|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Nierówna praca na wolnych obrotach
R420KOMBI - Pią Kwi 27, 2007 16:11 Temat postu: [R420] Nierówna praca na wolnych obrotach Tak jak w temacie, wszystko mam niby sprawne, wymienione:
- cewka
- wszystkie przewody zapłonowe
- kopułka
- palec rozdzielacza
- świece
I nadal się leciutko trzesie na wolnych obrotach.........zarówno na benzynie jak i na gazie (na gazie bardziej to czuć).
Dodatkowa informacja, na zimnym silniku - odpalanie na benzynie, mam wrażenie jakby nie przepalał do końca na wszystkie garnki, chodzi lekko w stylu jak czołg (brum brum brum) albo kto wie jak silnik V, ale to jest minimalne, ale odczuwalne.
A chciałbymm mieć malinę
piter34 - Pią Kwi 27, 2007 16:27
Stosuj sie do zasad kącika. Popraw tytuł wątku!
Sprawdź sondę lambda i silnik krokowy.
R420KOMBI - Pią Kwi 27, 2007 16:40
Sonda raczej nie, silnik krokowy raczej nie - na gazie jest osobny silnik krokowy i też trzesie.
Może przepustnica?
piter34 - Czw Maj 03, 2007 12:13
R420KOMBI napisał/a: | Sonda raczej nie, silnik krokowy raczej nie - na gazie jest osobny silnik krokowy i też trzesie. |
Jak mam rozumieć "raczej nie". Sprawdzałeś te elementy?
Silnik krokowy od benzyny na gazie też pracuje.
R420KOMBI - Czw Maj 03, 2007 14:09
NIerówna praca nie objawia się "falowaniem" obrotów, objawy są podobne do "przebicia" na przewodach zapłonowych (a te są nowe).
Jest możliwe, że spece mechanicy, przy wymianie paska i napinacza rozrządu, przestawili coś?
piter34 - Czw Maj 03, 2007 14:20
R420KOMBI napisał/a: | Jest możliwe, że spece mechanicy, przy wymianie paska i napinacza rozrządu, przestawili coś? |
Oczywiście, że jest możliwe, ale wtedy raczej poczułbyś również spadek dynamiki.
Możesz sprawdzić jeszcze zawór EGR (chyba tam występuje...).
R420KOMBI - Czw Maj 03, 2007 14:54
Żebym jeszcze wiedział co, jak, gdzie itp:) Co do dynamiki, to wiesz, nie jeździłem innym Roverem 2.0.......
piter34 - Czw Maj 03, 2007 15:03
R420KOMBI napisał/a: | Żebym jeszcze wiedział co, jak, gdzie itp:) Co do dynamiki, to wiesz, nie jeździłem innym Roverem 2.0....... |
Zawór EGR powinien być w okolicy kolektora ssącego i mieć wtyczkę.
R420KOMBI - Czw Maj 03, 2007 17:12
piter34 napisał/a: | Zawór EGR powinien być w okolicy kolektora ssącego i mieć wtyczkę. |
Sorry piter, ale Twoje wcześniejsze odpowiedzi były bardziej "wylewne", nie cholery nie wiem co to jest i do czego służy, jak wpływa na pracę silnika itp jestem zielony a co dopiero sprawdzić czy to jest sprawne.....:)
piter34 - Czw Maj 03, 2007 17:18
R420KOMBI napisał/a: | nie cholery nie wiem co to jest i do czego służy, jak wpływa na pracę silnika itp jestem zielony a co dopiero sprawdzić czy to jest sprawne |
A szukać to się nie chce?
http://pl.wikipedia.org/w...rkulacji_spalin
Popatrzyłem do RAVE i u Ciebie nie ma zaworu EGR.
PHJOWI - Pią Maj 04, 2007 07:30
jeśli się silnik trzęsie to przeczyście kopółke od aparatu. w tym tygodniu też miałem taki przypadek ,i przeczyściłem aparacik i było ok. ale egr też ma takie objawy.
piter34 - Pią Maj 04, 2007 10:48
PHJOWI napisał/a: | jeśli się silnik trzęsie to przeczyście kopółke od aparatu |
Kopułka jest nowa.
R420KOMBI, silnik krokowy oraz sonda tez mogą odpowiadać za szarpaną pracę silnika.
Silnik może źle ustawiać trzpień i obroty mogą np. delikatnie za niskie, a sonda może pracować wokół złego punktu "neutralnego" i błędnie informować komp o stanie mieszanki. Ten np. wzbogaci/zuboży i silnik źle pracuje.
R420KOMBI - Nie Maj 06, 2007 20:42
OK, może z innej beczki.
Podejrzewam, źle ustawiony rozrząd - po zdjęciu osłonki paska oraz koła pasowego wyszło nam że jest ok - ale patrząc po znakach, które zrobił ktoś wcześniej. Wyglądało też tak jakby rozrząd był przekoszony o pół zęba. Spróbowaliśmy, ale nie dało się tego poprawić - założyliśmy tak jak było i nadal się trzeęsie tak jak sie trząsł......
Może macie rycinę, rysunek, zdjęcie itp jak to powinien być fabrycznie ustawiony rozrząd ? W następną sobotę zrzucamy pokwywę zaworów - zajrzymy jak stoją wałki......
Co do sondy - to nie mam katalizatora - ma to znaczenie?
piter34 - Pon Maj 07, 2007 16:22
R420KOMBI napisał/a: | Co do sondy - to nie mam katalizatora - ma to znaczenie? |
Nie powinno mieć...
R420KOMBI napisał/a: | Może macie rycinę, rysunek, zdjęcie itp jak to powinien być fabrycznie ustawiony rozrząd ? W następną sobotę zrzucamy pokwywę zaworów - zajrzymy jak stoją wałki...... |
Patrz do załącznika
R420KOMBI - Wto Maj 08, 2007 15:39
Fajnie, już cos mamy, ale nie widzę znaku na wale......czy masz może objaśnienia + ewentualnie jeśli mogłbym prosić o ustawienie wałków rozrządu pod pokrywą i do czego się odnoszą....
piter34 - Wto Maj 08, 2007 15:52
R420KOMBI napisał/a: | Fajnie, już cos mamy, ale nie widzę znaku na wale......czy masz może objaśnienia + ewentualnie jeśli mogłbym prosić o ustawienie wałków rozrządu pod pokrywą i do czego się odnoszą.... |
Wszystko znajdziesz w RAVE.
Ten screen jest z AutoDaty.
Nie da się w łatwy i szybki sposób wyeksportować opisu ustawiania rozrządu (dosyć lakonicznego) do formatu nadającego się do wrzucenia na forum.
|
|