|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Problem z odpaleniem (immo?)
wsl - Sob Wrz 01, 2007 22:58 Temat postu: [R420] Problem z odpaleniem (immo?) Witam,
Mam średnio podobny problem do opisanego. Trochę mnie to denerwuje Otwieram autko z pilota, wsiadam wkładam kluczyk przekręcam na 2 poziom czekam chwilkę i chcę odpalić. W tym czasie pali mi się kontrolka od akumulatora i oleju. Wszystkie inne gasną i zazwyczaj przekręcam kluczyk i cisza. I po paru razach w końcu zapala. Nie wiem w czym tkwi problem, ale sprzedawca tłumaczył mi coś o dezaktywacji immo. W każdym razie silnik w ogóle nie kręci więc myślę, że to coś z tą aktywacją immo. Jakbyście mogli to prosiłbym, o opisanie obsługi tego gdyż moja funkcja "szukaj" ma dziwne błędy.
Pozdrawiam
ps. Znalazłem artykuł dotyczący immo w 400, ale mimo to nie rozjaśniło mi to w jaki sposób wyłączyć immo skoro nie chce mi autko zapalić Może dlatego, że jestem senny a może dlatego, że jestem ciężki umysł. Mimo wszystko proszę, jakąś dobrą duszę o wytłumaczenie mi tego Będę wdzięczny.
Paul: Wątek wydzielony z innego
sTERYD - Nie Wrz 02, 2007 08:59
immo blokuje się gdy:
-po otwarciu samochodu pilotem nie otworzysz drzwi ani bagażnika przez 30 sekund,
-po 30 sekundach po wyciągnięciu kluczyka, i otwarciu drzwi kierowcy
zablokowane immo jest sygnalizowane dźwiękiem (takie ijo ijo ijo) po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon (II).
odblokowuje się:
-jeśli posiadasz aktywne odblokowywanie (starsza wersja, oryginalnie pilot 3TXA) przez wciśnięcie gładkiego przycisku na pilocie
-jeśli masz odblokowywanie pasywne (nowsza wersja, fabrycznie pilot 3TXB) przez zbliżenie pilota do stacyjki (dlatego powinien być na jednym kółeczku z kluczykiem)
Brt - Nie Wrz 02, 2007 11:08
wsl, , a może rozrusznik Ci sie zawiesza?? czy jak przekręcasz kluczyk to słychać "cykanie" pod maską??
wsl - Nie Wrz 02, 2007 12:11
Tak, po przekręceniu kluczyka słychać cykanie. Próbowałem parokrotnie przy włożonym kluczyku do stacyjki odblokować immo gładkim przyciskiem, ale zagubiłem się w kolejności i teraz nie jestem w stanie określić czy blokowałem immo czy też je dezaktywowałem
Jakieś pomysły?
Paul - Nie Wrz 02, 2007 12:29
wsl napisał/a: | Jakieś pomysły? |
Sprawdzić rozrusznik - automat, a raczej jego styki i ew. szczotki rozrusznika.
Jeżeli słychać cykanie automatu, to immo go nie blokuje. Wtedy byłoby głucho całkiem.
Brt - Nie Wrz 02, 2007 12:47
czyli najpierw sprawdź rozrusznik jak napisał Paul, bo myślę, że w nim jest problem
wsl - Nie Wrz 02, 2007 13:40
Sprawdzę, narazie nie mam pomysłu jak to zrobię ale zrobię Gdyby okazało się, że to rozrusznik to konieczna będzie jego wymiana?
Paul - Nie Wrz 02, 2007 13:41
wsl napisał/a: | Gdyby okazało się, że to rozrusznik to konieczna będzie jego wymiana? |
IMHO wystarczy wymiana szczotek i/lub styków automatu
Brt - Nie Wrz 02, 2007 13:42
nie. wystarczy naprawa Podaj napięcie na cewkę automatu na krótko przy pomocy kawałka przewodu i bedzie wiadomo czy rozrusznik działa Tylko auto na luz i ręczny zaciągnij
sTERYD - Nie Wrz 02, 2007 21:54
wsl napisał/a: | Sprawdzę, narazie nie mam pomysłu jak to zrobię ale zrobię |
nie wiem czy rozrusznik jest taki sam, ale sprawdzenie napewno da się zrobić tak samo jak tu:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=466
piter34 - Pon Wrz 03, 2007 14:10
Immo to na pewno nie jest, bo wtedy po przekręceniu kluczyka nie byłoby ciszy, tylko usłyszałbyś ijoijoijoijoijoijoijo i migałaby czerwona dioda immo na zegarach.
wsl - Pon Wrz 03, 2007 14:18
Teraz już wiem na pewno, że to nie immo bo siedząc w samochodzie ze zgaszonym silnikiem po jakimś czasie aktywuje się immo i miga diodka. Po dezaktywacji jej pilotem lampka przestaje migać więc to oznacza, że immo jest na pewno sprawny. Mam nisko profilowe opony i nie daje to zbyt wiele miejsca by wleź jakoś pod autko (ja przynajmniej nie dam rady:P) więc muszę wybrać się na jakiś kanał żeby dobrać się do rozrusznika i szczoteczek innego wyjścia nie ma
Pozdrawiam
Brt - Pon Wrz 03, 2007 15:03
rozrusznik jest od góry dostępny tylko nalezy zdjąc obudowę filtra powietrza
wsl - Pon Wrz 03, 2007 15:09
No tak.... To zmienia postać rzeczy Lenistwo zawsze znajdzie sobie jakąś wymówkę, ale fakt faktem zajrzę
[ Dodano: 12 Wrzesień 2007, 14:40 ]
Dziś odwiedziłem serwis Rover'ka w częstochowie Na pytanie o rozrusznik, a konkretniej o szczotki do rozrusznika Pani odpowiedziała, że nie ma takowych w ogóle na rynku i dostępne są jedynie całe rozruszniki w cenie 1,6 tyś zł. Doznałem szoku:P Co prawda jest w częstochowie zakład regeneracji rozruszników, ale chciałem zapytać czy szczotki od rozrusznika hondy pasowały by do Roverka?
Pozdrawiam
|
|