|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Wyciek płynu...
MalyNicki - Wto Sie 21, 2007 20:33 Temat postu: [R416] Wyciek płynu... Witam.
Mój problem polega na tym iż ubywał mi płyn przez jakiś wyciek, rano w garażu miałem dwie plamy. Wymieniłem pompę wody i pozostała mi jedna plama.
Mam pytanie czy jest możliwy wyciek płynu przez uszczelką głowicy??
Zaznaczę, że temperatura silnika nie rośnie (ok. 2mm poniżej połowy) oleju z zbiorniku nie widać ani też nie widzę nic na bagnecie oleju. Jedyne co zauważyłem to minimalną ilość (tak mi się wydaje) "majonezu" pod korkiem oleju. Czy czeka mnie wymiana uszczelki i czy mogę jeździć dolewając płynu? Czy może jest inna przyczyna wycieku?
TomC - Wto Sie 21, 2007 20:40
mała ilość majonezu może być spowodowana niedogrzewaniem się silnika...
jeżeli pokonujesz krótkie odcinki zimnym samochodem to takie rzeczy mogą mieć miejsce
wyciek przez uszczelkę jest możliwy jak również możesz mieć mikro pęknięcie węża i płynu będzie ubywać
Brt - Wto Sie 21, 2007 20:41
Ja bym sprawdził uszczelkę kolektora ssącego najpierw
MalyNicki - Sro Sie 22, 2007 13:53
Dodam jeszcze że jak rano odpale go w garażu to kopci białym dymem jak lokomotywa aż złapie temperature. Temp. ok. olej ok. tylko ubywa płynu i jest plama pod samochodem oraz zacieki na silniku jakby spod uszczelki głowicy bo jak patrzę od przodu na silnik to jest mokre miejsce w którym przebiega uszczelka głowcy. Już sam nie wiem.
TomC - Sro Sie 22, 2007 20:04
Brt napisał co masz sprawdzić
Zacznij od tego i daj znać o efektach
MalyNicki - Pią Sie 24, 2007 15:43
Jeszcze jedno pytanko przed wizytą w warsztacie.
Jeśli wyciek mam dookoła styku głowicy z blokiem aż zacieka a nie ma żadnych objawów HGF to czy padła uszczelka kolektora czy głowicy bo różnica w cenie jest znacząca. Dzisiaj kupiłem uszczelke kolektora (11zł.) ale czy warto ją wymieniać jeśli padła pod głowicą i płacić 2 razy za robocizne??
piter34 - Pią Sie 24, 2007 15:53
MalyNicki napisał/a: | eśli wyciek mam dookoła styku głowicy z blokiem |
W którym miejscu konkretnie?
MalyNicki - Pią Sie 24, 2007 15:58
Jak patrzę od przodu na silnik to jest mokra szczelina między głowicą a blokiem i od tyłu tak samo.
piter34 - Pią Sie 24, 2007 16:16
No to raczej jednak uszczelka głowicy.
MalyNicki - Pią Sie 24, 2007 17:03
Skoro to jednak uszczelka głowicy a nie ma innych oznak tzn. ( temp. ok., brak majonezu pod korkiem, brak oznak oleju w zbiorniku wyrównawczym, nie bierze oleju oraz nie ma podwójnego stanu na bagnecie) to czy moge sobie jeździć i od czasu do czasu dolać płynu czy ją wymienić I czy jak będę tak jeździł to czy może się coś uszkodzić jeszcze??
piter34 - Pon Sie 27, 2007 11:53
W pewnym momencie może powstać solidniejszy wyciek, Ty nie zorientujesz się, przegrzejesz silnik, pęknie głowica...
To taki najczarniejszy scenariusz (ale możliwy).
MalyNicki - Wto Sie 28, 2007 18:22
Właśnie wróciłem z warsztatu, padła uszczelka kolektora ssącego, jestem po wymianie. Mam teraz obserwować. Jeśli wyciek się pojawi to czeka mnie wymiana uszczelki pod glowicą . Ale mechanik jest dobrej myśli więc oby na uszczelce kolektora się skończyło.
sTERYD - Wto Sie 28, 2007 18:48
MalyNicki napisał/a: | Ale mechanik jest dobrej myśli więc oby na uszczelce kolektora się skończyło. |
trzymamy kciuki
piter34 - Sro Sie 29, 2007 10:28
MalyNicki napisał/a: | Jeśli wyciek się pojawi to czeka mnie wymiana uszczelki pod glowicą . |
Wyciek przecież pisałeś, że z przodu był, a uszczelka kolektora ssącego jest z tyłu.
MalyNicki - Sro Sie 29, 2007 16:08
"...jest mokra szczelina między głowicą a blokiem i od tyłu tak samo."
Okazało się że były zacieki z tyłu silnika pod kolektorem i płyn rozchodził się wzdłuż styku bloku z głowicą dlatego od przodu też wyciek był widoczny.
|
|