|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Hamulce tarczowe na przodzie, wymiana!
krzysiek_st. - Czw Lip 12, 2007 17:20 Temat postu: [R620] Hamulce tarczowe na przodzie, wymiana! Witam!
Jestem użytkownikiem roverka 620sdi i mam problem chciałem wymienić tarcze hamulcowe z przodu i klop! Czy ktoś ma jakiś patent na zdjęcie tych tarcz?? Z góry dzięki!
maciej - Czw Lip 12, 2007 17:27
Z tego co pamiętam, co mi mechanik mówił, to niestety trzeba ściągać piasty, ale sprawdź w Rave.
markos620SDi - Czw Lip 12, 2007 18:17
Trzeba ściągnąć piasty, nawet gdy wymieniałem złamaną szpilkę trzeba było je zdjąć. Nie jest to zbyt trudne, ale trzeba się trochę nakręcić
krzysiek_st. - Czw Lip 12, 2007 20:22
No i właśnie o to chodzi czy jest jakiś sposób żeby to ściągnąć, czy istnieje jakieś urządzenie do ściągnięcia tej piasty a może tylko młotek i tłuczenie w tarcze bo tak to ja nie chce??
markos620SDi - Czw Lip 12, 2007 20:30
piasta powinna zejść w miarę lekko a tarcze nie wiem,
krzysiek_st. - Czw Lip 12, 2007 20:32
No i nie chce zejść lekko ! Prawdo podobnie zapiekła się, może jakiś sięgacz jest do tego??
Liso - Czw Lip 12, 2007 21:07
Krzysiek st. napisał/a: | No i nie chce zejść lekko ! Prawdo podobnie zapiekła się, może jakiś sięgacz jest do tego?? |
Trzeba "wyprasować na prasie i tak najlepiej (nie taka prosta sprawa). U mnie pomimo najszczerszych chęci mechaników i tak zaczęły łożyska szumieć po wymianie tarczy - efekt końcowy kilka setek w plecy na nowe piasty. Powodzenia
Golab33 - Czw Lip 12, 2007 21:09
KOLEGO a czy odkręciłeś t e cztery sruby na piaście i srube od przegubu???ja z poczatku tez mialem problem ale sie skapnalem ze trza przegub odkrecic i tarcza z piasta wyszly wiec sprawdz
krzysiek_st. - Czw Lip 12, 2007 21:14
Odkręciłem.
[ Dodano: Czw Lip 12, 2007 10:22 pm ]
Golab33 napisał/a: | (ale sie skapnalem ze trza przegub odkrecic i tarcza z piasta wyszly )
|
Czy to są cztery śruby za tarczą tam gdzie wchodzi przegub??
sTERYD: poprawiłem cycat
maciej - Pią Lip 13, 2007 08:24
Liso napisał/a: | U mnie pomimo najszczerszych chęci mechaników i tak zaczęły łożyska szumieć po wymianie tarczy - efekt końcowy kilka setek w plecy na nowe piasty. |
Mój mechanik wymieniał tarcze w obu moich R600 i za obydwoma razami udało mu się nie uszkodzić łożysk. Wszystko kwestia umiejętności.
marthinez - Pią Lip 13, 2007 15:52
maciej napisał/a: | Mój mechanik wymieniał tarcze w obu moich R600 i za obydwoma razami udało mu się nie uszkodzić łożysk. Wszystko kwestia umiejętności. |
Potwierdzam.
U mnie podobnie.
ezy - Sro Wrz 19, 2007 13:16
Cytat: | Mój mechanik wymieniał tarcze w obu moich R600 i za obydwoma razami udało mu się nie uszkodzić łożysk. Wszystko kwestia umiejętności. |
A gdzie w W-wie taki dobry czlowiek urzeduje?
maciej - Sro Wrz 19, 2007 14:40
ezy napisał/a: | A gdzie w W-wie taki dobry czlowiek urzeduje? |
No niestety ostatnio dostał dobrą fuchę i przestał zajmować się nawet autami znajomych.
Marrkus - Czw Wrz 20, 2007 07:44
A ja sam sobie wymieniłem tarcze i nie rozwaliłem łożysk. Bardzo przydatny opis znajduje się pod tym adresem:
http://forums.mg-rover.org/showthread.php?t=185020
a to też można przejrzeć:
http://forums.mg-rover.org/showthread.php?t=161736
|
|