|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Elektryczne lusterka - podgrzewanie
DEBEC - Sro Wrz 19, 2007 22:28 Temat postu: [R420] Elektryczne lusterka - podgrzewanie Witam
Czy ktoś orientuje się (bez odsyłania mnie do schematów w RAVE w niezrozumiałym dla mnie technicznym angielskim) czy można mieć podgrzewane elektryczne lusterka przerabiając coś w instalacji fabrycznej (wiązce) doprowadzonej do elektrycznych lusterek, czy wszystko jest fabrycznie przygotowane i to jest kwestia tylko wymiany na lusterka z podgrzewanie. Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe.
Pozdrawiam
thef - Sro Wrz 19, 2007 22:32
Jednak ciężko rozszyfrować to co napisałeś . Masz elektryczne lusterka, ale nieogrzewane i chcesz zrobić ogrzewane, tak?
DEBEC - Sro Wrz 19, 2007 22:50
Dokładnie tak. Jak widać można było napisać krótko i zwięźle.
thef - Sro Wrz 19, 2007 22:54
Najpierw musisz sprawdzić czy masz element grzewczy w szkłach lusterka. Samo okablowanie grzania (gdyby go nie było) to pikuś, słownie dwa przewody do każdego z lusterek (może nawet wystarczy po jednym) i od sterowania do puszki bezpieczników. Tylko pytanie, co z włącznikiem podgrzewania? Trzeba by zmienić pewnie manipulator, na taki z przyciskiem.
DEBEC - Sro Wrz 19, 2007 23:03
Elementu grzewczego na pewno nie mam ale to kwestia wymiany wkładów. Manipulator oczywiście do wymiany na właściwy. Czy okablowanie to po prostu tylko połączenie lusterek ze skrzynką z bezpiecznikami? Prawie jestem przekonany, że to wszystko jest w RAVE tylko weź i to znajdź.
Może jest już położona instalacja i to tylko kwestia wymiany wkładu i przełącznika, tak jak jest chyba z halogenami.
Lechos - Czw Wrz 20, 2007 11:39
DEBEC napisał/a: | Elementu grzewczego na pewno nie mam ale to kwestia wymiany wkładów |
taniej wyniesie kupic np. na allegro same maty grzewcze i je przykleic od tylu na szklo DEBEC napisał/a: | Może jest już położona instalacja i to tylko kwestia wymiany wkładu i przełącznika |
a moze masz instalke i grzanie a cos zasniedzialo? jak w swoim rozbieralem lusterko bo strasznie wklad latal to tez na mate nie bylo przejscia bo na stykach posniedzialo i nie bylo grzania. W 400 nie ma osobnego wlacznika do grzania luster (grzeja po przekreceniu kluczyka automatycznie) w poprzednim sam. jak sam zakladalem grzanie to wpiolem sie pod wlacznik grzania tylnej szyby.
sTERYD - Czw Wrz 20, 2007 12:14
jeśli są fabrycznie zamontowane elektryczne lusterka to grzanie powinno być też pociągnięte, i powinno się włączać przy włączeniu zapłonu
no jeszcze bezpiecznik trzebaby sprawdzić
włącznika więc nie potrzebujesz, chyba, że chcesz mieć przełącznik zamiast tej zaślepki w panelu tak jak u mnie
DEBEC - Czw Wrz 20, 2007 12:37
Faktycznie w R400 nie trzeba włącznika. Automat po włączeniu zapłonu. Właśnie chodzi mi oto czy fabrycznie była już pociągnięta instalka pod ogrzewanie ( bo żeby się teraz o tym przekonać musiałbym założyć lusterka z ogrzewaniem i zobaczyć co się będzie działo ) a tylko uzależnione to jest od tego czy zamocuje się lusterka elektryczne z czy bez ogrzewania. Chociaż w przypadku fabrycznej instalacji logiczniejsze byłoby zakładanie od razu z ogrzewaniem - cenowo żadna prawie różnica.
sTERYD - Czw Wrz 20, 2007 12:49
możesz jeszcze sprawdzić, czy w podłączeniach lusterka są jakieś przewody ze stałym napięciem przy włączonej stacyjce
DEBEC - Czw Wrz 20, 2007 13:05
Pewnie, że mogę jakbym jeszcze wiedział co i jak. Domyślam sie, że miernikiem po kablach - nie ma prostych rozwiązań.
Lechos - Czw Wrz 20, 2007 13:42
a lusterka juz rozbierales? jesli nie to odchyl sterowaniem wklad lusterka od samochodu aby w rogu zrobila sie szczelina i tam powinno byc widac kabelki na wsuwkach od mat grzewczych(oczywiscie jesli wogole sa) i masz rozwiazany problem czy masz grzanie ale zdupione lub ze go wcale nie masz.
wsl - Czw Wrz 20, 2007 13:51
To mnie teraz koledzy zaskoczyli i muszę czym prędzej sprawdzić czy moje autko posiada ten jakże przydatny gadżet
Pozdrawiam
DEBEC - Czw Wrz 20, 2007 13:54
Bez rozbierania wiem, że wkłady są bez maty grzewczej, chodzi mi oto czy fabrycznie była podłączana instalacja i wystarczy teraz tylko zmienić na wkłady z matą.
Myślę, że bez przejrzenia RAVE sie nie obędzie.
Brt - Czw Wrz 20, 2007 14:52
sądzę, że każdy z elektryczną regulacją lusterek miał także ogrzewanie, więc powinieneś mieć wyprowadzony przewód do ogrzewania lusterek.
DEBEC - Czw Wrz 20, 2007 19:50
Przejrzałem RAVE i jestem prawie na 100% pewny, że wszystkie lusterka elektryczne były z ogrzewaniem. Teraz to tylko kwestia sprawdzenia czy wkłady są z matą ( mógł ktoś kiedyś wymieniać i nie wstawił tego co trzeba ), instalacji, ewentualnie bezpieczników. No i sobie odpowiedziałem na pytanie.
Lechos - Czw Wrz 20, 2007 20:14
DEBEC napisał/a: | Bez rozbierania wiem, że wkłady są bez maty grzewczej |
DEBEC napisał/a: | Teraz to tylko kwestia sprawdzenia czy wkłady są z matą |
DEBEC - Czw Wrz 20, 2007 21:26
Pierwszy cytat odnosi się do tego, że sam wymieniałem wkład bo poszły zaczepy i jest bez maty
Drugi dotyczy procedury dla każdego kto zastanawia się nad tym czy ma lusterka z ogrzewaniem czy nie.
Tak więc sprzeczności nie ma.
Lechos - Sob Wrz 22, 2007 14:12
przy okazji sie zapytam jakie byly montowane orginalnie szkla lusterek w 400, plaskie czy sferyczne?
sTERYD - Sob Wrz 22, 2007 20:44
delikatnie sferyczne
wsl - Nie Wrz 23, 2007 21:15
Oddalają jak pieron :P
|
|