|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 100 - [R114] Mocne kopcenie
mariussz - Nie Wrz 16, 2007 16:50 Temat postu: [R114] Mocne kopcenie Mam problem ze swoim roverkiem. Od okolo tygodnia mialem ubytki plynu z chlodnicy, ostatnie pare dni dolewalem wode, po 0,7 litra.
Wczoraj zaczal mocno kopcic, a z ruru wydechowej wydobywa sie woda, sprawdzilem olej i ma kolor kawy z mlekiem.
Na dniach oddaje go do naprawy, ale chcialem sie dowiedziec co moze byc i jakie moga byc koszty, czy moze cos zamowic z czesci z neta zeby bylo taniej.
Jesli to uszczelka to jakie moga byc koszty naprawy?
srbenda - Nie Wrz 16, 2007 16:56
Na 99,99% uszczelka pod głowicą... Ewentualnie pęknięcie głowicy ale wątpię. Co do kosztów - pisano troche na temat. Uszczelka około 200zł, planowanie 50-200zł, oraz rozrząd przy okazji (pasek+napinacz+pompa wodna = 400-500zł). Do tego wymiana płynu chłodniczego i robocizna. Krótko mówiąc - bez 1000-1200zł nie podchodź...
Brt - Nie Wrz 16, 2007 17:05
Poprawiłem temat.
Co do uszkodzenia to klasyczny HGF (pad uszczelki pod głowicą). Poczytaj Techniczny FAQ na www.roverki.pl tam są opisane przybliżone koszty oraz miejsca gdzie można kupić części
mariussz - Nie Wrz 16, 2007 17:38
1000? ehhh
a moglem go sprzedac.
zobaczymy co powie mechanik.
bo jesli bedzie tak drogo to bede probowal go sprzedac w takm stanie jaki jest, albo na czesci.
Moze chcecie kupic ?
Brt - Nie Wrz 16, 2007 17:43
Może jeden Klubowicz sie skusi ,ale tylko jeśli masz blacharkę bez zarzutu Jesli sie zdecydujesz na sprzedaż, to daj ogłosznie w dziale Giełda.
mariussz - Nie Wrz 16, 2007 17:53
mialem kolizje wiec z blacharka juz nie bardzo, lekko porysowane lewe drzwi, blotnik wgnieciony, teraz czekam we wtorek ile mi warta wyceni za to.
Pemo - Wto Wrz 18, 2007 14:01
Nie sadze zeby konieczna byla wymiana rozrzadu przy wymianie uszczelki...
Ja za wymiane uszczelki w sumie ze wszystkim zaplacilem 400zl.
Bardziej chodzi o to czy masz zgnile nadkola i podloge.
piter34 - Wto Wrz 18, 2007 15:26
Pemo napisał/a: | Ja za wymiane uszczelki w sumie ze wszystkim zaplacilem 400zl. |
Yyyy. Co to znaczy to "wszystko"?
...mnie się coś wydaje, że robocizna w Twoim przypadku to było poniżej 100PLN.
Brt - Wto Wrz 18, 2007 20:20
hmmm chyba poniżej zera
Pemo - Sro Wrz 19, 2007 00:22
piter34 napisał/a: | Pemo napisał/a: | Ja za wymiane uszczelki w sumie ze wszystkim zaplacilem 400zl. |
Yyyy. Co to znaczy to "wszystko"?
...mnie się coś wydaje, że robocizna w Twoim przypadku to było poniżej 100PLN. |
Uszczelka i planowanie glowicy razem z robocizna.
IInvit - Sro Wrz 19, 2007 07:57
Pemo napisał/a: | Uszczelka i planowanie glowicy razem z robocizna. |
nie może być gdzie są takie warsztaty??
bosniak - Sro Wrz 19, 2007 08:23
Panowię pozwolę sobie wtrącić swoje 3 groszę, ale wy o jakimś kosmosie mówicie, skąd te ceny z ASO????????????
Zdjęcie i założenie głowicy czyli robocizna to jakieś 200-300 zł. uszczelka 120 max., planowanie 30-50 zł max, płyn Budget 25 zł. Razem 495 zł. to maks, ja jak w swoim 214 Si w zeszłym roku robiłem, to kosztowało mnie wszystko z płynem chłodniczym 380 zł.
piter34 - Sro Wrz 19, 2007 15:37
Pemo napisał/a: | Uszczelka i planowanie glowicy razem z robocizna. |
Acha. Czyli bez płynu, uszczelek kolektorów i pokrywy wałków. To już bardziej możliwe, jeżeli wybieramy uszczelkę głowicy z niższej półki.
bosniak napisał/a: | uszczelka 120 max., |
Można kupić za 90PLN, ale również za 200PLN. Można po wymianie przejechać 20kkm, a można 100kkm...
bosniak napisał/a: | Razem 495 zł. to maks, ja jak w swoim 214 Si w zeszłym roku robiłem, to kosztowało mnie wszystko z płynem chłodniczym 380 zł. |
Co to znaczy "wszystko"?
Dla mnie "wszystko" w przypadku HGF to jest koszt nowego płynu chłodniczego, uszczelki pokrywy wałków, uszczelki kolektora ssącego, uszczelki kolektora wydechowego, uszczelki głowicy, robocizna, planowanie+sprawdzanie głowicy (mogłem o czymś zapomnieć). Czasem, gdy to płyn dostaje się do oleju, dochodzi nam koszt oleju i filtra oleju. Innym razem może zajść konieczność wymiany szpilek głowicy i mamy kolejne 200PLN z głowy...
Ceny to nie żaden kosmos, tylko rzeczywistość.
mariussz - Nie Wrz 23, 2007 16:23
widze, ze ceny uszczelek sa rozne. No i teraz mam dylemat jaka kupic. Mechanik powiedzial ze jesli chce taka za 120 zł to jet pewien ze dlugo nie pojezdze. Moze polecicie jakas w przystepnej cenie i nie za droga, bo troche mi szkoda 500 zł na uszczelke.
Brt - Nie Wrz 23, 2007 16:31
uszczelka za 500PLN gdzie takową znalazłeś??
giewu - Nie Wrz 23, 2007 16:42
Brt napisał/a: | uszczelka za 500PLN gdzie takową znalazłeś?? | taką to Mu chyba ten mechanik zaproponował
mariussz śmiało kupuj tą za 120 zł ... nie ma sensu płacić w tym przypadku za znaczek lub logo "bardziej znanego" producenta
Cena 120 zł. za uszczelkę głowicy jest jak najbardziej realna i adekwatna ... i NA PEWNO ta uszczelka spełnia wymagane normy
mariussz - Nie Wrz 23, 2007 16:45
giewu napisał/a: | Brt napisał/a: | uszczelka za 500PLN gdzie takową znalazłeś?? | taką to Mu chyba ten mechanik zaproponował
mariussz śmiało kupuj tą za 120 zł ... nie ma sensu płacić w tym przypadku za znaczek lub logo "bardziej znanego" producenta
Cena 120 zł. za uszczelkę głowicy jest jak najbardziej realna i adekwatna ... i NA PEWNO ta uszczelka spełnia wymagane normy |
bodajze znalazlem na http://sklep.intercars.com.pl/
ale czy na uszczelce z nizszej polk pojezdze sobie? bo mechanik powiedzial ze too szittt
Brt - Nie Wrz 23, 2007 16:49
kup na www.tomateam.pl, a na pewno dostaniesz dobrą i trwałą, lub napisz nam jakiego producenta jest ta uszczelka za 120PLN, a szpece z forum powiedzą Ci czy jest OK.
mariussz - Nie Wrz 23, 2007 16:58
dogadalem sie ze jutro mechanik ma dzwonic i powiedziec jakie sa dostepne, wiec nie znam firm.
giewu - Nie Wrz 23, 2007 17:03
mariussz napisał/a: | ...ale czy na uszczelce z nizszej polk pojezdze sobie? bo mechanik powiedzial ze too szittt | uwierz mi ... "siedzę w częściach" zarówno oryginalnych jak i zamiennikach od niemal 10 lat
... jeśli uszczelka pod głowicę kosztuje 120zł (w dodatku w Inter Cars, który znam od samego niemal jego początku) to nie jest to byle co ... podejrzewam, że znalazłeś dla siebie Elringa ,a to już naprawdę górna półka ... więc tym bardziej nie wiem skąd to wcześniejsze 500 zł.
a z drugiej strony stosując się do rady Brt też nie pożałujesz
mariussz - Nie Wrz 23, 2007 17:09
a co sadzisz o kompletnym rozrzadzie z allegro http://www.allegro.pl/ite...1_1_1_4_8v.html
giewu - Nie Wrz 23, 2007 17:49
Dayco to całkiem niegłupia choć mało znana na naszym rynku firma oferująca części na tzw. rynek wtórny ... jeśli chodzi o ten link z allegro to pasek i rolki nie są z tej samej firmy
Ina robi całkiem udane zamienniki do np. ciężarowych i dostawczych aut spod znaku srebrnej gwiazdy (Mercedes) ... nie wiem jak to wygląda w segmencie aut osobowych, ale raczej bym zaufał
Kozik - Nie Wrz 23, 2007 18:19
Ja założyłem jakiejś takiej firmy: "spareparts hart"
Podobno ma byc dobra (metalowa).
|
|