...
Nie masz mokrej wykładziny z przodu auta, pod nagrzewnicą? Może coś tam puszcza?
marcinm - Sob Kwi 21, 2007 14:26
Paul napisał/a: | Jeszcze coś...
Nie masz mokrej wykładziny z przodu auta, pod nagrzewnicą? Może coś tam puszcza? |
[Marcinm]- Sprawdziłem wykładzinę tzn. odkryłem ją do blachy i rzeczywiście jest wilgotno.To co mam teraz zrobić? ps. gdzie mam zaznaczyć że mi pomogłeś
Paul - Sob Kwi 21, 2007 14:36
marcinm napisał/a: | Paul napisał/a: | Jeszcze coś...
Nie masz mokrej wykładziny z przodu auta, pod nagrzewnicą? Może coś tam puszcza? |
[Marcinm]- Sprawdziłem wykładzinę tzn. odkryłem ją do blachy i rzeczywiście jest wilgotno.To co mam teraz zrobić? ps. gdzie mam zaznaczyć że mi pomogłeś |
Dokop się do nagrzewnicy (za środkową konsolą) i spróbuj odbadać, czy nie cieknie zaworek albo połączenia węży. Jak to będzie OK, to chyba tylko dziurawa nagrzewnica .
Ściągnij sobie RAVE (link w FAQ technicznym na stronie) - tam masz rozrysowane co i jak.
Przycisk "pomógł" - powinieneś widzieć taki, po lewej stronie przycisku z profilem pomagającego przy odpowiedziach na Twój post
marcinm - Sob Kwi 21, 2007 17:36
[ Dodano: Sob Kwi 21, 2007 5:45 pm ]
Paul napisał/a: | marcinm napisał/a: | Paul napisał/a: | Jeszcze coś...
[Marcinm]- Sprawdziłem wykładzinę tzn. odkryłem ją do blachy i rzeczywiście jest wilgotno.To co mam teraz zrobić? ps. gdzie mam zaznaczyć że mi pomogłeś |
Dokop się do nagrzewnicy (za środkową konsolą) i spróbuj odbadać, czy nie cieknie zaworek albo połączenia węży. Jak to będzie OK, to chyba tylko dziurawa nagrzewnica .
Ściągnij sobie RAVE (link w FAQ technicznym na stronie) - tam masz rozrysowane co i jak.
Przycisk "pomógł" - powinieneś widzieć taki, po lewej stronie przycisku z profilem pomagającego przy odpowiedziach na Twój post |
[Marcinm]-Nie bardzo wiem co i jak z RAVE
Paul - Sob Kwi 21, 2007 17:53
marcinm napisał/a: | Nie bardzo wiem co i jak z RAVE |
Napisz, czego nie wiesz? Masz już ściągnięte?
PS. Nie pisz tekstu za podpisem, a sam podpis możesz dodać w profilu, to wtedy nie musisz go wpisywać za każdym razem
marcinm - Sob Kwi 21, 2007 21:39
Paul napisał/a: | marcinm napisał/a: | Nie bardzo wiem co i jak z RAVE |
Napisz, czego nie wiesz? Masz już ściągnięte?
PS. Nie pisz tekstu za podpisem, a sam podpis możesz dodać w profilu, to wtedy nie musisz go wpisywać za każdym razem |
Nie wiem skąd mam ściągnąć RAVE
Brt - Sob Kwi 21, 2007 21:53
www.roverki.pl --> Techniczny FAQ --> pozycja chyba druga: instrukcje do Roverków
Valander_wwa - Sob Kwi 21, 2007 22:35
Brt napisał/a: | www.roverki.pl --> Techniczny FAQ --> pozycja chyba druga: instrukcje do Roverków |
w stopce wraz z logo forum roverkow chyba trreba umieiscic : szybkie linki
marcinm - Czw Kwi 26, 2007 07:43
Valander_wwa napisał/a: | Brt napisał/a: | www.roverki.pl --> Techniczny FAQ --> pozycja chyba druga: instrukcje do Roverków |
w stopce wraz z logo forum roverkow chyba trreba umieiscic : szybkie linki |
są instrukcje do roverów ale trzeba sobie kupić.Na forum jeszcze wyczytałem, że dywanik powinien być mokry od strony pasażera a ja mam mokry od kierowcy(wilgotny)
giewu - Czw Kwi 26, 2007 08:07
marcinm napisał/a: | ...dywanik powinien być mokry |
nie chciałbym się wtrącać, ale moim zdaniem dywaniki powinny być w autku suche
ps. sorki, ale nie mogłem się opanować z tym komentarzem
marcinm - Czw Kwi 26, 2007 17:46
giewu napisał/a: | marcinm napisał/a: | ...dywanik powinien być mokry |
nie chciałbym się wtrącać, ale moim zdaniem dywaniki powinny być w autku suche
ps. sorki, ale nie mogłem się opanować z tym komentarzem |
dywanikisa suche ale pod dywanikami jest wilgotno Jak się dostać do nagrzewnicy i gdzie ona jest
Paul - Czw Kwi 26, 2007 23:22
Cytat: | dywanikisa suche ale pod dywanikami jest wilgotno Jak się dostać do nagrzewnicy i gdzie ona jest |
Nagrzewnica jest za konsolą środkową. Jak się nachylisz i wsadzisz głowę pod schowek, to najlepiej pokręć gałką ogrzewania. Zobaczysz poruszającą się dźwignię od zaworu nagrzewnicy. Co do wymontowania tego lepiej zajrzyj do RAVE, tab masz rozrysowane dokładnie.
|
|