Zobacz temat - [R214 GSI `93] Nierówna praca silnika.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak)
oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R214 GSI `93] Nierówna praca silnika.

koles225 - Wto Wrz 25, 2007 19:07
Temat postu: [R214 GSI `93] Nierówna praca silnika.
Witam wszystkich.
Od tygodnia męczę się z moim nowym nabytkiem. Po kilku godzinach w garażu, grzebaniu i obserwacji zauważyłem przyczyny nierównej pracy silnika. Zapala ładnie, obroty delikanie falują (czyściłem przepustnicę, silnik krokowy). Sądzę, że przyczyna tego jest to iż przy dodaniu gazu, klapka przeciwywuchowa od gazu umieszczona w filtrze unosi sie. Wygląda jakby to był nierówny zaplon bądź błędne momenty otwarcia zaworów. Proszę pomocy bo już cierpliwość trace. Na gazie przy ruszaniu się dusi jakby za mała dawka gazu. Regulacja nic nie daje. Na benzynie jest w miarę dobrze ale przy szybkim przyspieszaniu jakby się duził. Powoli rozpędzając auto jest dobrze. POMOCY.

bobomaniobo - Wto Wrz 25, 2007 19:55

Witam
Ostatnio założyłem gaz no i mały psikus bo miałem podobną sytuację na benzynie całkiem dobrze chodziła, ale już na gazie przy gwałtowniejszym wciśnięciu pedału zaczynał sie dusić. Wspomnę, że świece i przewody miały ok 12 tys km i nie chciałem wierzyć, że to mogą być one. Po namowie gazownika i wymianie świec wraz z przewodami wystarczała aby samochodzik śmigał aż miło. Polecam przyjrzenie sie temu elementowi.

koles225 - Wto Wrz 25, 2007 20:01

swiece mam nówki, zostały jeszcze kable.
Dziwi mnie fakt ze przy dodawaniu gazu klapka przeciwwybuchowa w filtrze unosi się, jakby silnik sie zasysał a dmuchał.

piter34 - Wto Paź 02, 2007 14:37

Koleś napisał/a:
Dziwi mnie fakt ze przy dodawaniu gazu klapka przeciwwybuchowa w filtrze unosi się, jakby silnik sie zasysał a dmuchał.

To raczej nie jest normalne...
Występuje tylko na LPG?

AndrewS - Sro Paź 03, 2007 23:11

Koleś napisał/a:

wtedy spada podcisnienie w kolektorze ssacym, dlatego moze ci sie wydawac ze silnik dmucha, kolektor i caly dolot rozszerzajaca sie nieco wraca do stanu spoczynku
chyba ze klapka Ci sie otwiera