Zobacz temat - [ Rover 416 SLi - ] - nie można uruchomić gorącego silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [ Rover 416 SLi - ] - nie można uruchomić gorącego silnika

zbigniewj - Wto Wrz 11, 2007 17:45
Temat postu: [ Rover 416 SLi - ] - nie można uruchomić gorącego silnika
Dzień dobry. Mój Rover 416 SLi z 1993 roku ( silnik Hondy 1600), gdy jest zimny odpala za pierwszym razem. Gdy się nagrzeje to albo odpali po długich próbach lub zapali ale na moment i zaraz gaśnie. Muszę czekać aż ostygnie. A dzisiaj po przejechaniu ok 20 km, podjechałem pod dom i momentalnie ( nagle) przestł pracować. I już go nie odpaliłem. Gdy ostygnie znowu odpali.
Proszę o szybką pomoc, bo samochód służy mi do codziennego dojazdu do pracy a nie stać mnie na mechanika i warsztat.

kolin - Wto Wrz 11, 2007 17:53

A jak juz nie chce odpalic samochód to kręći wogóle ?
sTERYD - Wto Wrz 11, 2007 17:54

sprawdź jak się mają świece :???:
czasem też zwarcie miedzy zwojami cewki (czego Ci nie życzę) się objawia problemami z zapłonem na gorąco (przerabiałem to w silniku zaporożca ;))

zbigniewj - Wto Wrz 11, 2007 17:56

Tak, samochód kręci cały czas. Tylko nie ma zamiaru odpalić.
marthinez - Wto Wrz 11, 2007 18:55

Ja stawiam na czujnik połozenia wału.
W moim poprzednim aucie miałem wypisz, wymaluj takie samiutkie objawy. :wink:
Uprzedzajac twoje pytanie: Nie mam pojęcia gdzie w twoim silniku się on znajduje. :/

zbigniewj - Wto Wrz 11, 2007 19:00

Jeśli możesz, to powiedz ile Cię ta naprawa kosztowała.
thef - Wto Wrz 11, 2007 19:01

marthinez napisał/a:
Ja stawiam na czujnik połozenia wału.
W moim poprzednim aucie miałem wypisz, wymaluj takie samiutkie objawy. :wink:
Uprzedzajac twoje pytanie: Nie mam pojęcia gdzie w twoim silniku się on znajduje. :/

Jak już znajdziesz ten czujnik, to można przeprowadzić łatwy test:
po rozgrzaniu silnika zgasić go, upewnić się, że znowu nie chce odpalić, schłodzić czujnik położenia wału np. zimną wodą i spróbować odpalić - jak się uda, to masz przyczynę. Potem wymiana i autko jak nowe :) .

zbigniewj - Wto Wrz 11, 2007 19:47

Byłem teraz przy aucie, odpalił, bo jest zimny. Panowie , ale gdzie szukać tego czujnika ?. patrzyłem, ale to nierealne abym go rozpoznał :( .
thef - Wto Wrz 11, 2007 20:09

Ściągnij sobie Rave ze strony klubowej, przyda się i do tej usterki i do wszelkich innych czynności przy Twoim roverku. Na rysunku poniżej znajdziesz to, czego szukasz, nie wiem tylko czy dotyczy on dokładnie Twojego silnika. To jest dla serii K.
sTERYD - Wto Wrz 11, 2007 21:54

ale zbigniewj ma Roverka Sli, czyli ma silnik serii D, nie K
thef - Wto Wrz 11, 2007 21:56

sTERYD napisał/a:
ale zbigniewj ma Roverka Sli, czyli ma silnik serii D, nie K

No właśnie, nie byłem pewien tego, znalazłem dla serii K i wrzuciłem na szybko. Poszukam jeszcze odpowiedniego, ale myślę, że ten czujnik będzie mniej więcej w tym samym miejscu w obu przypadkach.

sTERYD - Wto Wrz 11, 2007 22:02

no właśnie ja też przekopałem na szybko RAVE, ale nie znalazłem :???: , może Ci się uda.... :cool:
thef - Wto Wrz 11, 2007 22:18

Przykro mi, ale nie potrafię znaleźć, może ktoś ma wiedzę na ten temat, halo?
zbigniewj - Sro Wrz 12, 2007 05:08

Jadę dzisiaj do pracy z duszą na ramieniu, przed wczoraj , 100m od domu - zgasł mi silnik na światłach. Na samym skrzyżowaniu.
piter34 - Czw Wrz 13, 2007 12:33

W serii D (w serii F również) czujnik położenia wału korbowego znajduje się w rozdzielaczu.

Gdy auto nie chce odpalić najlepiej sprawdzić, czy jest iskra. Jak nie ma, to trzeba zacząć szukanie przyczyny od rozdzielacza.

zbigniewj - Czw Wrz 13, 2007 14:51

Dziękuję bardzo. Poszukam tego czujnika w rozdzielaczu. Wczoraj kolega ściągał mnie ze skrzyżowania, jak wracałem z pracy. Silnik się nagrzał i klapa :) . Rano odpala bez problemu.
Dzonys - Czw Wrz 13, 2007 14:52

Witam!!
Podłącze się do tematu i mam pytanko : Gdzie można kupić czujnik położenia wału???
W "Focie" i "Intercarsie"wogóle tego nie ma w ofercie a " TomaTeam" narazie nie dał odp. (chyba nie ma go) i jeszcze w "Żmijkowski, Hurtownia motoryzacyjna" powiedział gostek że tylko w serwise :( !! !!

Adrian355 - Czw Wrz 13, 2007 15:56

zbigniewj, ile to ma koni i ile zaworów to zaraz wkleję fotke :smile:
zbigniewj - Czw Wrz 13, 2007 17:17

Ma 111 i16 zaworów :)
Adrian355 - Czw Wrz 13, 2007 17:53

Czerwony kwadracik :wink:

http://img411.imageshack....beztytuuoh7.png

Dlatego link zeby szanowny obywatel Piter sie nie denerwował że Mu monitor zajmuje :wink:
Nigdy nie pożałuje że kupiłem AutoDate ale troszki kosztowała :mrgreen:

PS. Podoba mi sie liczba moich postów w stosunku do Modelu Rovera :cool:

Brt - Czw Wrz 13, 2007 18:14

Myślę, że lepiej by wyglądała taka forma:

Mi się bardziej podoba ;) i myślę ,ze obywatelowi Piterowi też :roll: :)

Adrian355 - Czw Wrz 13, 2007 18:49

Kilka razy tak wystawiłem to mi powiedział że otwiera sie wieki :razz: Dobra nie róbmy OT
zbigniewj - Czw Wrz 13, 2007 18:49

Szanowni Panowie, powiedzcie proszę. Czy ten czujnik kupuje się oddzielnie i tam wymienia, czy trzeba cały ten aparat ? I jeszcze jedno, proszę podać, skad pochodzą te fotki?. Czy możecie podać link, czy coś takiego ?.
marthinez - Czw Wrz 13, 2007 18:52

Adrian355 napisał/a:
Nigdy nie pożałuje że kupiłem AutoDate ale troszki kosztowała

No ja też nie żałuję, że posiadam, bo pełno "tego" leży na p2p. :wink:

zbigniewj - Czw Wrz 13, 2007 18:53

Ponieważ chodzi mi o angielskie nazwy podzespołów. Znam angielski. lecz nie na tyle aby części samochodowe kupić, nienarażając się na pomyłkę :) . A widzę że na tych rysunkach są odnośniki, wiec i na pewno jest poniżej opis. Dziękuję z góry.

[ Dodano: 13 Wrz 2007 08:16 ]
Już wiem, już widzę. Dziękuję za pomoc :) .

Adrian355 - Czw Wrz 13, 2007 19:47

marthinez napisał/a:
No ja też nie żałuję, że posiadam, bo pełno "tego" leży na p2p.

Nie każdy ściąga programy i nie każdy musi sie bać o ich legalność. Choć święty nie jestem.
Myślisz że wszyscy ściągają wszystko z netu???? :mrgreen: Ja akurat dużo programów kupuje :cry:

marthinez - Czw Wrz 13, 2007 19:57

Adrian355 napisał/a:
Myślisz że wszyscy ściągają wszystko z netu???? Ja akurat dużo programów kupuje

Nie, nie wszyscy i nie wszyscy się tym chwalą.
Ja skopiowałem od kumpla, który skopiował od jescze innego itd.
Dobra koniec OT.

polocolo - Nie Sie 29, 2010 14:27

Miałem podobny problem z moim 416sli 1,6 16v ii okazalo sie że nawalił czujnik temperatury płynu chłodzącego. Po wymianie wszystko wróciło do normy i śmiga do dziś :)