|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Wyskakują biegi
Nazgool - Wto Lip 31, 2007 14:20 Temat postu: [R416] Wyskakują biegi Otóż mój problem polega na tym: wrzucam z luzu na jedynkę jadę kawałek bez zmiany biegu(przykładowo dojeżdżam do świateł)wciskam ponownie sprzęgło (stoję z jedynką na sprzęgle) ruszam i słychać takie głośne pyknięcie i wyskakuje bieg. Podobnie dzieje się ze wstecznym. Dzieje się tak nie zawsze. Czasami wszystko ładnie pięknie chodzi. Sprawa druga to taka, że przy wrzucaniu jedynki słychać uderzenie i drążek "głęboko wchodzi". Byłem u mechanika i powiedział, że sprzęgło jest do wymiany, drugi mechanik powiedział, że to skrzynia biegów a jeszcze następny, że można tak jeździć i czekać aż się całkiem popsuje. Teraz pytanie do Was....cóż to może być???
Paul - Wto Lip 31, 2007 14:27
Wyskakujące biegi 1 i R w R to niestety norma
Sprzęgło być może się kończy, ale z tymi objawami bym tego nie wiązał.
BTW jak chcesz oszczędzić sprzęgło, to nie stoi się na biegu i sprzęgle, tylko na luzie
Nazgool - Wto Lip 31, 2007 14:48
Paul napisał/a: | BTW jak chcesz oszczędzić sprzęgło, to nie stoi się na biegu i sprzęgle, tylko na luzie |
No to wiem i stosuje się do tej zasady, ale w tym przykładzie był lewoskręt na światłach, więc musiałem przepuścić z nad przeciwka i zaraz myknąć bo krótkie światła.
Wyskakujące biegi w R to norma - OK, ale wytłumaczyć to uderzenie przy wrzucaniu jedynki??
milox18... - Wto Lip 31, 2007 15:18
Tez mam problem ze wstecznym ale wystarczy dwa razy sprzeglo wcisnac i wsteczny nie wyskakuje:) pozdrawiam
piter34 - Wto Lip 31, 2007 15:49
Paul napisał/a: | Wyskakujące biegi 1 i R w R to niestety norma |
Ciężko wskakujące to się zgodzę, że norma, ale wyskakujące...?
To zdecydowanie norma nie jest.
Nic takiego przez niemal 3 lata użytkowania R200 nie zauważyłem (skrzynia ta sama co u autora wątku).
R-200 - Wto Lip 31, 2007 16:02
Mam 200 od 8 lat i miałem problem z wyskakującymi biegami. Najpierw czasami, pomagało przytrzymanie przy przełączeniu aż przestało pomagać. Jedyny sposób to remont skrzyni, nic innego nie pomagało.
Paul - Wto Lip 31, 2007 19:27
piter34 napisał/a: | Ciężko wskakujące to się zgodzę, że norma, ale wyskakujące...?
To zdecydowanie norma nie jest. |
Miałem na myśli przypadki, kiedy bieg wejdzie nie do końca. Wtedy wyskakuje przy dodaniu/odjęciu gazu.
yorker - Sro Sie 01, 2007 23:39
Również mam taki problem co kolega Nazgool, jednak bardziej z 1 niż ze wstecznym, jakieś rady??
sTERYD - Sro Sie 01, 2007 23:51
yorker napisał/a: | jakieś rady?? |
napewno zmiana oleju w skrzyni na jakiś porządny pomoże:)
za pierwszym razem na jakiś krótki okres, potem juz na dłużej (niestety rzadko się zdarza, że ktoś od kogo kupujemy dba o smarowanie skrzyni, stąd jest na dnie sporo "błota" )
Rozer - Czw Sie 02, 2007 08:57
Mam to samo ze wstecznym, mechanik powiedział, że mam jeździć dopuki skrzynia nie padnie i ją wymienić. Wymieniłem sprzęgło, ale objawy nie minęły, więc to raczej nie sprzęgło. Sam się zaczynam zastanawiać czy to faktycznie nie olej.
|
|