|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Konrtrola trakcji - może banalne ale jednak pytanie
roadking - Nie Maj 20, 2007 21:02 Temat postu: [R75] Konrtrola trakcji - może banalne ale jednak pytanie Mam pytanie do kolegów posiadających kontrole trakcji w swoich autkach, jak zachowuje sie kontrolka trakcji (żółty trójkąt z wykrzyknikiem umieszczony w okalającej strzałce) - czy zapala się na stałe gdy wyłaczycie kontrolę trakcji przyciskiem ? Czy zapala się tylko przy sytuacjach kiedy kontroler trakcji "poprawia" jazdę (np przy próbie ostrego ruszenia)
Pytanie jest dość precyzyjne i proszę o konkretną odpowiedź kogoś kto ma coś takiego u siebie. Ja nie mam kontroli trakcji ale zamontowałem panel z licznikami od innego auta i on pokazuje problem z kontrolą (to oczywiste bo jej nie ma) - jednak przeczytałem dokładnie RAVE i wyglada na to, że ten panel nie komunikuje się ze sterownikiem trakcji - on "gada" tylko ze sterownikiem silnika.... a on przecież wie że trakcji nie ma .... poza tym w opcjach konfiguracyjnych INSTRUMENTS PANEL ani konfiguracji auta nie ma nic o możliwości włączenia programowego kontroli trakcji ...... zastanawiam sie czemu ta kontrola się świeci (co zrobic aby panel ignorował ją ?). Ta kontrolka na panelu świeciła sie również w innym aucie bez kontroli trakcji również, z kolei oryginalny mój panel (ten z ikonkami a nie komputerem pokładowym) tez ma tę kontrolke ale nigdy sie ona nie zapalała (i tak powinno być z tym nowym panelem)
Może po prostu się zpala bo siedzi w pamięci panela zegarów błąd i wystarczy go wyczyścić, ale czy w takiej sytuacji świeciłby się komunikat cały czas (nawet podczas jazdy ?) A może walniety jest panel ?
Pozdrawiam
SL
PHJOWI - Nie Maj 20, 2007 21:07
a może wystarczy zaprogramować (zagadać ze sterownikiem silnik) , BO Jak miałeś zwykły to komp nie wie o co chodzi.
roadking - Pon Maj 21, 2007 07:13
A możesz podać jakieś szczegóły - która to opcja w testBooku - grzebałem w manualu ale nic mi nie wpadło w oko w stylu "zgranie urządzeń" - za to znalazłem opcje "ECU replacement" - ona jest w wielu modułach ECU (równiez i w INSTRUMENT panel) - może służy ona do wspępnej inicjacji nowego (wymienionego) podzespołu ?
Co ciekawe jedyny modół który tego nie ma to moduł sterownika silnika - w testbooku piszę że ten moduł programuje się tylko raz i nie jest wymienny z modułami z innych aut (nie wolno ich zamieniac)
Przydałby się tu jakiś spec od TestBooka - taki z doświadczeniem. Ach gdybym sam dorwał się do jakiejś wersji trajalowej to bym to wszystko sobie poustawiał jak należy.
Boje się że ci w serwisie to potrafią tylko podstawowe konfiguracje robić, a jak czegoś nie umieja to mówią że się nie da.
PHJOWI - Pon Maj 21, 2007 07:59
najpierw w testbook musisz wejść w konfiguracje auta , ustawienia sprzedawcy, i tam masz wiele opcji międzyinnymi low/high Instrument panel , włączasz tą opcje na high instrument pack, i zaprogramuje tobie duży licznik. Jeszcze żeby wszystko było po ludzku trzeba zgrać vin nadwozia z licznikiem. I musi być ok
do trajla się nigdy nie dostaniesz bo nie było ,a w rave wszystko jest tak sucho opisane , że jeśli nie miałeś wcześniej do czynienia z testbook sobie nie poradzisz.
roadking - Pon Maj 21, 2007 08:10
Oto miód na me uszy - kontretna odpowiedz. Pojadę do serwisu wzbogacony o tę wiedzę i zobaczymu co oni zrobią .... swoją drogą ciekawe że nie znalazłem tej opcji sprzedawcy (ze zmiana panela na Hi-pack-instrument) no ale może źle szukałem - amoże jeszcz pomożesz i wskażesz gdzie to jest ?
Tam są takie moduły:
Fault Expolorer
TestBook Top Tips
Vehicle Fault Diagnostics
System Diagnostic
Vehicle configuration - dealer configuration - (czy to o to chodzi ?? a może chodzi o Market Programing ??)
Vehicle Maintenance
I ostatnie pytanie bo widze że kolega sie dobrze zna w temacie - czy można przeprogramować ODO wskaźnik ? W tym nowym panelu mam o 80 tyś km wiecej na wskazaniu niż na poprzednim ...
W serwisie stwierdzili że tego nie robia (pytanie czy nie umieją, a może nie da rady ?)
PHJOWI - Pon Maj 21, 2007 08:15
zależy którą bramą będzie wchodził ale zawsze musi iść tutaj Vehicle configuration/ dealer configuration a testbook ma niestety blokade że licznik po 100km już się nie da wprogramować przebieg.
roadking - Pon Maj 21, 2007 08:22
No to czyli trzeba wejśc w opcje Market Programing - szkoda że w RAWE nie ma rozpisanych podopcji tej opcji - jest tylko tekst który niewiele mówi:
"This option sets number of features ...."
Tylko gdzie są opisane te features bo w manualu Rave ich nie znalazłem.
Rozumiem że w tych zegarach tylko przebieg sie blokuje - reszta parametrów da się zminiać??? Czy zmiana (zgranie) VIN z autem też robi się poprzez Market Programing ?
Tak czy inaczej Kolega b.pomógł - pomagasiki jak zawsze poszły
Temat można jeszcze potrzymać do czasu kiedy nie przeprogramuję zegarów - jak będzie OK to napiszę co trzeba było przestawić.
PS. A zna może ktoś kogoś kto ma testBooka i nie zdarłby skóry za zmianę tych opcji.
Pozdrawiam
PHJOWI - Pon Maj 21, 2007 08:25
a czy cena 70zł za całą operACJE ciebie by zadowoliła , cena wraz z ustawieniem języka. jak tak zapraszam .Jeszcze jedno nie markt option tylko diler option!!
roadking - Pon Maj 21, 2007 08:25
Widzę że kolega zmienił z Market Programin na Dealer Configuration ??
Tam w RAVE opisanych jest kilka opcji (np jezyk) ale nie ma zmiany typu panela ....
[ Dodano: Pon Maj 21, 2007 9:36 am ]
OK, To tak jak się umówiliśmy, jak się nie uda we Wrocku to odwiedzę wasz serwis.
Pozdrawiam
SL
ENU - Pon Maj 21, 2007 14:15
Po wciśnięciu przycisku kontrola trakcji (czyli jej wyłączeniu) zapala mi sie na stałe zółta kontrolka na tablicy licznika.
Działanie kontroli trakcji jest sygnalizowanie mruganiem gdy system pracuje (czyli kiedy poprawia tor jazdy lub zapobiega poślizgowi auta)
Gdy system jest uruchomiony a nie wykonuje pracy to kontrolka jest wygaszona.
I tak to wygląda u mnie
roadking - Pon Maj 21, 2007 14:26
Dzięki za info - w takim układzie teraz mam tak jakby była trakcja wyłaczona.
Niestety serwis we Wrocławiu nie dał sobie rady z przeprogramowaniem tego Panela, dlatego cała nadzieja w koledze z Nowego Miasta.
Tak czy inaczej za tydzień się przekonam co się da zrobić z tymi licznikami
Pozdrawiam
SL
|
|