|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Szukam dobrego serwisu, elektronika.
maciusbee - Czw Cze 28, 2007 20:27 Temat postu: [R75] Szukam dobrego serwisu, elektronika. Mam proble z poduszką ( cały czas świeci ), a wczoraj komputer się chyba zwiesił ( pokazuje cały czas otwarcie maski i drzwi, nie da się włączyć alarmu, zamki się nie zamykają z pilota, a od środka zamykanie działa i jeszcze nie działają kontrolki kierunków w liczniku), coś komp ześwirował.
Odłączyłem akumlator na godzine ... i nie dalej to samo.
Pewnie czeba jechać na komputer ?
Ale gdzie ? Jestem z okolic Bielska B. (Śląsk)
Marian_K - Pią Cze 29, 2007 09:05
Cytat: | Mam proble z poduszką ( cały czas świeci ) | "Macałeś" kostki połączeniowe pod siedzeniami?
maciusbee napisał/a: | wczoraj komputer się chyba zwiesił ( pokazuje cały czas otwarcie maski i drzwi, nie da się włączyć alarmu | Jeśli któryś czujnik zamknięcia drzwi/maski jest uszkodzony, to alarmu nie da się włączyć. Czy przy próbie włączenia słychać krótki sygnał dźwiękowy?
maciusbee napisał/a: | zamki się nie zamykają z pilota, a od środka zamykanie działa | Na początek sprawdź baterie w pilocie i spróbuj użyć pilota przystawiając kluczyk do szyby bocznej (jak najbliżej odbiornika, który jest przy dźwigni hamulca ręcznego).
maciusbee napisał/a: | nie działają kontrolki kierunków w liczniku | Rozumiem, że kierunkowskazy działają - problem jest tylko z kontrolkami?
Spróbuj wykonać reset komputera - pkt 21:
http://www.roverki.pl/forum/viewtopic.php?t=13081
Pozdrawiam!
[ Dodano: Pią Cze 29, 2007 10:19 am ]
Tak sobie jeszcze myślę, że .... zacznij od sprawdzenia akumulatora, bo mi to wygląda na rozładowany akumulator.
maciusbee - Pią Cze 29, 2007 16:59
Dzisiaj byłem na serwisie Rovera w Radzionkowie, powiedzieli że komputer chyba "konfortu" się zepsół, laptop się nie połączy, na miejscu się nieda z tym zrobić, czeba autko zostawić.
Teraz ( przed serwisem ) to już w aucie nie działa nawet klimatronik, wyswietka się "re", a na komputerze nic się nie wyświetla z komunikatów, tylko te od spalania itp. Niemacie czasem takiego komputera do roverka?? Jak mi naprawią to napisze co było zepsute.
Marian_K - Pią Cze 29, 2007 18:41
maciusbee napisał/a: | powiedzieli że komputer chyba "konfortu" się zepsół | Czyli moduł BCU (Body Control Unit).
maciusbee napisał/a: | Niemacie czasem takiego komputera do roverka? | Pytaj PHJOWI, Art-Bizar, ... zresztą na stronie klubowej jest lista firm sprzedających części do roverków. Powinieneś dostać bez problemu.
Pozdrawiam!
PHJOWI - Sob Cze 30, 2007 13:03
ważny jest twój stary numer części , bo tam są zawarte informacje które są bardzo ważne !
nixon75 - Sob Cze 30, 2007 13:50
witam ja mnialem ten sam problem i obiawy ale ja pomoglem na zasilaniu odłączyłem webasto i spowrotem podłączylem. u mnie pomogło na nowo wgranie oprogramowania do komputera. bo stare sie wykasowało
maciusbee - Sob Cze 30, 2007 19:01
Chyba ten błąd mi też się tak pojawił, bo ta kostka od webasto była u mnie nie dociśnięta i ja ją docisnąłem i webasto się włączyło.
kornat - Pią Lip 06, 2007 20:32
Witam,
PHJOWI napisał/a: | ważny jest twój stary numer części , bo tam są zawarte informacje które są bardzo ważne ! |
racja bo wszystkie informacje są zapisane w procku. W razie czego można go przelutować do drugiego modułu i problemu nie ma.
W razie potrzeby mogę przesłać na e-maila adres dobrego serwisu elektroniki w Warszawie.
Kornat
ENU - Pią Lip 06, 2007 21:06
Małe pytanie
W jaki sposób moze sie skasowac oprogramowanie???
z tego co wiem jet to EPROM (pamię nie ulotna stała )i mozna go skasowac tylko prze naswietlenie promieniami UV i troche jestem zaskoczony samo kasowaniem sie oprogramowania
kornat - Pią Lip 06, 2007 21:17
Może to nie jest wcale problem pamięci. W body komputerach od r75 uszkodzenia zdarzały się na skutek zwracia na płycie. W takim wypadku najczęściej trzeba zakupić drugi moduł. Ostatnio kupowałem używany za 150zł z anglika. ale po wmontowaniu na tablicy może wyświetlać się błędy i wtedy trzeba podminić procka ze starego.
PHJOWI - Sob Lip 07, 2007 07:46
nie trzeba nic podmieniać ! tylko jechać na testbook i zaprogramować.
Przesmycki - Pią Maj 28, 2010 19:44
Witam problem mam identyczny jak przedmówcy , kupiłem drugi urzywany moduł i po podłączeniu nic się nie zmieniło . Czy to kwestia programowania ?
[ Dodano: Pią Maj 28, 2010 20:44 ]
Jeżeli tak to gdzie to można zrobić w warszawie i za ile ?
Adrian - Pią Maj 28, 2010 21:36
Jeśli chodzi o Testbooka w Warszawie to uderzaj do Mariusza:
http://forum.roverki.eu/p...wprofile&u=2277
Tylko po weekendzie, bo teraz jest na Zlocie.
|
|