|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Gdzie znajduje się czujnik położenia wału
Kazikfs - Czw Lip 12, 2007 00:20 Temat postu: [R620] Gdzie znajduje się czujnik położenia wału Czy wie ktoś może gdzie dokładnie znajduje się czujnik położenia wału korbowego, pilnie potrzebuję. Z góry dzięki
Adrian355 - Czw Lip 12, 2007 07:20
Ten czerwony punkt
Shot at 2007-07-11
Jak ja kocham AutoDate 3.16
Ps. Sorry że w IMg ale jak bym to zmniejszył żeby weszło w załączniki to by nic nie zobaczył
piter34 - Czw Lip 12, 2007 15:10
Adrian355 napisał/a: | Sorry że w IMg ale jak bym to zmniejszył żeby weszło w załączniki to by nic nie zobaczył |
Właśnie lepiej, abyś dodał to jako załącznik normalnie do wiadomości. Załącznik nie jest pomniejszany. Jest wyświetlany w wiadomości jako mniejszy, ale po kliknięciu widać cały.
Od momentu, gdy zacząłem to pisać nie załadował mi się IMG wrzucony przez Ciebie na imagaehack...
patrz niżej. Szybciej i wygodniej.
ADAM1 - Czw Lip 12, 2007 18:23
A tak dokladniej mowiac, to on znajduje sie pod aparatem zaplonowym(czujnik polorzenia walka rozrzadu, nie korbowego)
piter34 - Czw Lip 12, 2007 19:07
ADAM1 napisał/a: | czujnik polorzenia walka rozrzadu, nie korbowego) |
Wg książki o systemach wtryskowych jest to "czujnik położenia wału korbowego na wałku rozrządu". Jest tam też podany jakiś "czujnik położenia wału korbowego w rozdzielaczu", ale nie za bardzo kumam o co chodzi.
W RAVE jest za to opisany jako "crank/cylinder sensor". Jest to czujnik 3-w-1: top dead centre sensor (TDC), cylinder sensor (CYP) oraz crank position sensor (CKP). CKP odpowiada za moment wtrysku i zapłonu dla każdego cylindra i wykrywa także prędkość obrotową silnika. TDC służy do określania momentu zapłonu podczas uruchamiania silnika. CYP określa położenia cylindra nr 1 (na potrzeby sekwencyjnego wtrysku paliwa).
|
|