|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Klimatyzacja
tomek1 - Nie Kwi 29, 2007 09:44 Temat postu: [R420] Klimatyzacja [R-400] witam wszystkich wiem że temat klimy był już poruszany dziesiątki razy ale nie znzlazłem odpowiedzi a mianowicie w R420 padła mi klima tz po włączeniu AC zero reakcji czy ktoś wie gdzie są jakieś bezpieczniki lub miał taki problem
tomke - Nie Kwi 29, 2007 10:34
Witam
Na początek uwaga: zmień opis tematu bo będzie grzmiało.... ;0 --> "zasady kącika .. "
A teraz poważnie: u mnie było podobnie, po włączeniu klimy nic się nie działo.
Pojechałem do fachmana, takiego co naprawia lodówki, pralki i przy okazji klime napełnia.
Zbadał ciśnienie, a tam pusto, gazu nie ma. Zalał częściowo i kazał klime włączyć ( bo pompa klimy się nie załączy gdy nie ma ciśnienia ). Okazało się że zrobiła się dziurka w rurce od klimy idącej przy ściance grodziowej. Koszt na początek 20 zł. Sam wymontowałem rurkę i zasuwam do fachmana od spawania aluminium. Spawanie 20 zł. Zamontowałem i czekam za wypłatą. Jak dostane to zasuwam do kolesia od napełniania. Koszt napełnienia ( zależy gdzie ) od 70 w górę. Pan u którego byłem poprzednio zawołał 90 zł, więc luz.
Możesz udać się do fachowego zakładu zajmującego się klimami ale nie wiem co oni tam więcej Ci zrobią.
Pozdro
tomek1 - Nie Kwi 29, 2007 11:02
a czy wentylator też ci nie pracował
Paul - Nie Kwi 29, 2007 11:30
tomek1 napisał/a: | a czy wentylator też ci nie pracował |
No dziwne nie jest, że jak cała klima nie zaskakuje to went. też, bo po co
Kozik - Nie Kwi 29, 2007 12:14
Trzeba sprawdzić czy jest czynnik chłodniczy w układzie (klimatyzacji). Jeśli uciekł to kompresor się nie włączy gdyż ma zabezpieczenie ciśnieniowe.
Wydaje mi się że to będzie ubytek gazu bo kompresory się nie psują zwykle w klimatyzacjach samochodowych.
tomke - Nie Kwi 29, 2007 16:37
tomek1 napisał/a: | a czy wentylator też ci nie pracował |
Nic się wtedy nie załącza. A powiedz czy to nagle przestało działać, czy taki kupiłeś
tomek1 - Nie Kwi 29, 2007 16:54
... Teraz to mi wysiadło w marcu sprawdzałem to jeszcze chodziła a teraz słonko zaświeciło no to ja klime a ona nic '' Paul '' może dla ciebie to nie jest dziwne ale dla innch może tak
Paul - Nie Kwi 29, 2007 17:05
tomek1 napisał/a: | '' Paul '' może dla ciebie to nie jest dziwne ale dla innch może tak |
Tomek, bez urazy, to nie było złośliwie
Chodziło mi o to, że wentylator włącza się z klimą. W związku z tym, jeżeli klima nie włącza się, bo system jej nie pozwala (np. z powodu braku gazu), to tym samym wentylator też jest niepotrzebny.
Jeszcze raz sorry, jeżeli źle to zabrzmiało
tomke - Nie Kwi 29, 2007 17:16
tomek1 napisał/a: | ... Teraz to mi wysiadło w marcu sprawdzałem to jeszcze chodziła a teraz słonko zaświeciło no to ja klime a ona nic '' Paul '' może dla ciebie to nie jest dziwne ale dla innch może tak |
To gdzieś Ci gaz buchnął (uciekł ). Popytaj u znajomych gdzie po taniości klimę napełniają. Sprawdzi Ci od razu na szczelność. Nie ma innej rady. Ja przy okazji naprawy rurki wymieniłem takie małe oringi ( uszczelki ) na końcach rurki -- 50gr sztuka. Może gdzieś na łączeniu Ci uciekało powolutku aż uciekło.
Kozik - Nie Kwi 29, 2007 17:21
Tak jak pisałem wcześniej raczej gaz uciekł. Jak się uzupełni gaz to klima powinna ruszyć (kompresor powinien wystartować).
W klimatyzacji samochodowej co jakiś czas należy uzupełnić czynnik chłodniczy. Przez dużą ilość połączeń skręcanych prawdopodobieństwo wycieku gazu jest większe.
tomek1 - Nie Kwi 29, 2007 18:02
Wielkie dzięki "chłopaki" jutro jadę na napełnienie Freonu czy tam czegoś bo nie wiem jaki tam czynnkik jest i się na nikogo nie gniewam tylko na statku mi się kręcą cały czas wentylatory od klimatu i myślałem że tu jest tak samo
Pozdrawiam Tomek
Kozik - Nie Kwi 29, 2007 18:04
Wystarczy nacisnąć pomógł
drooid - Nie Kwi 29, 2007 18:54
Kozik napisał/a: | Tak jak pisałem wcześniej raczej gaz uciekł. Jak się uzupełni gaz to klima powinna ruszyć (kompresor powinien wystartować).
|
No chyba niekoniecznie musi ruszyć. Jeśli padł czujnik ciśnienia czynnika to raczej nie ruszy. Ja tak mam - ponoć właśnie padnięty czujnik - i nie działa
Swoją drogą ciekawy jestem jednego, czy wykręcenie czujnika będzie się wiązało z wymianą czynnika w instalacji?
Paul - Nie Kwi 29, 2007 18:58
drooid napisał/a: | czy wykręcenie czujnika będzie się wiązało z wymianą czynnika w instalacji? |
Pewnie sobie poleci to, co tam jeszcze masz
Lepiej to zrobić przy okazji przeglądu/napełniania klimy
Układ całkiem bez ciśnienia jest mocno zagrożony wilgocią z powietrza - możesz sobie załatwić instalację (tak przynajmniej mówi mój klimiarz).
drooid - Nie Kwi 29, 2007 19:15
Paul napisał/a: | Układ całkiem bez ciśnienia jest mocno zagrożony wilgocią z powietrza - możesz sobie załatwić instalację |
Zaraz...zaraz... czegoś tu nie rozumiem Układ wyłączony jest w stanie niskiego ciśnienia (zdaje się). Jak może być zagrożony wilgocią z powietrza skoro to system zamknięty?? No... chyba że nie jest szczelny (uszkodzenie) albo rozszczelniony np. właśnie wykręceniem czujnika...
Kozik - Nie Kwi 29, 2007 19:20
Paul napisał/a: | Zaraz...zaraz... czegoś tu nie rozumiem Układ wyłączony jest w stanie niskiego ciśnienia (zdaje się). Jak może być zagrożony wilgocią z powietrza skoro to system zamknięty?? No... chyba że nie jest szczelny (uszkodzenie) albo rozszczelniony np. właśnie wykręceniem czujnika...
|
Jeśli się wykręca czujnik to jest on szeregowo w układzie jeśli się wykręci czujnik to robi się dziura i może się tam dostać wszystko.
drooid - Nie Kwi 29, 2007 19:30
Racja, racja... teraz spojrzałem w schematy i nie jest to taki układ jak układy hydrauliczne, gdzie można sobie odkręcić zbiornik wyrównawczy i zawartość układu nie... wyparuje
Szkoda trochę, bo czynnik miałem niedawno wymieniany, a tu po wymianie czujnika znów trzeba napełniać klimę
Kozik - Nie Kwi 29, 2007 19:33
drooid napisał/a: | Szkoda trochę, bo czynnik miałem niedawno wymieniany, a tu po wymianie czujnika znów trzeba napełniać klimę |
Niektóre firmy jak im się chce to potrafią złapać gaz i później tylko różnicę dobić ale nie robi się tego powszechnie. Bo dużo z tym roboty.
Brt - Nie Kwi 29, 2007 19:41
Mój klimiarz zaczyna od wyciągnięcia włąśnie pozostałości czynnika z układu. Na podstawie ilości ściągniętego czynnika można też określić rodzaj uszkodzenia układu.
Paul - Nie Kwi 29, 2007 19:50
drooid napisał/a: | No... chyba że nie jest szczelny (uszkodzenie) albo rozszczelniony np. właśnie wykręceniem czujnika... |
Dokładnie o to mi chodziło - wykręcisz czujnik --> wyleci gaz --> wleci powietrze --> wilgoć po jakimś czasie się wykropli w instalacji
[ Dodano: Nie Kwi 29, 2007 8:52 pm ]
Brt napisał/a: | Mój klimiarz zaczyna od wyciągnięcia włąśnie pozostałości czynnika z układu. Na podstawie ilości ściągniętego czynnika można też określić rodzaj uszkodzenia układu. |
Każdy dbający o klienta tak zrobi - to obniża koszty trochę. No chyba, że jest syf i nie można tego wpuścić spowrotem
tomke - Czw Maj 17, 2007 16:51
Nie zaczynam nowego wątku, skończę ten.
Po naprawie rurki udałem się wczoraj do fachmana od klimy.
Sprawdził mi układ na szczelność -- nie wiem czy dobrze powiem ale chyba przy ciśnieniu 5 bar ??, było git.
Potem napełnił mi układ i klima działa
Nawet byłem zdziwiony bo za bardzo nie śmierdzi, wręcz w ogóle.
Koszt: 20zł sprawdzenie szczelności, 100 zł napełnienie klimy.
Wakacje przede mną. Żona w ciąży więc będziemy się chłodzić .....hehehehehe
Pozdro
Mutilator - Sob Sty 03, 2009 16:08
Witam, mam podobny problem z klimą, nabijana była w lipcu i działała przez pare miesięcy, jakiś czas temu zauważyłem że klima się nie załącza i coś zaczęło klekotać w okolicy pompy tam koło alternatora i nie wiem co się dzieje, może ktoś mi pomoże lub doradzi?
truten23 - Sob Sty 03, 2009 17:17
Kozik napisał/a: | Niektóre firmy jak im się chce to potrafią złapać gaz i później tylko różnicę dobić ale nie robi się tego powszechnie. Bo dużo z tym roboty. |
Wszyscy u ktorych bylem tak robią... Maszynka sprawdza przy okazji szczelność instalacji pakując 12 atmosfer Azotu. Calość trochę trwała...
A i miala R 416SI w swojej bazie
AndrewS - Sob Sty 03, 2009 23:50
na fachowej stacji przy nabijaniu czesto dodaja specjalny czynnik, ktory widac w specjalnych okularach UV, latwo potem jest namierzyc nieszczelnosci
Brt - Nie Sty 04, 2009 00:12
nawet bez okularów widać - robi się zielono wokół nieszczelności Właśnei to mam przy jednym z zaworów trza bedzie zrobić serwic wiosną - ale klima działa, więc ubytek niewielki jak narazie.
truten23 - Nie Sty 04, 2009 17:20
Brt napisał/a: | nawet bez okularów widać | U mojego kolegi było włąsnie wudać zielonkawy nalot na jedntm z łączeń rurek. Ten barwnik fejnie świecił w ultrafiolecie Ale kolega nie byl z tego zadowolony
Mutilator - Wto Sty 06, 2009 13:12
odpowie mi ktoś na moje pytanie? Czy trzeba założyć nowy temat?
Brt - Wto Sty 06, 2009 15:04
Mutilator, obejrzyj układ czy nei ma gdzieś nieszczelnosci, to na poczatek. Mozesz spróbować podać bezposrednio napiecie na sprężarkę i zobaczysz czy się włączy i zacznie chłodzić. Pozatym obejrzyj samą sprężarkę i koło pasowe, może gdzieś jest luz i stąd ten hałas. Dobrze by było wiedzieć czy jest czynnik w układzie. A no i sprawdź bezpieczniki (pod maska i w kabinie).
Kiedyś był taki przypadek na forum:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#85
Moze być podobnie u Ciebie A i warto poczytać to:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=465
|
|