Zobacz temat - [R111] Pomocy moja 111 przestała działać

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 100 - [R111] Pomocy moja 111 przestała działać

oked - Sro Lip 25, 2007 17:37
Temat postu: [R111] Pomocy moja 111 przestała działać
Witam.
Od jakiegoś czasu w Mojej 111 przestał działać alarm. Dioda nie miga, pilot nie działa. No cóż. Można bez tego jechać. Problem zaczął się 3 dni temu. Rano odpaliłem autko i w czasie jazdy nagle zgasł silnik. Próbowałem siłą rozpędu odpalić na biegu ale nawet nie próbował zaskoczyć. Zatrzymałem się i tu kolejne zdziwienie. Próbuję odpalić ale słyszę tylko rozrusznik który się kręci ale nie załącza silnika.
Co może być przyczyną. Pewnie bendiks ale gdzie go dostać. W Toruniu w Inter Carze nie mają i twierdzą że nie są w stanie sprowadzić.
Podajcie czy moje domysły są słuszne. Może komputer wysiadł na dobre. Jak to sprawdzić, gdzie kupić części. Może ktoś w okolicy Torunia zna fachowca od Roverków.

sTERYD - Sro Lip 25, 2007 17:58

1 Popraw temat na zgodny z zasadami

2 nie do końca wiem o co Ci chodzi? czy o to że rozrusznik kręci, a silnik nie odpala ?
To raczej wina zapłonu niż rozrusznika

3 czy może rozrusznik sam się kręci, a nie kręci silnikiem, wtedy to rzeczywiście może być sprzęgiełko (bendiks), ale może poprostu widełki się zsunęły z dźwigienki wyrzucającej, albo poprostu dźwigienka, albo widełki elektromagnesu się uszkodziły, więc na początek odkręć ten rozrusznik i go dokładnie obejrzyj.
Jeśli to jednak sprzęgiełko, to nie ma sensu szukać samej części, używany rozrusznik w dobrym stanie dostaniesz za 150-200 PLNów, więc nie bardzo się opłaca.

4 jeśli chodzi o alarm, to sprawdź bezpieczniki, i jeszcze krańcówki przy drzwiach i czujniki klapy/maski,

oked - Czw Lip 26, 2007 17:47

Dzięki za pomoc.

Może jeszcze jedno pytanie.
Co mogło być przyczyną tego, że silnik zgasł w czasie jazdy i nie odpalił z rozbiegu?
Dopiero po zatrzymaniu pojawił się problem z rozrusznikiem.

piter34 - Pią Lip 27, 2007 10:52

oked napisał/a:
Co mogło być przyczyną tego, że silnik zgasł w czasie jazdy i nie odpalił z rozbiegu?

Np. brak iskry (ale to dywagacje niepoparte faktami, czysta teoria i wróżbiarstwo)