|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R216GTI 1.6 16V 122KM] silnik kopci
bodano1102 - Nie Wrz 16, 2007 16:33 Temat postu: [R216GTI 1.6 16V 122KM] silnik kopci Witam Wszystkich
Po krótce opisze swój problem.
Otóż posiadam Rovera 216GTI 1.6 16V 122KM (silnik Hondy), 5 miesiecy temu padl mi silnik i mechanicy stwierdzili że nie opłaca sie naprawiac tylko kupic inny,wiec przywiezli z Francji miał byc OK,ale po włożeniu strasznie sie grzał i były ogromne ubytki płynu chłodżącego.Wzieli go ponownie na warsztat twierdząc ze to uszczelka pod głowicą,w miedzyczasie zadzwonili do mnie mówiąc ze głowica sie nie nadaje i trzeba inną(nic za nią nie zapłacilem)
Teraz powstał kolejny problem, silnik sie nie grzeje ale bierze strasznie duzo oleju i okropnie kopci,wczesniej tak nie było przed wymianą głowicy!
Moje pytanie: czy może to byc wina samej głowicy?uszczelniaczy może?
Prosze o jakąs podpowiedz
Pozdrawiam
Brt - Nie Wrz 16, 2007 16:58
bodano1102 napisał/a: | Otóż posiadam Rovera 216GTI 1.6 16V 122KM (silnik Hondy) |
Takie rzeczy wpisujemy w temat. popraw to przy pomocy przycisku"edytuj"
Co do oleju, to jak najbardziej moze być to wina głowicy. Wygląda to na zużyte uszczelniacze zaworów. Podobno daje sie to wymienić bez zdejmowania głowicy.
piter34 - Pon Wrz 17, 2007 16:26
bodano1102 napisał/a: | okropnie kopci, |
Zawsze, tylko po odpaleniu, przy rozpoczęciu jazdy po dłuższej pracy na biegu jałowym?
Valander_wwa - Pon Wrz 17, 2007 17:12 Temat postu: Re: Posiadam Rovera 216GTI 1.6 16V 122KM silnik kopci
bodano1102 napisał/a: |
Teraz powstał kolejny problem, silnik sie nie grzeje ale bierze strasznie duzo oleju i okropnie kopci,wczesniej tak nie było przed wymianą głowicy!
Pozdrawiam |
Rozumiem że kopci na "kolor olejowy" a dużo oleju to 1l na 100km. Wiesz może czy było planowanie po zamiance głowicy robione może
?
bodano1102 - Pon Wrz 17, 2007 21:17 Temat postu: Re: Posiadam Rovera 216GTI 1.6 16V 122KM silnik kopci
Valander_wwa napisał/a: | bodano1102 napisał/a: |
Pozdrawiam |
Rozumiem że kopci na "kolor olejowy" a dużo oleju to 1l na 100km. Wiesz może czy było planowanie po zamiance głowicy robione może
? |
Podobno planowanie było robione ale jak sie puzniej okazało ci mechanicy to podobno papraki i w nic juz nie wierze,przypomiało mi sie jeszcze ze głowica-zawory wydają taki dzwięk jakbym miał disla a nie benzyniaka.Jezeli chodzi o to ile bierze oleju to na dłuzszej trasie -osttni jechałem 130km spalił mi 2 litry! przy predkosci do 100km/h jak przyciskałem do 120 -tu myslałem ze sie udusze.
Szkoda mi tego samochodu,bardzo go lubie,przed tymi całymi wymianami smigał az miło,a teraz...
pozdrawiam
kolin - Pon Wrz 17, 2007 21:45
Pewnie juz uszczelniaczy nie ma w tej głowicy...skoro na starej głowicy było ok a po załorzeniu tej jest kicha to pewnie uszczelniacze zaworowe...
bodano1102 - Wto Wrz 18, 2007 20:42
OK,dzieki za podpowiedzi,mam jeszcze jedno pytanie,moze wiecie gdzie kupie w Warszawie uszczelniacze do mojego modelu?
kolin - Wto Wrz 18, 2007 21:34
fota,minimot,inter cars pewnie macie cos z takich rzeczy co nie??
|
|