Zobacz temat - [1.4 K16 PoldRover] Kolejnosc podlaczenia swiec do kopulki.

Forum Klubu ROVERki.pl

Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [1.4 K16 PoldRover] Kolejnosc podlaczenia swiec do kopulki.

secio - Sro Lip 25, 2007 07:59
Temat postu: [1.4 K16 PoldRover] Kolejnosc podlaczenia swiec do kopulki.
Witam!

Czy ktos moze mnie wspomoc i podac kolejnosc podlaczenia swiec do kopulki w silniku 1.4 16V ? Nie moge zobaczyc oznaczen na kopulce, bo mowimy o silniku zamontowanym wzdluznie w Polonezie, gdzie do kopulki jest trudny dostep.
Czy ktos pomoze mi poprawnie podlaczyc kable WN, opisem praktycznym ? ;-)

z gory dzieki,
Mariusz

piter34 - Sro Lip 25, 2007 11:06

Myślę, że ten rysunek pomoże (należy go kliknąć).
To silnik 8V, ale kolejność na pewno taka sama jak w 16V:

7Tomi - Sro Lip 25, 2007 11:38

Jeden dwa cztery trzy tak masz na kopułce zgodnie ze wskazówkami zegara przy czym jeden to nawyżej położone wejście kopułki. Świece liczysz of kors od lewej.
piter34 - Sro Lip 25, 2007 13:05

Tomi_114 napisał/a:
Jeden dwa cztery trzy tak masz na kopułce zgodnie ze wskazówkami zegara przy czym jeden to nawyżej położone wejście kopułki. Świece liczysz of kors od lewej.

Kolejność zapłonu w serii K to 1-3-4-2 :roll:

secio - Sro Lip 25, 2007 15:47

piter34 napisał/a:
Tomi_114 napisał/a:

Ale kolega Tomi_114, przyjal kierunek zgodny z ruchem wskazowek zegara, a nie z ruchem walka, wiec wszystko sie zgadza ;-) .
Dziekuje Wam za pomoc.

Pozdrawiam - Mariusz

piter34 - Sro Lip 25, 2007 15:52

secio napisał/a:
Ale kolega Tomi_114, przyjal kierunek zgodny z ruchem wskazowek zegara, a nie z ruchem walka, wiec wszystko sie zgadza

No fakt. :mrgreen:

7Tomi - Sro Lip 25, 2007 19:31

piter34 napisał/a:
Tomi_114 napisał/a:

Znowu za szybko czytasz :P i sie czepiasz :P