|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Problem ze wskazówką prędkościomierza
xytras - Pon Lip 23, 2007 07:53 Temat postu: [R620] Problem ze wskazówką prędkościomierza witam w moim roverku niestety coś się stało ze wskazówką prędkościomierza, dodam że autko dopiero zostało uruchomione po wymianie silnika, a oto co się stało: po odpaleniu pojazdu wskazówka zrobiła obrót o 360 stopni i opiera się o wystający trzpień tylko z jego drugiej strony
czy ktoś może miał do czynienia z takim przypadkiem, czy to wina elektryki czy może uszkodzony prędkościomierz?
czy jest szansa założenia licznika od wersji angielskiej - ? czy to będzie funkcjonowało poprawnie - no i czy da radę przełożyć tarcze - chodzi oczywiście o to żeby były km/h a nie mile.
nie muszę dodawać że tym sposobem prędkościomierz nie działa !
--
pozdrawiam
Xytras 620 sdi (znowu ) Wronki
piter34 - Pon Lip 23, 2007 12:25
Cytat: | witam w moim roverku niestety coś się stało ze wskazówką prędkościomierza, dodam że autko dopiero zostało uruchomione po wymianie silnika, a oto co się stało: po odpaleniu pojazdu wskazówka zrobiła obrót o 360 stopni i opiera się o wystający trzpień tylko z jego drugiej strony |
Auto jeździ normalnie?
xytras - Pon Lip 23, 2007 12:29
piter34 napisał/a: | Cytat: | witam w moim roverku niestety coś się stało ze wskazówką prędkościomierza, dodam że autko dopiero zostało uruchomione po wymianie silnika, a oto co się stało: po odpaleniu pojazdu wskazówka zrobiła obrót o 360 stopni i opiera się o wystający trzpień tylko z jego drugiej strony |
Auto jeździ normalnie? |
sugerujesz piter że powinno w związku z tym jeżdzić do tyłu ?
--
pozdrawiam
Xytras 620 sdi Wronki
ezy - Pon Lip 23, 2007 13:06
a jak leca kilometry? Skoro nawala napiecie na maksa do wskazowki predkosci (co jeszcze wielkim dramatem nie jest) to moze i kilometrow ci nabija (co jest juz gorsze bo przy sprzedarzy....)
piter34 - Pon Lip 23, 2007 14:06
xytras napisał/a: | sugerujesz piter że powinno w związku z tym jeżdzić do tyłu ? ) |
Jeżeli czujnik prędkości nawala, to np. licznik km (co zauważył "ezy") powinien kręcić jak szalony.
xytras - Pon Lip 23, 2007 14:29
Cytat: |
Jeżeli czujnik prędkości nawala, to np. licznik km (co zauważył "ezy") powinien kręcić jak szalony. |
rozumiem być może macie rację ale nie przyglądałem się, ma ktoś pomysł co może być przyczyną ? lub jakąś radę na to ?
piter34: poprawiłem cytat...
piter34 - Pon Lip 23, 2007 14:36
xytras napisał/a: | rozumiem być może macie rację ale nie przyglądałem się, ma ktoś pomysł co może być przyczyną ? lub jakąś radę na to ? |
Jakbyś się wczytał w mojego posta poprzedniego, to byś się domyślił, że tropem może być czujnik prędkości pojazdu (wkręcany w skrzynię biegów).
xytras - Pon Lip 23, 2007 14:50
piter34 napisał/a: | xytras napisał/a: | rozumiem być może macie rację ale nie przyglądałem się, ma ktoś pomysł co może być przyczyną ? lub jakąś radę na to ? |
Jakbyś się wczytał w mojego posta poprzedniego, to byś się domyślił, że tropem może być czujnik prędkości pojazdu (wkręcany w skrzynię biegów). |
przyjacielu to powiedz mi jeszcze, czy w 600 tkach licznik jest podłączony za pomocą linki czy elektronicznie? i gdzie dostanę taki czujnik ? są z nim kłopoty ?
--
Xytras 620 sdi Wronki
piter34 - Pon Lip 23, 2007 15:01
xytras napisał/a: | przyjacielu to powiedz mi jeszcze, czy w 600 tkach licznik jest podłączony za pomocą linki czy elektronicznie? i gdzie dostanę taki czujnik ? są z nim kłopoty ? |
Jednak jest nieco inaczej.
Gdybyś poczytał RAVE (a na pewno masz , to byś natrafił na takie zdanie:
"Instruments - Speedometer
The speedometer receives a 12 volt ignition supply from fuse 8 on the Y wire
and an earth path is provided on the B wire.
Pulses from the speed transducer are integrated and converted into an
analogue voltage which increases as the vehicle speed rises. The moving
pointer of the speedometer displays vehicle speed against a scale calibrated in
MPH and KPH."
Czyli jest takiego jak "speed transducer", ale jak się wczytasz głębiej w RAVE to się okaże, że jest to jednak "vehicle speed sensor" i jest tam nawet opis wymiany.
Nie mam pojęcia jak jest sterowany licznik kilometrów, ale wszystko wskazuje na to, że jednak linką, czyli nie powinny Ci gonić jak szalone te kilometry.
[ Dodano: Pon Lip 23, 2007 4:02 pm ]
xytras napisał/a: | i gdzie dostanę taki czujnik ? są z nim kłopoty ? |
Tyle lat ROVERkami się bujasz i nie wiesz, gdzie części do nich szukać?
Na pewno znasz odpowiedź na postawione przez Ciebie pytanie.
xytras - Pon Lip 23, 2007 17:13
piter34 napisał/a: |
Jednak jest nieco inaczej.
Gdybyś poczytał RAVE (a na pewno masz , to byś natrafił na takie zdanie:
"Instruments - Speedometer
The speedometer receives a 12 volt ignition supply from fuse 8 on the Y wire
and an earth path is provided on the B wire.
Pulses from the speed transducer are integrated and converted into an
analogue voltage which increases as the vehicle speed rises. The moving
pointer of the speedometer displays vehicle speed against a scale calibrated in
MPH and KPH."
Czyli jest takiego jak "speed transducer", ale jak się wczytasz głębiej w RAVE to się okaże, że jest to jednak "vehicle speed sensor" i jest tam nawet opis wymiany.
Nie mam pojęcia jak jest sterowany licznik kilometrów, ale wszystko wskazuje na to, że jednak linką, czyli nie powinny Ci gonić jak szalone te kilometry. |
xytras napisał/a: | i gdzie dostanę taki czujnik ? są z nim kłopoty ?
piter34 napisał/a: |
Tyle lat ROVERkami się bujasz i nie wiesz, gdzie części do nich szukać?
Na pewno znasz odpowiedź na postawione przez Ciebie pytanie. |
|
niestety nie każdy posiada taka więdze jeśli chodzi o języki obce, więc nie pomyślałem nawet żeby tam sprawdzić, ale wiem że nie wiedziałbym jak szukać
co do tego, gdzie szukać używek to wiem natomiast myślałem że ktoś z forumowiczów miał podobny problem, to mi wygląda na taki objaw jakby linka była uszkodzona, nie wiem mechanik musi mi spojrzeć tam - może coś się dowie
piter34: poprawka cytatów...
piter34 - Pon Lip 23, 2007 17:22
Cytat: | co do tego, gdzie szukać używek to wiem natomiast myślałem że ktoś z forumowiczów miał podobny problem, to mi wygląda na taki objaw jakby linka była uszkodzona |
Wg RAVE (pisałem wyżej prędkościomierz jest "sterowany" z czujnika.
ADAM1 - Pon Lip 23, 2007 20:21
piter34 napisał/a: | Nie mam pojęcia jak jest sterowany licznik kilometrów, ale wszystko wskazuje na to, że jednak linką, czyli nie powinny Ci gonić jak szalone te kilometry. |
Nie wiem jak jest w klekotach, ale nie wydaje mi sie zeby one byly inaczej konstruowane(oprucz silnika oczywiscie) i jak ja u siebie zmienialem silnik to nie widzialem zadnej linki, czyli sterowanie kilometrami tez powinno sie odbywac elektrycznie. Bo jaki jest sens montowania impulsatora i przekladni slimakowej do predkosciomierza jednoczesnie
Xytras, wymontuj licznik i sprawdz czy ci sie jakies sciezki w konsoli nie stopily i nie ma zwarcia, moze terz brakowac gdzies masy.......wiec srobokret do reki, rozkrec i posprawdzaj wszystkie kostki, zloacza i sciezki cynowe
Brt - Pon Lip 23, 2007 20:32
Impulsator od prędkościomierza służy też do obsługi licznika kilometrów i nie ma żadnej linki. przesył informacji pomiędzy skrzynią a zegarami odbywa się tylko na drodze elektrycznej. Nie znam niestety dokładnie konstrukcji zegarów, i nie wiem czy prędkościomierz i licznik km są napędzane tym samym silniczkiem.
Piszesz, że po wymianie silnika jest Twoje auto. A czy przed wymianą prędkościomierz działał normalnie?? To dość istotna informacja. Moze są gdzieś zamienione przewody przy impulsatorze przy skrzyni i jeśli zamiast impulsów zegar dostaje ciągły sygnał 12V to może włąśnie tak będzie reagował. Ja bym sprawdził, czy któryś z magików podczas wymiany silnika nie pomylił sie przy podpinaniu impulsatora.
A Rave nie jest trudne w obsłudze i wiele rzeczy można się domyślić przy zerowej lub minimalnej znajomości angielskiego, a same schematy są tak rozrysowane, że łatwo stounkowo łatwo się po nich można poruszać. Najgorszy jest pierwszy raz
|
|