Zobacz temat - [R620] Problem z anteną

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Problem z anteną

herc - Wto Lip 24, 2007 15:49
Temat postu: [R620] Problem z anteną
Na jakiej zasadzie działa antena w R600?? bo u mnie nie chce działać i muszę ją ręcznie wysuwać, to może być wina złego podłączenia czy radia?? i ewentualnie jak sprawdzić czy ona w ogóle działa czy nie jest po prostu spalona??
markos620SDi - Wto Lip 24, 2007 16:04
Temat postu: Re: [R620 Si '94] Problem z anteną
herc napisał/a:
Na jakiej zasadzie działa antena w R600?? bo u mnie nie chce działać i muszę ją ręcznie wysuwać, to może być wina złego podłączenia czy radia?? i ewentualnie jak sprawdzić czy ona w ogóle działa czy nie jest po prostu spalona??

Po przekręceniu zapłonu słychać jak pracuje silniczek który ją wysuwa, jeśli to słyszysz to poprostu musisz ją wyczyścić, przesmarować i rozruszać. Jeśli nie słychać nic to silni nie pracuje

herc - Wto Lip 24, 2007 16:13

Właśnie sprawdziłem i silniczek nie pracuje :???: są tam jakieś bezpieczniki ??
piter34 - Wto Lip 24, 2007 16:35

Bezpieczniki w kabinie, nr 11, wartość 10 A.
herc - Wto Lip 24, 2007 16:37

Dzięki :) jutro dopiero sprawdzę bo burza się zbliża a Roverka już do garażu wepchałem
tiruces - Wto Lip 24, 2007 22:10

No własnie a ja w sprawie anteny.... :mrgreen:

U mnie silniczek chodzi, natomiast antenę mam cały czas wysunięta do góry i nie chce sie schować, jak bede miał chwilę to ją wyjmę, ale co dokładnie muszę przesmarować i co przeczyścić??

ADAM1 - Wto Lip 24, 2007 22:21

Caly mechanizm wewnetrzny nalezy wyczyscic i przesmarowac, o ile to cos da.
U mnie nie pomoglo, wiec wymienilem antene na nowa :wink:

herc - Sro Lip 25, 2007 10:12

sprawdziłem dziś bezpiecznik i dalej nie działa :neutral: ile kosztuje nowa antena tak mniej więcej ?
piter34 - Sro Lip 25, 2007 12:05

herc napisał/a:
ile kosztuje nowa antena tak mniej więcej ?

Czy szukanie naprawdę tak bardzo boli???:
http://allegro.pl/item219...lektryczna.html

[ Dodano: Sro Lip 25, 2007 1:06 pm ]
W dodatku popsuta...

ADAM1 - Sro Lip 25, 2007 17:32

piter34 napisał/a:

[ Dodano: Sro Lip 25, 2007 1:06 pm ]
W dodatku popsuta...

Tak popsuta i do tego majatek kosztuje.
Ja za swoja nowa dalem 50 euro

Golab33 - Sro Lip 25, 2007 18:37

heh ja kupilem w carrefourzeza 80 zeta i smiga do tej pory czyli 1,5 roku:P pozderki
marthinez - Sro Lip 25, 2007 19:06

No i w MM jest duży wybór. :wink:
KRYS - Sro Lip 25, 2007 20:56

tiruces napisał/a:
U mnie silniczek chodzi, natomiast antenę mam cały czas wysunięta do góry i nie chce sie schować, jak bede miał chwilę to ją wyjmę, ale co dokładnie muszę przesmarować i co przeczyścić??

A ja ją WD-40 potraktowałem od góry i pięknie się składa i rozkłada.
Są przeciwnicy tego środka ale on cały syf wypłukał i solidnie ją nasmarował. :wink:
Napsikaj go w każdą szczeline anteny powyginaj i nadal psikaj, składaj i psikaj rozkładaj i psikaj. Wycieraj i psikaj. Najlepiej robić to we 2 jeden włącza radio drugi rozkłada antene i psika oczywiście i odwrotnie :mrgreen: Aż zacznie sama śmigać. :mrgreen: 1/2 godz zabiegu musi pomóc
A jeżeli nie pomoże to dopiero wtedy weź się za rozbieranie. :mrgreen:

markos620SDi - Sro Lip 25, 2007 22:23

dokładnie tak jak napisał KRYS
smaruj i składaj i rozkładaj, na początku jak nie będzie szła pomóż jej się składać i rozkładać siłą

herc - Czw Lip 26, 2007 08:01

problem jest taki że ręcznie składa i rozkłada się bez oporów ale silniczek w ogóle nie pracuje
Rafal28 - Czw Lip 26, 2007 08:51

herc napisał/a:
Na jakiej zasadzie działa antena w R600??

Antena w Twoim Roverku działa po włączeniu radia i zasilana jest przez radio (nie jak tu pisza po zapłonie) Wyjmij więc radio i sprawdz wszystkie połączenia na kostkach. Kabel zasilający antene wychodzi z radia i jest koloru żóltego (o ile dobrze pamietam) Pozdrawiam.

Brt - Czw Lip 26, 2007 08:54

A może po prostu antena padła. To standard w R600.
herc - Czw Lip 26, 2007 08:56

Przypuszczam taką możliwość że padła, ale wole spróbować ją reanimować niż kupować nową
sTERYD - Czw Lip 26, 2007 09:26

herc napisał/a:
problem jest taki że ręcznie składa i rozkłada się bez oporów ale silniczek w ogóle nie pracuje

to sprawdź czy napięcie dochodzi do silniczka, jeśli dochodzi to niestety wygląda na to, że silniczek kaput, jeśli nie to muszisz sukać dziury w kabelkach.

piter34 - Czw Lip 26, 2007 10:57

Golab33 napisał/a:
heh ja kupilem w carrefourzeza 80 zeta i smiga do tej pory czyli 1,5 roku:P pozderki

Taką identyczną jak fabryczna ROVERkowa?
Nie sądzę...

Co tam kupiłeś? Bat?

maciej - Czw Lip 26, 2007 11:13

Brt napisał/a:
A może po prostu antena padła. To standard w R600.

Mit! ;)
W moich R600 anteny działają dopóki, ktoś nie wjedzie z włączonym radiem do myjni automatycznej! ;)

herc - Czw Lip 26, 2007 11:13

Rafal28 napisał/a:
Antena w Twoim Roverku działa po włączeniu radia i zasilana jest przez radio (nie jak tu pisza po zapłonie) Wyjmij więc radio i sprawdz wszystkie połączenia na kostkach. Kabel zasilający antene wychodzi z radia i jest koloru żóltego (o ile dobrze pamietam) Pozdrawiam.

Znalazłem i jest to niebieski kabel, po prostu jest spalony bezpiecznik na tym kablu idę go kupić

piter34 - Czw Lip 26, 2007 11:25

maciej napisał/a:
W moich R600 anteny działają dopóki, ktoś nie wjedzie z włączonym radiem do myjni automatycznej! ;)

Moja się zepsuła, bo lakiernik wężyk odpływu wody z antenki wygiął do góry. Silniczek się zalał, sam mechanizm działa nadal bez zarzutu (sprawdzany na sucho).

herc - Czw Lip 26, 2007 11:59

Silniczek pracuje :) ale cały mechanizm nie za bardzo wysuwa sie i wsuwa jakieś 15 cm
Paul - Czw Lip 26, 2007 12:01

herc napisał/a:
ale cały mechanizm nie za bardzo wysuwa sie i wsuwa jakieś 15 cm

No to jeszcze czyszczenie, smarowanie i loooozik :D

herc - Czw Lip 26, 2007 13:38

piter34 napisał/a:
Moja się zepsuła, bo lakiernik wężyk odpływu wody z antenki wygiął do góry. Silniczek się zalał, sam mechanizm działa nadal bez zarzutu (sprawdzany na sucho).

A używasz ten mechanizm?? bo mój sie jednak przycina rozebrałem go i zobaczyłem że są już powycierane trybiki po prostu sie zatarło, jak by nie było Ci potrzebne to ile byś chciał za ten mechanizm??

piter34 - Czw Lip 26, 2007 14:07

Cytat:
A używasz ten mechanizm?? bo mój sie jednak przycina rozebrałem go i zobaczyłem że są już powycierane trybiki po prostu sie zatarło, jak by nie było Ci potrzebne to ile byś chciał za ten mechanizm??

jakby to powiedzieć...
Aktualnie w aucie mam identyczny przypadek jak Twój, tzn. silniczek działa a mechanizm nie rokuje nadziei... Mam plan właśnie przełożyć sobie silniczek do tej anteny, w której mechanizm jest OK.
Reasumując to raczej mechanizmu pozbywać się nie będę. :razz:

herc - Czw Lip 26, 2007 14:10

Szkoda ale mówi się trudno, a w tym co nie chce działać to co jest nie tak, bo u mnie jest wytarte to cięgno zębate co jest w samej antenie
KRYS - Czw Lip 26, 2007 21:12

Herc to wyżej to było do Tirucesa. :mrgre

Na allegro są po 60-70zł ale czy będzie pasować nie wiem,

Może ktoś już nabył takie coś i mógłby coś powiedzieć na temat spasowania.

Golab33 - Czw Lip 26, 2007 22:52

Piter ja kupiłem kompletną antenke elektryczna uniwersalna ale wygląda identycznie jak ta stara.i chodzi caluski czss jak nowa
Pozdro

herc - Czw Lip 26, 2007 23:14

ADAM1 a za ile ją kupiłeś ??
Paul - Pią Lip 27, 2007 08:39

herc napisał/a:
ADAM1 a za ile ją kupiłeś ??

Przecież napisał, że 50 ojro :twisted:

piter34 - Pią Lip 27, 2007 11:10

Golab33 napisał/a:
Piter ja kupiłem kompletną antenke elektryczna uniwersalna ale wygląda identycznie jak ta stara.i chodzi caluski czss jak nowa

Ale kupiłeś mechanizm anteny, czy tylko bat anteny?

KRYS - Pią Lip 27, 2007 19:23

Golab33
Czy twoja antena wygląda tak

Czy tak
http://moto.allegro.pl/it..._nowa_fvat.html

Bo wizualnie jest różnica tyle że mogą tak samo działać

marthinez - Pią Lip 27, 2007 20:19

KRYS napisał/a:
Golab33
Czy twoja antena wygląda tak

Czy tak
http://moto.allegro.pl/it..._nowa_fvat.html

Bo wizualnie jest różnica tyle że mogą tak samo działać

Kurczę, chłopie przecież wiadomo, że uniwersalna. :!:
Widziałeś kiedykolwiek w Carrefourze jakąś oryginalną część do samochodu, a tym bardziej do Rovera.?
BTW uniwersalna dobrze zamontowana działa tak samo jak oryginał. Wiem, bo widziałem.

KRYS - Pią Lip 27, 2007 20:30

Marthinez dla mnie identyczna znaczy taka sama, a na twojej planecie?

Przeczytaj uważnie co kolega napisał.

marthinez - Pią Lip 27, 2007 21:32

KRYS napisał/a:
Przeczytaj uważnie co kolega napisał.

Ha, ha no właśnie:
Golab33 napisał/a:
kupiłem kompletną antenke elektryczna uniwersalna

Napisał tylko, że wygląda identycznie jak oryginalna, a bat (jedyna widoczna część) faktycznie prawie się nie różni.
Kto tu musi czytać ze zrozumieniem. No comments! :mrgreen:

tiruces - Sro Sie 01, 2007 17:30

Ja wczoraj nie wytrzymałem :mrgreen: i rozkręciłem swoją antenę żeby ją przeczyścić, i okazało się, że mam uszkodzony ten plastikowy "łańcuszek" (przynajmniej dowiedziałem się jak działa antena elektryczna :grin: ) oderwało się z 20 cm i antena wysunie sie prawie do końca do góry, ale już nie wróci na dół, najprawdopodobniej będę chciał kupić tą uniwersalną i wtedy będę miał do sprzedania cały mechanizm z silniczkiem, chyba że ktoś ma do sprzedania sam bat z tym łańcuszkiem....
herc - Sro Sie 01, 2007 22:50

hehe u mnie zostało 20 cm tego "łańcuszka" i też by mi się przydał sam bat
cz58y - Sro Sie 01, 2007 22:56

Też wczoraj walczyłem z anteną. Wysuwała się na 2/3 długości i rzęziła przy tym. Rozebrałem mechanizm, wyczyściłem i umyłem wnętrzności. Ścięgno zębate i zębatka sprzęgiełka były nieco przetarte. Doraźnie nałożyłem warstewkę kleju Poxipol, na powierzchnię rolki dociskającej ścięgno do zębatki. Zmniejszyłem również siłę działania sprzęgiełka wysuwu, by w razie zatarcia anteny, nie uszkadzało się ścięgno zębate. Po nasmarowaniu i złożeniu, hula jak nowa, i wysuwa się do pełnej długości. Klej może długo nie wytrzymać, więc i tak wytoczę nową rolkę o większej średnicy, aby był lepszy docisk do zębatki.
herc - Wto Wrz 25, 2007 15:47

Mam pytanie. Ma ktoś może do sprzedania sam bat anteny do R600 :?:
giewu - Wto Wrz 25, 2007 16:46

herc napisał/a:
Mam pytanie. Ma ktoś może do sprzedania sam bat anteny do R600 :?:
może napisz nowy wątek w dziale » Giełda » Kupię ... w ten sposób Twoje pytanie będzie bardziej dla innych widoczne :wink:
KRYS - Wto Wrz 25, 2007 17:46

herc napisał/a:
Mam pytanie. Ma ktoś może do sprzedania sam bat anteny do R600

Jest możliwe kupno samego bata w sklepach moto ale jak ci się to uda to naprawde będziesz gość!!

Kup lepiej nową ceny od 60 - 160 zł.

herc - Wto Wrz 25, 2007 18:55

KRYS napisał/a:

Kup lepiej nową ceny od 60 - 160 zł.

ceny to ja znam ale nie ma sensu kupować całej jak cały mechanizm mam sprawny i tylko mi bat trzeba, może nawet używka być

sTERYD - Wto Wrz 25, 2007 20:19

ale jak sam bat wyniesie Cię 100 plnów to sens kupowania całości wzrasta ;)
Valander_wwa - Wto Wrz 25, 2007 22:54

możesz też poszukać bata od accorda :)
Mayson - Wto Kwi 07, 2009 16:03

Co do anteny elektrycznej. Robiłem podłączenie sterownika zamka centralnego u znajomego elektryka. W pewnym momencie on zauważył, że bat mojej anteny jest dziadowski i nie chowa się. Podszedł do regału i zdjął oryginalną antenę do Mercedesa marki HIRSCHMANN, podłączył do akumulatora i wyjechała. Przymierzaliśmy ją do mojego auta i w końcu okazało się, że pasuje tylko w połączeniu z gumą od Opla Vectry A :lol: Całość dziś przymocowałem sobie sam w miejsce oryginalnej i wszystko działa :!: Tak więc mój bój o antenę elektryczną zakończył się na kwocie 50zł za tę antenę :lol: :mrgreen: :cool: :smile: