|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Jaki ja mam alarm?
jarema - Czw Maj 24, 2007 11:58 Temat postu: [R75] Jaki ja mam alarm? nurtuje mnie to od momentu zakupu auta. poruszałem już w listopadzie ten temat ale jakoś nie wiem dalej jak to rozgryść. otóż jak zostawię otwarte okno i zamkne go pilotem to po kilku minutach jak wejdę do środka przez okno czy również włożę rękę aby coś np ukraść to powinien się włączyć alarm- u mnie nie działa. druga sprawa to jak zostawię otwarte okno i zamkne pilotem a nastę pnie otworzę ręką od środka to zaczną mrugać kierunki ale syreny nie słyszę, coś jest chyba nie tak prawda?
Piotrass - Czw Maj 24, 2007 12:05
jarema napisał/a: | jak zostawię otwarte okno i zamkne go pilotem to po kilku minutach jak wejdę do środka przez okno czy również włożę rękę aby coś np ukraść to powinien się włączyć alarm- u mnie nie działa. | Słyszałem, że w R75 były dwie wersje alarmów - jeden z czujnikami ruchu, a drugi tak jak u Ciebie - działający tylko po otwarciu maski lub drzwi. Otwierając od środka oprócz kierunków syrena chyba powinna być. Nie mam możliwości teraz tego sprawdzić
jarema - Czw Maj 24, 2007 12:09
no właśnie ja mam ten z czujnikami ruchu ale syreny niet.czy funkcje syreny przejmuje klakson czy jest dodatkowa syrena?
Piotrass - Czw Maj 24, 2007 12:13
Ja mam ten bez czujników ruchu i funkcje syreny przejmuje klakson.
Rick - Pią Maj 25, 2007 11:47
jarema napisał/a: | druga sprawa to jak zostawię otwarte okno i zamkne pilotem a nastę pnie otworzę ręką od środka to zaczną mrugać kierunki ale syreny nie słyszę, |
u mnie jest tak samo z tym, ze nie moge otworzyć drzwi od srodka za pomoca klamek tylko poprzez przyciśnięcie przycisku odblokowania centralnego zamka, zaczyna wtedy mrugać, ale bez syreny. I też nie wiem czy tak ma być czy nie.
PHJOWI - Pią Maj 25, 2007 12:39
syrena od alarmu powinna być po prawej stronie obok filtra kabinowego, powinna sygnałami dawać każda 75, chyba że nie ma syreny , miałem tak przy jednym dieslu że też nie miał.
jarema - Sob Maj 26, 2007 11:32
no właśnie syrena jest i dochodzą do niej kable ale nie ma w nich prądu. jest jeszcze jedna wolna wtyczka, podejrzewam że jest to od battery backet-up.
MiReK - Czw Lut 14, 2008 00:31
jarema napisał/a: | nurtuje mnie to od momentu zakupu auta. poruszałem już w listopadzie ten temat ale jakoś nie wiem dalej jak to rozgryść. otóż jak zostawię otwarte okno i zamkne go pilotem to po kilku minutach jak wejdę do środka przez okno czy również włożę rękę aby coś np ukraść to powinien się włączyć alarm- u mnie nie działa. druga sprawa to jak zostawię otwarte okno i zamkne pilotem a nastę pnie otworzę ręką od środka to zaczną mrugać kierunki ale syreny nie słyszę, coś jest chyba nie tak prawda? |
Witam.Mam ten sam problem.Powiedzcie gdzie mam sprawdzić czy mam syrenę,wiem że pop prawej stronie obok filtra kabinowego,czyli wycieraczkę i plastik pod nią muszę zdemontować? Co sprawdzić jeszcze jeżeli okaże się że jest syrena a nie działa(lub jeżeli okaże się że jej nie ma,wtedy funkcje powinien przejąć klakson) ?
gipsy2 - Czw Lut 14, 2008 08:58
ja też mam czujniki ruchu ale syrena się nie włącza - tylko migają mi kierunkowskazy
Dam-Kam - Czw Lut 14, 2008 11:23
jarema napisał/a: | Powiedzcie gdzie mam sprawdzić czy mam syrenę |
ja nie wiem gdzie w R75 jest syrena ale wiem jak sprawdzic ja otworzylem maske, wcisnąłem ten czujnik zamkniecia maski a drugą reką zamknąlem samochód. Jak puscilem przycisk to syrena sie włączyla ale kiedys zostawilem siostre w samochodzie jak poszedlem do sklepu, a zeby mi jej nie ukredli to ja zamknąlem. nie zdążyłem dojsc do sklepu jaks ie właczyla syrena a jak sie spytalem co zrobila to powiedziala ze sie ruszyła
MiReK - Czw Lut 14, 2008 12:50
Teraz sprawdziłem,syrena jest(podłączona)i jest też obok niej luźna wtyczka.O co chodzi? Dodam że mam też czujniki ruchu w środku.Spróbowałem sposób od Dam-Kam,nie wyje syrena,tylko migają kierunki.Co zrobić,co radzicie?
PHJOWI - Czw Lut 14, 2008 18:11
może nie masz wprogramowanego alarmu dzwiękowego , a lużny kabel jest dla syrenki z własnym zasilaniem tzw. backup sirene, (opcja)
MiReK - Czw Lut 14, 2008 19:53
PHJOWI napisał/a: | może nie masz wprogramowanego alarmu dzwiękowego , a lużny kabel jest dla syrenki z własnym zasilaniem tzw. backup sirene, (opcja) |
Czyli rozumiem że ten luźny kabel ma tak być? A czy wprogramować alarm można tylko testbookiem czy da się też boschem? Bo w mojej okolicy testbook dostępny jest tylko w ASO,a ceny tam wiadomo,z kosmosu
Tylko nie wiem dlaczego poprzedni właściciel nie wprogramował sobie alarmu dźwiękowego?
PHJOWI - Pią Lut 15, 2008 11:16
raczej tylko testbook, ale sprawdzę .
|
|