|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Koło dojazdowe
robzar - Sro Cze 13, 2007 12:48 Temat postu: [R416] Koło dojazdowe Witam,
przeglądałem archiwum i nie znalazłem, planuję zakup koła dojazdowego, ale mam dylemat 15" czy 14" W samochodzie mam alufelgi 15" 195/55/R15. Które będą bardziej odpowiednie?
Druga sprawa to felgi stalowe na zimę 14" Czy te felgi będą dobrę?
piter34 - Sro Cze 13, 2007 13:15
Felgi będą pasować, a dojazdówkę musisz mieć taką jak aktualnie założone felgi.
PTE - Sro Cze 13, 2007 14:37
piter34 napisał/a: | Felgi będą pasować, a dojazdówkę musisz mieć taką jak aktualnie założone felgi. |
Hm, ja mam zdaje się dojazdówkę 15 cali a felgi na aucie to 14-tki. Niewykluczone że letnie opony były 15-calowe, bo kupiłem auto w czercu 2006r. na zimówkach (miało dzwona pod koniec lutego 2006r. w enerdowie). Czy z tego wynika, że muszę rozejrzeć się za 14-calową dojazdówką? A mozę opona na niej ma niższy profil?
EDIT: tak mi się coś kojarzy, ze auto na dojazdówce i tak jest przechylone?
piter34 - Sro Cze 13, 2007 14:44
PTE napisał/a: | piter34 napisał/a: | Felgi będą pasować, a dojazdówkę musisz mieć taką jak aktualnie założone felgi. |
Hm, ja mam zdaje się dojazdówkę 15 cali a felgi na aucie to 14-tki. Niewykluczone że letnie opony były 15-calowe, bo kupiłem auto w czercu 2006r. na zimówkach (miało dzwona pod koniec lutego 2006r. w enerdowie). Czy z tego wynika, że muszę rozejrzeć się za 14-calową dojazdówką? A mozę opona na niej ma niższy profil?
EDIT: tak mi się coś kojarzy, ze auto na dojazdówce i tak jest przechylone? |
Szczerze mówiąc to już teraz sam nie wiem.
Na tej samej osi powinny być koła tego samego rozmiaru raczej... ale może w przypadku dojazdówek jest inaczej?
Paul - Sro Cze 13, 2007 23:29
piter34 napisał/a: | Na tej samej osi powinny być koła tego samego rozmiaru raczej... ale może w przypadku dojazdówek jest inaczej? |
ZTCW to dojazdówki są przystosowane do jakiejś śmiesznej prędkości (50/60 km/h) więc nie ma opcji jazdy dłuższej, niż do najbliższego wulkanizatora. Ergo - rozmiar praktycznie bez znaczenia
PTE - Czw Cze 14, 2007 08:53
Paul napisał/a: | piter34 napisał/a: | Na tej samej osi powinny być koła tego samego rozmiaru raczej... ale może w przypadku dojazdówek jest inaczej? |
ZTCW to dojazdówki są przystosowane do jakiejś śmiesznej prędkości (50/60 km/h) więc nie ma opcji jazdy dłuższej, niż do najbliższego wulkanizatora. Ergo - rozmiar praktycznie bez znaczenia |
Z ciekawości obejrzałęm wczoraj swoją. 125/80 15", Michelin Jest też informacja o maksymalnej dopuszczalnej prędkości: 50mph / 80km/h
piter34 - Czw Cze 14, 2007 11:27
Cytat: | ZTCW to dojazdówki są przystosowane do jakiejś śmiesznej prędkości (50/60 km/h) więc nie ma opcji jazdy dłuższej, niż do najbliższego wulkanizatora. Ergo - rozmiar praktycznie bez znaczenia |
KD nie zezwala na jazdę na kołach różnej wielkości zamontowanych na tej samej osi.
Paul - Czw Cze 14, 2007 11:32
piter34 napisał/a: | KD nie zezwala na jazdę na kołach różnej wielkości zamontowanych na tej samej osi. |
Nie będę się sprzeczał, ale mnie utkwiło, że mają być tego samego rodzaju (w sensie typ, bieżnik), co i tak nie ma znaczenia, bo nie widziałem dojazdówki, która pasowałaby bieżnikiem do reszty kół, nie wspominając, że to nie pneumatyk
IMHO żaden misiek, mający więcej niż 2 (dwie) szare komórki, i tak się do tego nie będzie czepiał, a ten co ma mniej tego nie zauważy
PTE - Czw Cze 14, 2007 20:44
Paul napisał/a: | (...)nie wspominając, że to nie pneumatyk |
Jak to? Wydaje mi sie, że moja dojazdówka ma zaworek. A na pewno podane zalecane ciśnienie na boku.
Piotrass - Czw Cze 14, 2007 21:12
PTE napisał/a: | moja dojazdówka ma zaworek. A na pewno podane zalecane ciśnienie na boku | Moja też, i zalecane ciśnienie 4,2
Paul - Czw Cze 14, 2007 21:12
PTE napisał/a: | Jak to? Wydaje mi sie, że moja dojazdówka ma zaworek. A na pewno podane zalecane ciśnienie na boku. |
Może mnie się coś wydawało, a może tylko jakieś przedpotopowe widziałem Ja mam pełnowymiarowe, więc się specjalnie nie interesowałem.
|
|